Het Rode Plein in de Russische hoofdstad Moskou
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe ervaren Russen en Oekraïners in België het conflict? "Poetin wil dat mensen praten over oorlog, niet over economie"

Hoe ervaren Russen en Oekraïners in ons land de spanningen in Oost-Oekraïne? "We proberen te geloven dat die oorlog niet zal losbarsten", klinkt het bezorgd. "Het is een nachtmerrie."

De Russische Ksenia Kuznetsova is afkomstig uit Moskou, maar woont intussen al 7 jaar in ons land. Ze noemt wat er nu in Oekraïne gebeurt "verontrustend". "Het is bijna niet te geloven", legt ze uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik ben zo ingesteld dat ik het nieuws erover probeer te negeren. Je kunt bijna niet geloven dat dit gebeurt tussen onze landen."

Ze benadrukt dat er weinig vijandigheid is tussen Russen en Oekraïners. "Het is helemaal niet zo dat elke Rus tegen Oekraïne is", legt ze uit. "Ik heb nog nooit iets slecht gehoord van een Oekraïner, omdat ik Russisch ben. We proberen allemaal te geloven dat de oorlog niet zal gebeuren." Al is ze tegelijk soms wat terughoudend om toe te geven dat ze Russisch is. "Alsof het een beetje mijn schuld is."

Poetin wil dat de mensen over de oorlog praten en niet meer over de economie

Ksenia Kuznetsova uit Rusland

Volgens haar probeert Poetin met de spanningen in Oekraïne vooral de aandacht af te leiden van de economie in Rusland zelf. "De sancties die al van kracht waren sinds 2014 (red. na de Russische annexatie van de Krim) zijn al heel erg voor mijn familie en vrienden in Rusland. Ze worden armer en armer. De producten in de winkelwagen worden duurder en duurder. Poetin wil dat de mensen over de oorlog praten en niet meer over de economie."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Iryna Zbrozhek is afkomstig uit Odessa in Oekraïne, maar woont nu al een lange tijd in Kortrijk. Ze noemt de huidige situatie "een nachtmerrie". "Tot gisteren zou ik het niet geloven", zegt ze in "De afspraak", maar toen zag ze de forse televisietoespraak van de Russische president Poetin. En daarin haalde hij zwaar uit naar Oekraïne en erkende hij de twee separatistische regio’s als autonome staten. 

Je hoort ook steeds meer bereidheid bij mensen om zich in te schrijven bij het leger

Iryna Zbrozhek uit Oekraïne

Momenteel is haar moeder op bezoek. "Ze moet op 5 maart terug, maar ik ben er niet zeer gerust op", zegt ze. Ze hoort bijna dagelijks familie en vrienden uit Odessa en omgeving. "Het leven gaat er door. De verwachting dat er geen oorlog komt, maakt steeds meer plaats voor hopen dat er geen oorlog komt", zegt ze. "Je hoort ook steeds meer bereidheid bij mensen om zich in te schrijven bij het leger."

Ze heeft weet van mensen die het land intussen verlaten en bijvoorbeeld richting Polen trekken. Toch willen de meeste volgens haar blijven. "Het wordt eng, maar waar moeten ze heen? Ze hebben er hun huis en hun leven."

Bekijk hier een fragment uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

"Laat" trok naar een misviering van de Oekraïense gemeenschap in Gent:

Videospeler inladen...

Meest gelezen