Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-commissaris Karel De Gucht: "Frontale aanval van Rusland in Oekraïne zou Europa generaties lang verscheuren"

Als de Russische president Vladimir Poetin overgaat tot een grootschalige aanval in Oekraïne, dan zal dat Europa generaties lang verscheuren. Dat zegt oud-Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD). "Het zou het begin van het einde van Poetin zijn én het bewijs dat hij irrationeel is geworden."

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken en eurocommissaris Karel De Gucht acht de kans eerder klein dat de Russische president Poetin een grootschalige oorlog gaat ontketenen in Oekraïne, maar helemaal uitgesloten is die piste niet.

"Men kan zich moeilijk voorstellen dat Poetin een grootschalige aanval gaat uitvoeren op Oekraïne. Daarvoor zou hij 150.000 soldaten inzetten en die komen tegenover 150.000 Oekraïense soldaten te staan. Dat is een echte oorlog in het hart van Europa. Men kan zich dat rationeel moeilijk voorstellen", legt De Gucht uit in "Terzake".

Volgens De Gucht is dat verre van een evidentie. "Als hij dat zou doen, dan bewijst dat dat Poetin volledig irrationeel geworden is. Een rationeel iemand doet dat niet. Dit is ongezien sinds de Tweede Wereldoorlog. Het gaat niet om een frivoliteit. Het is echt een oorlog in het midden van Europa die niet anders dan tot een scheur kan leiden in Europa die generaties zal nodig hebben om geheeld te worden."

BEKIJK - "Een echte oorlog in het hart van Europa, dat kan men zich rationeel moeilijk voorstellen. Als Poetin dat zou doen, is hij volledig irrationeel geworden", zegt De Gucht in "Terzake":

Videospeler inladen...
Een frontale aanval op Oekraïne zou onvermijdelijk het begin van het einde van Poetin betekenen
Karel De Gucht

Een frontale aanval op Oekraïne ontketenen, zou ook het begin van het einde van Poetin zijn. "Hij overleeft dat politiek nooit op termijn. Hij zal tot op een bepaald punt gevolgd worden, maar als dat een oorlog wordt met duizenden of tienduizenden slachtoffers, die de belangen van alle kringen rond Poetin zal aantasten, dan overleeft hij dat niet", zegt De Gucht.

Volgens De Gucht moeten er nog meer zware sancties komen tegen de mensen uit de kringen rond Poetin. "Dat gaat om mensen die komen uit vroegere veiligheidsdiensten, oligarchen en alles wat daar ronddraait. Die hun belangen gaan enorm geschaad worden door een oorlog. Het gaat vooral om mensen die zich verrijkt hebben onder Poetin, Poetin incluis tussen haakjes."

In de huidige situatie zal het niet snel tot nieuwe diplomatieke initiatieven komen. "Ik denk dat we rekening met een inval moeten houden. Het wordt voor Poetin moeilijker en moeilijker om na zijn toespraak van gisteren te stoppen. Hij heeft zichzelf in die positie gebracht. Ik denk niet dat er diplomatieke initiatieven zullen komen. Die zouden er enkel kunnen komen over enkele weken als Poetin nu zou stoppen."

Binnen de kortst mogelijke tijd zullen we weten of het tot een militaire confrontatie zal komen

Willy Claes

Willy Claes: "Hoe ver zullen de tanks van Poetin gaan?"

Voor voormalig NAVO-secretaris-generaal Willy Claes is het duidelijk dat de hamvraag is, gaan de Russen de contactlijn tussen de Russisch gezinde separatistische volksrepublieken in Donetsk en Loegansk overschrijden of niet?

"Ik zou nog niet spreken over een echte oorlog, maar wel over een mogelijke militaire confrontatie in Oekraïne. Dat zullen we binnen de kortst mogelijke tijd weten. Poetin zal eerst vliegtuigen zenden om te bombarderen. De vraag is, hoe ver gaat hij komen met de tanks", zegt Willy Claes in "De afspraak".

"De grote vraag is, tot waar gaan die tanks. Dat wordt heel belangrijk. Als hij stopt aan de contactlijn tussen de separatistische volksrepublieken in Donetsk en Loegansk en het Oekraïense deel van de provincie Donetsk en Loegansk dan is het nog oké zou ik zeggen. Als hij verder gaat en vermits hij de twee volledige provincies heeft erkend als onafhankelijk, en gaat hij tot de uiterste grens, dan kan ik mij niet indenken dat Oekraïne niet militair zal reageren. Dan zit het er bovenarms op."

Als het tot een frontale confrontatie tussen Rusland en Oekraïne zou komen, moet het Oekraïense leger een verdedigende strategie hanteren. "Met alle respect voor het Oekraïense leger, maar dat leger dreigt verpletterd te worden. Ze mogen zeker geen offensieve strategie hanteren. Ze mogen niet in de aanval gaan."

BEKIJK - "De grote vraag is, tot waar zullen de Russische tanks gaan bij een inval", zegt Willy Claes in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen