Financiële waakhond FSMA verscherpt toezicht op wisseldiensten voor crypto, cryptowallets en Bitcoingeldautomaten

De toezichthouder FSMA gaat vanaf 1 mei de activiteiten van “bepaalde aanbieders van diensten met virtuele valuta” in België reglementeren. “Deze aanbieders van diensten moeten voldoen aan voorwaarden rond hun professionele betrouwbaarheid en de antiwitwaswetgeving”, zegt de financiële autoriteit.

Op wie zijn de nieuwe regels van toepassing?

  • Het gaat om twee specifieke categorieën: “Aanbieders van diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta, alsook aanbieders van bewaarportemonnees voor cryptografische privésleutels (wallet providers) op het Belgische grondgebied”, meldt de FSMA.
  • Ook geldautomaten (ATM’s) die pakweg Bitcoin of Ethereum wisselen in euro of dollar worden aan de nieuwe verplichtingen onderworpen.
  • Het is voortaan verboden om van buiten de Europese Economische Ruimte de twee geviseerde activiteiten – wisseldiensten tussen crypto en klassiek geld en de bewaarportemonnees – op Belgisch grondgebied aan te bieden.
  • De uitgevers van cryptomunten of de multilaterale uitwisselingsplatformen van cryptomunten worden dus niet geviseerd.

De exchanges die in België actief zijn, zullen zich voortaan moeten inschrijven bij de FSMA, die bepaalde voorwaarden stelt:

  • De leidinggevenden moeten deskundig en betrouwbaar zijn.
  • De aandeelhouders moeten “geschikt zijn, gelet op de noodzaak van een gezond en doorzichtig beleid”
  • Het platform moet de regels tegen witwassen en financiering van terrorisme naleven, zoals de identificatie van klanten.

Dwangsommen

De strengere aanpak is gebaseerd op een Koninklijk Besluit. Mocht een platform cryptowisseldiensten blijven aanbieden zonder FSMA-licentie, dan kan de financiële waakhond bevelen om de activiteiten onmiddellijk stop te zetten, bijvoorbeeld via dwangsommen of administratieve boetes.

De FSMA waarschuwde al meermaals voor frauduleuze online tradingplatformen. Omdat het dan ook om een strafrechtelijke inbreuk gaat, wordt het dossier bovendien aan het parket overgemaakt, wat in het uiterste geval kan uitmonden in een gevangenisstraf.

(lp)


Meer