VRT NWS

8 jaar cel voor man uit Oostende die jarenlang dochter met mentale beperking misbruikte

Een 79-jarige man uit Oostende werd veroordeeld tot 8 jaar cel, omdat hij jarenlang zijn dochter met een mentale beperking misbruikte. In 2007 moest de man al eens voor de rechter gekomen voor de verkrachting van zijn andere dochter, die ook een mentale beperking heeft. Hij kreeg toen opschorting van straf onder voorwaarden. 

Het 32-jarige slachtoffer heeft een mentale beperking, waardoor haar mentale leeftijd 5 à 6 jaar is. Ze verblijft al sinds 2011 in een instelling in Oostduinkerke, maar ging om de 2 weken in het weekend naar huis. In mei 2021 deed het centrum een aangifte voor seksueel misbruik, omdat de vrouw na een weekend thuis plots niet meer in bad wou en verschillende blauwe plekken had, die wezen op seksueel misbruik. Uit verhoor bleek dan dat de vrouw al jarenlang verkracht en misbruikt werd door haar vader. De man zou telkens naar haar kamer gegaan zijn toen haar moeder voor de televisie lag te slapen. 

De 79-jarige man moest 15 jaar geleden ook al eens voor de rechter komen, voor de verkrachting van zijn andere dochter, die ook een mentale beperking heeft. Hij kreeg toen een opschorting van straf onder voorwaarden. 

8 jaar cel en 2.500 euro schadevergoeding

Het Openbaar Ministerie sprak van “walgelijke feiten” en zag geen enkele reden om mild te zijn. De verdediging vroeg om een straf met uitstel door de oude leeftijd van de man, maar daar ging de rechtbank niet op in. De 79-jarige man werd veroordeeld tot 8 jaar celstraf en moet ook 2.500 euro schadevergoeding betalen aan zijn dochter. 

Meest gelezen