"Door nu een inval te doen in Oekraïne, zou Poetin zijn Chinese collega Xi Jinping geen grote dienst bewijzen", zegt professor Steven Van Hecke, politicoloog en Europa expert van de KU Leuven.
Volledig scherm
"Door nu een inval te doen in Oekraïne, zou Poetin zijn Chinese collega Xi Jinping geen grote dienst bewijzen", zegt professor Steven Van Hecke, politicoloog en Europa expert van de KU Leuven. © Getty/AP

“Oorlogen in Europa beginnen zelden op woensdag”, zegt Russische EU-ambassadeur. Wanneer breekt oorlog dan wel uit?

De Russische EU-ambassadeur Vladimir Tsjistsjov weerspreekt de waarschuwingen van de VS dat Russische troepen woensdag buurland Oekraïne zouden binnenvallen. “Oorlogen in Europa beginnen zelden op een woensdag”, zo zet hij die stelling kracht bij. Wanneer starten oorlogen dan wel? Zijn er andere dagen of momenten waarop er meer gevaar is?

23 reacties

  • Gilbert De Meyer

    2 jaar geleden
    Amerika weet altijd alles, zo wisten ze dat Sadam Housein nucleaire wapens had, maar ze hebben ze nooit gevonden en nooit hebben ze het kunnen bewijzen. Nu heeft Europa weer de kant van Amerika gekozen, ik hoop dat Putin verstandiger is en dus niet de oorlog begint, anders is gans Europa de peer, en dat door een stelletje mensen die niet op eigen poten kunnen of durven staan. Want als ze ooit gaan vechten is het hier niet in the states, die harkt alleen geld binnen.
  • Maria Yvonne Franssen

    2 jaar geleden
    Wordt de EU 'bedreigd' als Rusland de Oekraïne zou binnenvallen? Als de EU zich 'bedreigd' ziet door wat er kan gebeuren in de Oekraïne dient o.g.v. Internationaal recht deze kwestie z.s.m. aanhangig te worden gemaakt in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De NATO kan m.i. niet op eigen gezag Rusland aanvallen omdat Rusland mobiliseert aan de grens van de Oekraïne, of daar binnenvalt. Of is de VR al passé? Dan geldt het recht van de sterkste alleen nog en kan men gaan bidden voor Vrede.
  • Katia Mistianes

    2 jaar geleden
    Dit is fake news, opgefokt door de media. Leugens circuleren overal vrij rond in een democratie, maar de waarheid? Die wordt gecensureerd. Niet de politieke leiders willen oorlog, maar de media! Blijkbaar hebben al die herdenkingen van WO1 en 2 geen enkel effect meer. Over een Koude Oorlog en blufpoker, wordt nergens nog met een woord gerept. Ik ben benieuwd: word ik weggeknipt of niet?
  • Ives Ameel

    2 jaar geleden
    Oorlogen breken uit als de ene partij zich sterker voelt dan de andere en natuurlijk dat er veel te rapen valt. Dat laatste heeft de Atoombom echter tot het verleden gemaakt, geen winnaar geen verliezer en heel de wereld kapot, althans voor de grote mogendheden de anderen kunnen nog gerust oorlogje spelen.Een oud gezegde als je vrede wilt bereid dan de oorlog voor.
  • Sebastiaan Vega

    2 jaar geleden
    Poetin lacht ons gewoon vierkant uit en ik vind … de mens heeft gelijk . Punt.