Bankenwaakhond FSB: “Crypto dringend reguleren, want impact op financieel stelsel groeit snel”

Het Financial Stability Board, een internationaal adviesorgaan van centrale banken en ministeries van Financiën, dringt aan op snelle wereldwijde regelgeving om financiële ongelukken door de opkomst van cryptomunten als Bitcoin te vermijden.

Het FSB, dat geleid wordt door centraal bankier Klaas Knot van de Nederlandsche Bank, waakt over de stabiliteit van het hele wereldwijde financiële stelsel en maakt zich in een risico-analyse toch wat zorgen om het mogelijke destabiliserende effect van cryptomunten. Even tussendoor: net als andere instellingen uit het klassieke financiële systeem spreekt het FSB over crypto assets, en niet over cryptocurrency.

Concentratierisico’s

Cryptomunten winnen aan belang als belegging, zowel bij particulieren als institutionele investeerders, stelt het FSB vast. Dat heeft tot gevolg dat een plotse duik van de koersen tot wijder verspreid vermogensverlies leidt dan voorheen. Ook het feit dat maar een beperkt aantal handelsplatformen de cryptohandel domineren, houdt “concentratierisico’s” in.

Daarnaast zijn er ook een heleboel initiatieven in de maak om betalingen met cryptomunten of stablecoins, die gedekt worden door klassieke munten als de dollar, voor een ruimer publiek mogelijk te maken. “Maar wat bijvoorbeeld als de houders van stablecoins massaal hun digitale munt in klassieke munt willen omruilen?”, is een van de mogelijke risico’s die het FSB schetst. Het is een vraag die onder meer rond de digitale munt Tether hangt.

Het adviesplatform raadt beleidsmakers ook aan om voorbereid te zijn op “een acceleratie in de adoptie van crypto voor betalingen”, via allianties tussen betaalfirma’s en retailers of sociale netwerken.

“Nog geen systeemrisico”

Op dit moment zijn er nog geen grote systeemrisico’s, zegt het FSB, omdat crypto een relatief kleine markt blijft in verhouding tot alle beleggingen wereldwijd en de directe connecties met systeembanken – ook bekend als too big to fail-instellingen – nog beperkt blijven.

Maar door de snelle groei in populariteit kan dat snel veranderen, voegt de waakhond er meteen aan toe. “Crypto-activamarkten evolueren snel en kunnen een punt bereiken waarop ze een bedreiging vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit vanwege hun schaal, structurele kwetsbaarheden en toenemende verwevenheid met het traditionele financiële systeem.”

Meer