Copyright Maskot

Drink je graag een glaasje wijn? Weet dan dat er al gauw meer suiker in zit dan in een donut

Met twee glazen wijn heb je jouw dagelijkse suikerlimiet al bereikt. Dat blijkt uit Brits onderzoek van de ngo Alcohol Health Alliance. De onderzoekers analyseerden verschillende soorten wijn zoals rood, rosé, wit en schuimwijn. Daarin vonden ze veel verborgen suikers en calorieën. De ngo vindt het absurd en zelfs gevaarlijk dat dit niet verplicht op het etiket vermeld moet worden.

Britse onderzoekers bekeken de hoeveelheid suiker en het aantal calorieën in 30 verschillende flessen wijn. In het Verenigd Koninkrijk raden gezondheidsorganisaties aan om niet meer dan 30 gram suiker op een dag te consumeren. Wat bleek? In sommige flessen vonden de onderzoekers tot wel 59 gram suiker. Dat is meer suiker dan in een geglazuurde donut. Toch stond er geen enkele fles vermeld hoeveel suiker erin zit. Verder bevatten twee glazen wijn, zeker bij de variëteiten die veel calorieën bevatten, meer calorieën dan een vettige hamburger. Het caloriegehalte werd dan weer slechts op een vijfde van de flessen vermeld.

Michaël Sels, hoofddiëtist in het UZ Antwerpen, legde in "Nieuwe feiten" op Radio 1 uit waar die verborgen suikers dan vandaan komen: "Mensen beseffen dat vaak niet, maar je hebt in wijn veel suikers afkomstig van druivensappen. Ook aan andere alcoholische dranken, zoals likeuren, wordt er extra suiker toegevoegd." 

Hoewel er volgens hem een verschil is tussen een zoete en een droge wijn, kom je met een glaasje al snel aan evenveel suiker als in een sneetje brood en daardoor kunnen de calorieën snel optellen. Sels verwijst daarbij naar vloeibare calorieën: "Mensen zijn zich doorgaans niet bewust van hoeveel calorieën er in alcohol zitten terwijl een pintje bijvoorbeeld al snel 100 kcal is wat vergelijkbaar is met de energiewaarde van een boterham. Dan tikken de suikers en calorieën snel aan."

Sels geeft meer uitleg over de verborgen suikers in wijn en waarom dat niet op het etiket staat. Beluister hieronder het interview met hem uit "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Waarom vind je die informatie niet terug op het etiket? "Alcohol valt buiten die regelgeving en is vrijgesteld van de verplichting om voedingswaarden en ingrediënten, met uitzondering van allergenen, weer te geven. Daar maken fabrikanten handig gebruik van om hun imago op te poetsen", zegt Sels. Er gaan echter stemmen op om die regels aan te passen. "Dat vind ik een goed idee, maar de info weergeven is een ding. Je moet mensen ook die etiketten leren interpreteren", benadrukt Sels.

Er zijn ook wijnen waarbij op het etiket geclaimd wordt dat ze suikervrij zijn. "Mensen zijn meer en meer geïnteresseerd in suikers en koolhydraten. Daarom maken fabrikanten steeds vaker die claim, maar dat is misleidend, want dan is er simpelweg geen extra suiker aan toegevoegd. De suiker uit de fruitsappen zitten er wel nog in."

Als je op zondagmiddag na je fietstocht nog een paar trappisten of een cocktail wil drinken, hoop ik dat je ver gefietst hebt

Voor wie nu op bier wil overschakelen, ook dat is helaas geen gezondere optie. Zo zit er in een trappist veel suiker van granen en wordt het vaak nog eens bijgekleurd met gebrande mout. "Als je op zondagmiddag na je fietstocht nog een paar trappisten wil drinken, hoop ik dat je ver gefietst hebt", zegt Sels. 

Wat moeten we weten over suiker?

  • Er zijn twee groepen suikers. Eerst heb je vrije suikers. Dat zijn alle toegevoegde suikers, zoals in snoep, koekjes, chocolade... maar je kan het zelfs terugvinden in je sneetje salami.  Daarnaast behoren ook natuurlijke suikers zoals in honing, stroop en fruitsap tot de vrije suikers. Ten tweede heb je suikers in fruit, groenten en melk.  Die zijn niet nadelig voor je gezondheid en bevatten ook vitamines, mineralen en vezels.
Wat is dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid?
  • De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om de suikerinname te beperken tot ruwweg 10 procent van het aantal calorieën dat je inneemt per dag. Het mag natuurlijk altijd minder zijn. Voor een volwassen vrouw met een gemiddelde energie-inname van 2.000 kcal betekent dit maximaal 50 gram vrije suikers of 12,5 suikerklontjes (200 kcal). Voor een man ligt die grens op 60 gram wat overeenkomt met 15 suikerklontjes (240 kcal) omdat die gemiddeld 2.500 kcal per dag nodig heeft. 

Meest gelezen