Ruim duizend gewonde e-steppers vorig jaar en meer doden door ongevallen met bestelwagens

Na het uitgesproken verkeersluwe jaar 2020 vielen er in 2021 weer meer slachtoffers op onze wegen. Opvallend: er gebeurden ruim 1.000 ongevallen met gewonden bij gebruikers van elektrische steps en in Vlaanderen steeg het aantal doden waarbij bestelwagens betrokken zijn fors. Dat blijkt uit de jaarlijkse Verkeersveiligheidsbarometer van Vias Institute.

Het aantal doden is vorig jaar zo goed als gelijk gebleven. Er vielen 484 doden, ten opzichte van 483 in 2020. 2021 was net zoals 2020 door de coronapandemie nog steeds een atypisch jaar op de Belgische wegen. De totaalbalans van het aantal verkeersdoden is daarom nog steeds gunstiger dan in 2019, toen er 619 dodelijke slachtoffers te betreuren waren.

Er zijn wel grote verschillen tussen de gewesten. In Vlaanderen vielen 18 procent meer doden, in Wallonië net 16 procent minder. In Brussel ging het aantal verkeersdoden van 14 naar 6. Dat zijn voor Wallonië en Brussel de laagste cijfers ooit. Het aantal ongevallen met gewonden nam in elk van de drie gewesten wél stevig toe: van 29.947 naar 34.264, ofwel 14 procent meer.  

BEKIJK - "Er moet sensibilisering komen", zegt Stef Willems van VIAS in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Oost-Vlaanderen als uitzondering

De provincie Oost-Vlaanderen gaat in tegen de stijgende trend bij andere provincies. Daar neemt het aantal verkeersdoden juist af. "In Oost-Vlaanderen kwamen afgelopen jaar 55 mensen om bij een verkeersongeval. Dat zijn er 11 minder dan het jaar ervoor. Vooral het aantal verkeersdoden bij vrachtwagens nam er fors af", zegt Stef Willems van VIAS.

Vooral de stijging bij de bestelwagens is verontrustend
Stef Willems, Vias

In Vlaanderen vielen er opvallend meer doden in ongevallen met vrachtwagens (van 53 naar 68) en met lichte vrachtwagens (van 30 naar 45). Vooral de stijging bij de bestelwagens is verontrustend. “Het is al sinds 2015 geleden dat er nog zoveel doden vielen. De ‘camionettisering’ waardoor veel bestelwagens continu onderweg zijn, kan daarin zeker een rol spelen”, zegt Stef Willems. 

Foto: Radio 2

Die laatste trend wordt niet alleen versterkt door de groei van de e-commerce maar ook door het feit dat logistieke spelers vaker bestelwagens en minder grote vrachtwagens gebruiken om de kilometerheffing voor zware voertuigen te ontlopen.

De groeiende populariteit van de elektrische step vertaalt zich sinds vorig jaar ook in de ongevallencijfers. De politie registreerde in het hele land vier doden na ongevallen met e-steps en in totaal is er sprake van 1.022 incidenten.

Drie gewonden per dag bij gebruikers van elektrische steps en dat is nog maar het topje van de ijsberg
Stef Willems, Vias

“Dat zijn er drie per dag en dat is nog maar het topje van de ijsberg”, zegt Stef Willems. "Want bij veel ongevallen met e-steps is geen enkele andere weggebruiker betrokken. Die mensen gaan dan zelf naar het ziekenhuis en doen geen aangifte bij de politie waardoor dat incident niet in de officiële ongevallenstatistieken terechtkomt."

De volledige verkeersveiligheidsbarometer kan je hier vinden.

Meest gelezen