Copyright Isabelle Onselaere

Bevers zijn overal, nu ook in natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen bij Gent

De bever voelt zich goed in Vlaanderen en meer en meer spotten mensen de knaagdieren in hun buurt. Ook in Gent, in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Maar kan de aanwezigheid van de bever kwaad? De dieren knagen aan bomen, dus moeten we ons zorgen maken om omver vallende bomen als we in hun buurt gaan wandelen? Die vraag stelden we aan Pieter Van Gansbeke van Natuurpunt Gent.

Het dier wordt meer en meer gespot. Eerder waren er waarnemingen aan de Gentbrugse Meersen, de Damvallei, de Assels en de Latemse Meersen. Dus blijkbaar voelt de bever zich thuis bij ons. En nu heeft die ook het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen bereikt, want daar zijn tekenen dat de bever er aangeland is: "We hebben al een aantal sporen gezien", zegt Pieter Van Gansbeke van Natuurpunt. "Er is ook een foto opgedoken dus het kan zijn dat er al een aantal zitten."

Bevers zijn dieren die voortdurend onderweg zijn en zich verplaatsen via waterwegen. En zo is het dier ook het Gentse natuurgebied binnengedrongen, legt Van Gansbeke uit: "De Bourgoyen-Ossemeersen is een overstromingsgebied van de vroegere Leie. Waarschijnlijk is de bever via het water binnengekomen."

Schuw dier

De bever is een verlegen dier, maar het is wel mogelijk dat je die spot als je in het natuurgebied een wandeling maakt. "Het beest is heel schuw, maar het kan wel. Wandelaars kunnen hem zeker 's morgensvroeg of bij valavond proberen te zien. Hij zal vooral in het midden van het gebied waar er veel water is, zitten."

Copyright Isabelle Onselaere

Het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen is een populaire plek waar veel wandelaars graag vertoeven. En bevers staan erom gekend dat ze graag aan bomen knagen, dus kan dat voor eventueel gevaarlijke situaties zorgen zoals hout op de wandelpaden? Daar is Van Gansbeke duidelijk over: "Daar moeten mensen niet bang voor zijn. Bevers zijn echt heel schuw, dus ze gaan nooit aan de bomen dichtbij de wandelpaden knagen."

In onze contreien verdween de bever ooit door de jacht, zegt Van Gansbeke. "Maar nu zien we hem terug overal opduiken. Ik denk dat het een blijver is."

Geritsel in het riet

Natuurfotografe Isabelle Onselaere uit Drongen, die de foto's kon maken tijdens een van haar wandelingen, hoorde plotseling geritsel in het riet: "Ik zag door mijn lens een bever zitten. Ik ben blijven wachten tot het wat donkerder werd, en ik had geluk, want hij kwam inderdaad even later tevoorschijn."

Meest gelezen