Johnson kondigt sancties aan tegen Rusland

Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft sancties aangekondigd tegen vijf Russische banken en drie Russische personen.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland kondigde maandagavond de onafhankelijkheid van de Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk aan waarmee Poetin de facto de oorlog aan Oekraïne verklaarde. Russische troepen vielen het Oekraïens grondgebied naderhand binnen.

De Britse premier Johnson kondigt daarom vandaag sancties aan tegen Rusland. “Vandaag legt het VK sancties op aan de volgende vier vijf Russische banken: Rossiya Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank en de Black Sea Bank”, zei Johnson dinsdagmiddag in het Britse Lagerhuis. Het sanctioneren van de banken heeft als doel het breed raken van de Russische economie en overheid.

  • Rossiya Bank werd eerder in 2014 al getroffen door sancties van de Amerikaanse overheid als reactie op de crisis van de Krim. In een reactie op de maatregelen kondigde Poetin destijds aan dat Rossiya de belangrijkste bank op de Krim ging worden en een prominente rol moest spelen in lokale investeringen van Rusland.
  • General Bank opereert net als Rossiya op de Krim.
  • Promsvyazbank is een Russische staatsbank, die volgens het VK het Russische leger financiert.
  • Black Sea Bank is in 2014 op de Krim gesticht, na de Russische annexatie.

“We leggen ook sancties op aan drie zeer vermogende personen: Gennady Timchenko, Boris Rotenberg, en Igor Rotenberg. Deze mensen zijn nauwverwant aan het Poetin-regime.” Boris voegde nog toe dat meerdere personen zullen volgen. De drie worden gezien als belangrijke bondgenoten van president Poetin.

  • Gennady Timchenko is de oprichter van investeringsbureau Volga Group. Het bureau is een grote investeerder van infrastructurele projecten in Rusland. Door Bloomberg wordt het vermogen van Timchenko geschat op 19,5 miljard dollar, wat hem op de zesde plaats van rijkste personen in Rusland zet. Daarnaast is hij grootaandeelhouder van de Russische bank Rossiya, die ook wordt gesanctioneerd door het VK. Timchenko werkte in het verleden op het kabinet van de burgemeester van Sint-Petersburg, waar ook Poetin werkte. De twee zouden daar vrienden zijn geworden.
  • Boris Rotenberg is de mede-eigenaar van S.G.M. Group, een bouwbedrijf dat zich richt op de constructie van transportsystemen van olie en gas. Hij zou als sinds zijn jeugd bevriend zijn met president Poetin, die tevens zijn sparringpartner met Judo was.
  • Igor Rotenberg is samen met Boris mede-eigenaar van S.G.M. Group. Zijn vermogen wordt geschat op 1 miljard dollar. Hij is een belangrijk aandeelhouder bij het Russische Gazprom.

“Alle tegoeden die zij in het Verenigd Koninkrijk bezitten, worden bevroren, de betrokkenen krijgen een reisverbod opgelegd en wij verbieden alle Britse personen en entiteiten om met hen zaken te doen.”

De drie Russen waren eerder in 2014 en 2018 ook al het slachtoffer van sancties door de VS, vanwege hun – indirecte – betrokkenheid bij de destabilisatie van Oekraïne.

Ook de Europese Unie wil sancties treffen tegen Russische banken die het Russische leger financieren of andere operaties in Donetsk en Loehansk, zo laat Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen weten.

Rijke Russen spelen een prominente rol in het bestuur van Poetin. De Russische president bezit aan de Zwarte Zee een gigantische villa, betaald met smeergeld, zo blijkt uit een documentaire van Navalny. De financiering is tot stand gekomen met de hulp van oligarchen uit de entourage van Poetin, waaronder Gennady Timchenko.

(lb)

Meer