"Fort Australië" opent zijn poorten na bijna twee jaar covid-isolatie

Vanaf morgen opent Australië zijn grenzen voor toeristen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison aangekondigd tijdens een persconferentie. Australië is 704 dagen lang, bijna twee jaar, zo goed als volledig afgesloten geweest van de rest van de wereld: een poging om het coronavirus zo veel mogelijk buiten te houden. 

"Het wachten is voorbij. Jullie kunnen jullie koffers pakken", luidde de boodschap van premier Morrison aan toeristen die plannen hebben om naar Australië te reizen. "Vergeet jullie geld niet, want hier zijn veel plaatsen waar jullie dat kunnen spenderen."

Videospeler inladen...

Voor morgen staan er 56 aankomende internationale vluchten gepland op de Australische luchthavens. Dat is veel minder dan vóór de pandemie. Morrison zegt te hopen dat er in de nabije toekomst meer vluchten uit het buitenland zullen landen. 

Australië ging in maart 2020 zo goed als op slot, in de hoop het coronavirus te kunnen afweren. In de beginfase leek dat te werken, in combinatie met een doorgedreven test- en opsporingsbeleid. Maar de komst van de omikronvariant heeft alles veranderd: Australië kreeg te maken met tienduizenden besmettingen en tientallen sterfgevallen per dag.

In totaal zijn er in Australië 4.913 mensen overleden door het coronavirus. De afgelopen twee jaar konden de Australiërs nauwelijks hun eigen land uit, terwijl buitenlanders alleen bij hoge uitzondering werden toegelaten.

Meest gelezen