©  Shutterstock

Groenten eten alleen helpt niet tegen hart- en vaatziekten

Groenten kunnen goed voor je zijn, maar het is onwaarschijnlijk dat er veel van eten je risico op een hartaanval of beroerte vermindert. Dat beweert een nieuw Brits onderzoek, waar BBC News over bericht. Wat we anders nog eten, hoeveel we bewegen en waar en hoe we leven kan een veel grotere impact hebben.

mtm
Bron: BBC News

Voor de studie, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten van Oxford, Bristol en Hongkong, vulden bijna 400.000 mensen een vragenlijst in over hun dieet. Ze moesten onder meer noteren hoeveel gekookte en rauwe groenten ze elke dag aten.

Gemiddeld aten de deelnemers twee volle eetlepels rauwe groenten en drie gekookte groenten. Hun gezondheid en eventuele hartproblemen (die tot een ziekenhuisopname of overlijden leidden) werden vervolgens voor twaalf jaar opgevolgd.

Hoewel het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten ongeveer vijftien procent lager lag bij diegene die de meeste groenten aten (vooral voor diegenen die veel rauwe groenten aten) in vergelijking met diegenen die het minst groenten aten, zeiden de onderzoekers dat dit allemaal door andere factoren kon worden verklaard. Het gaat dan onder meer om de levensstijl van de deelnemers: waren het rokers? Dronken ze veel alcohol? Wat was hun job? Hoeveel verdienden ze? Wat aten ze nog allemaal?

Als gevolg daarvan beweren de onderzoekers nu geen bewijs te hebben gevonden van “een beschermend effect” van groenten op hart- en vaatziekten.

De onderzoekers benadrukken dat een “uitgebalanceerd” dieet het risico op veel ziekten – waaronder meerdere vormen van kanker – wel helpt te verminderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer