In twee weken tijd waren er twee agressiegevallen in stadskantoor ’t Scheep. ©  Serge Minten

Agressieve OCMW-cliënten gooien met meubilair, extra bewaker in stadskantoor ’t Scheep

Hasselt -

De sociale dienst van de stad Hasselt is de afgelopen weken twee keer geconfronteerd met agressie tijdens consultaties in ’t Scheep. “Onaanvaardbaar”, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “We hebben het aantal veiligheidsagenten van één naar twee verdubbeld.”

Naast de extra veiligheidsmaatregelen, bekijkt de stad hoe ze structureel de spreekruimtes beter kan beveiligen. “We hebben wel meteen extra bewaking ingezet”, zegt burgemeester Vandeput. “Sinds enkele dagen loopt er een bijkomende bewakingsagent rond om een oogje in het zeil te houden op het Balieplein. Dat blijft alvast zo de komende drie maanden.”

De maatregelen komen er nadat zich de afgelopen dagen twee keer een probleem voordeed tijdens een individueel gesprek met een OCMW-medewerker. De problemen begonnen met verbale agressie, maar liepen daarna helemaal uit de hand. Er werd zelfs gegooid met meubilair en dossiers.

Wangedrag

“Beide agressiegevallen speelden zich af in de consultatieruimtes van de sociale dienst, op de gelijkvloerse verdieping van ’t Scheep”, zegt Vandeput. “Om zulke zaken in de toekomst te voorkomen bekijken we welke structurele aanpassingen we kunnen doen. Tegelijk zou het zonde zijn als we onze dienstverlening, die vandaag erg laagdrempelig en in nauw sociaal contact met onze cliënten verloopt, weer afstandelijker moeten maken omwille van het wangedrag van enkelingen. Het is net dit sociaal contact dat van cruciaal belang is om mensen met een hulpvraag te ondersteunen.”

Plaatsverbod

“Naast de toenemende verbale agressie, stellen we spijtig genoeg vast dat sommige mensen ook fysiek agressief tekeergaan tegen onze medewerkers. Dat is onaanvaardbaar en daar treden we streng tegen op”, zegt Steven Vandeput. “Beide OCMW-cliënten die voor problemen zorgden, kregen daarom een plaatsverbod van één maand. Als zij zich binnen deze termijn in de buurt van ’t Scheep begeven, worden ze meteen opgepakt door de politie. Mochten beide mensen in die periode op OCMW-hulp beroep willen doen, kan dat enkel telefonisch of na overleg met iemand van de sociale dienst en op het politiebureau.”

De betrokken OCMW-medewerkers en hun collega’s die onder de indruk zijn door de voorvallen, krijgen intussen de nodige ondersteuning.

Dirk Jacobs en Zahra Boufker

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer