Stormschade in Petegem-aan-de-Leie na de doortocht van storm Franklin.
James Arthur Photography

Na een stormachtige week: “uitzonderlijke” schade, al tienduizenden dossiers ingediend bij verzekeraars

De schade van de drie stormen die de afgelopen week ons land troffen, zal in de honderden miljoenen euro’s lopen. Dat schat Assuralia, de vakgroep van verzekeraars. Die noemt de schade “uitzonderlijk”. Uit een rondvraag van VRT NWS bij enkele grote verzekeringsmaatschappijen blijkt dat zij elk al duizenden schadedossiers hebben ontvangen, en die aantallen zullen de volgende dagen nog oplopen.

Van tuinmeubilair dat rijp is voor het containerpark tot afgerukte daken: de stormen Dudley (woensdag), Eunice (vrijdag) en Franklin (zondagavond en -nacht) richtten de voorbije week her en der een ravage aan. Vooral de provincies Oost- en West-Vlaanderen kregen het zwaar te verduren, en in iets mindere mate ook Antwerpen en Henegouwen.

Dat heeft nu al geleid tot tienduizenden schadedossiers bij de verzekeringsmaatschappijen, blijkt uit een rondvraag. Alleen al KBC telde er gisterenavond “ruim 10.000”. Belfius, Ethias en AG Insurance hebben het over vijfduizend, waarbij AG schat dat het uiteindelijk zeker “boven de veertigduizend” zal landen. ING heeft het over 2.906 dossiers. 

Vandaag hebben we nog geen concrete cijfers, maar ik schat dat de schade toch wel enkele honderden miljoenen kan bedragen

Hein Lannoy, CEO Assuralia

Exacte cijfers geven, of inschatten hoeveel schadedossiers er uiteindelijk op hun bureaus zullen landen, blijkt op dit moment moeilijk. Dossiers die rechtstreeks bij de bank-verzekeraar ingediend worden, belanden vrij snel in de statistieken. Maar veel Belgen werken met een makelaar die het dossier opstelt en indient bij de verzekeraar, en dan loopt het proces al snel enkele dagen vertraging op. Op een completer beeld is het wellicht nog enkele dagen tot weken wachten.

Videospeler inladen...

Hoe krijg ik mijn schadedossier zo snel mogelijk afgehandeld? Wees zo concreet en gedetailleerd mogelijk in de beschrijving van de schade. Zorg ook voor goede foto’s. Sommige verzekeraars bieden video-expertise aan, waarbij een expert niet meer ter plaatse hoeft te komen om de schade vast te stellen. Dan volstaat een videogesprek met je verzekeraar, waarbij je de schade filmt met je smartphone. Ook dat levert tijdwinst op.

Zeker is wel dat het huidige aantal nog zal stijgen. “Van storm Franklin hebben we nog maar een kleine dertigtal aanvragen binnen”, zegt Serge Jacobs, woordvoerder van Ethias. “Dat aantal zal zeker nog omhoog gaan.”

Uitzonderlijke stormschade in Mini-Europa, waar de toren van de maquette van het Brusselse stadhuis op de Grote Markt belandde.

Hein Lannoy, CEO van Assuralia, de vakgroep van verzekeraars, noemt de schade “uitzonderlijk”. “Vandaag hebben we nog geen concrete cijfers, maar ik schat dat die toch wel enkele honderden miljoenen kan bedragen, hoger dan wat we de vorige jaren kenden.”

Handen vol met stormen

Vorig jaar was een relatief rustig stormjaar, met “slechts” 20.000 schadegevallen. Maar uit cijfers van Assuralia blijkt dat de verzekeraars ook in in 2018, 2919 en 2020 de handen vol hadden met stormschade.

Het stormweer van februari 2020 leverde 96.566 schadegevallen op, goed voor een totaal van 189,4 miljoen euro. En een jaar eerder, in maart 2019, klokte het aantal dossiers zelfs af op net geen 105.000 en een totaalbedrag van 216,4 miljoen. Los van de totale schade of de ernst van de storm, bleef de kost van een gemiddeld schadegeval de voorbije vijf jaar gelijk: zo’n 2000 euro.

Zowel de beroepsvereniging Assuralia als enkele verzekeraars merken op dat ze de voorbije jaren het aantal stormen hebben zien toenemen - al nuanceren meteorologen dat.

Dit stuk werd om 16:02 geüpdatet met de meeste recente schatting van het finale aantal schadedossiers door AG Insurance.

Meest gelezen