©  AP

Begin van de-escalatie? Rusland roept deel van troepen terug aan grens met Oekraïne

De Russische minister van Defensie heeft zonet aangekondigd dat een deel van de troepen die gestationeerd zijn aan de grens met Oekraïne teruggeroepen worden naar hun basissen. Hun militaire oefeningen zijn afgerond, waardoor de terugkeer kan worden. De andere militaire oefeningen gaan wel nog onverminderd voort, klinkt het verder.

Eenheden in de zuidelijke en westelijke districten zijn al begonnen met het inladen van hun materiaal zodat ze kunnen vertrekken.

“De gevechtstrainingen komen op hun einde, de troepen zullen zoals dat altijd het geval is terugkeren naar hun permanente thuisbasis. Eenheden van de zuidelijke en westelijke militaire districten die hun taken hebben afgerond, zijn al begonnen met het inladen van personeel en materiaal op transportmiddelen via het spoor en de weg, en beginnen vandaag terug te keren naar hun thuisbasis”, aldus de mededeling. Volgens het Russische persagentschap Interfax, geciteerd door de BBC, blijven er in heel het land wel nog grootschalige oefeningen plaatsvinden. Die gaan nog onverminderd verder.

De aankondiging is het eerste signaal van een terugtrekking van Russische troepen sinds de escalatie van de spanningen rond Oekraïne eind vorig jaar. Moskou heeft sinds december meer dan 100.000 soldaten ontplooid naar de Oekraïense grens, wat deed vrezen voor een Russische invasie in Oekraïne. Rusland heeft steeds ontkend dat het een inval plant, maar eist ook wel garanties, onder meer dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO. De westerse landen weigeren daarop in te gaan.

Poetin ontmoet Scholz

Eerder op de dag had de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock Rusland nog opgeroepen om “zijn troepen terug te trekken” van aan de Oekraïense grens. “De verantwoordelijkheid rond een de-escalatie ligt duidelijk in het Russische kamp, en het is aan Rusland om zijn troepen terug te trekken.” Volgens Berlijn kan “de situatie elk moment ontsporen”, zei ze.

Bondskanselier Olaf Scholz ontmoet president Vladimir Poetin dinsdag/vandaag in het Kremlin. Tijdens zijn bezoek in Oekraïne maandag zei Scholz dat hij bij Poetin wil aandringen om de crisis te de-escaleren. Hij noemde de ontplooiing van tienduizenden Russische soldaten aan de Oekraïense grenzen “onbegrijpelijk” en waarschuwde dat de Europese Unie en de Verenigde Staten bereid zijn om economische sancties op te leggen indien Rusland Oekraïne zou binnenvallen.

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland heeft de bondskanselier opgeroepen om een harde houding aan te nemen tegenover Poetin. “Enkel een duidelijk ultimatum met een deadline om zijn tot de tanden gewapende troepen terug te trekken tegen 16 februari kan de wereldvrede redden”, zei hij aan de Duitse media.

(later meer) joro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER