Ukrainian Defense Ministry Press Service

Hoe kan Oekraïne zich verdedigen tegen het veel grotere Russische leger?

Het Oekraïense leger is veel kleiner en minder goed uitgerust dan het Russische leger. Toch kan het het Russische leger erg moeilijk maken. Het Oekraïense leger beschikt over relatief verouderde wapens, en is geen partij bij luchtgevechten, maar het kan het Russiche leger zeker op de grond veel schade toebrengen. Onder meer omdat het het terrein beter kent, buitenlandse hulp krijgt en de moraal van de militairen hoger is. 

Qua getalsterkte is het Oekraïense leger geen partij tegen het veel grotere, moderner bewapende en zeer goed getrainde Russische leger. Toch heeft Oekraïne de voorbije jaren heel wat geïnvesteerd in nieuw wapentuig en opleiding van zijn strijdkrachten.

Oekraïne heeft verschillende grote wapenfabrieken geërfd van de Sovjet-Unie, waardoor het in staat is zelf nieuwe zware wapensystemen zoals tanks te produceren of moderniseren. Oekraïne beschikt over zo’n 150.000 inzetbare en erg gemotiveerde militairen, vaak met ervaring uit het conflict in Oost-Oekraïne.  

Bekijk en vergelijk op deze interactieve kaart (door op de pictogrammen te klikken) over hoeveel troepen en over welk oorlogsmaterieel Oekraïne en Rusland beschikken:

Troepen

Oekraïne beschikt over zo’n 150.000 inzetbare en erg gemotiveerde militairen, vaak met ervaring uit het conflict in oost-Oekraïne.

Het leger van Oekraïne kan rekenen op steun van de lokale bevolking, kent het terrein en moet vooral posities verdedigen en aanvallen afslaan, wat het een beperkt tactisch voordeel oplevert. Het Oekraïense leger heeft intussen de tijd en middelen gehad om hindernissen, hinderlagen en plannen voor gewapende guerrilla op te zetten mocht Rusland tot een invasie overgaan.

Oekraïne zal kunnen rekenen op buitenlandse hulp in de vorm van gespecialiseerde informatie (sattellietfoto's met troepenbewegingen, afgeluisterde boodschappen), wapens, leningen en mogelijk special forces die helpen plannen en coördineren.

Tanks

Oekraïne beschikt wellicht over zo’n 450 inzetbare T-84/T-80/T-72 tanks. Het gaat om in Rusland ontworpen tanks die deels in Oekraïne zijn geproduceerd en die de voorbije jaren gemoderniseerd zijn. De tanks moeten het opnemen tegen de modernere Russische T-90. De Oekraïense tanks hebben een bereik tot 500km en kunnen tot 70km/h. Ze beschikken over moderne beschermingssystemen en een kanon dat tot vijf kilometer ver kan vuren.

Troepen

Rusland heeft een erg groot leger, met 900.000 soldaten die kunnen ingezet worden. Veel meer dan de 200.000 militairen van Oekraïne. Als het Russisch leger Oekraïne echt binnenvalt en als het dat grote land wil bezetten, dan zal het een beroep moeten doen op reservisten. Dat zijn gewone burgers die opgeroepen worden, wat maakt dat ze hun werk niet meer kunnen doen waardoor de economie eronder lijdt en niet alle Russen zullen even enthousiast zijn om 'onder de wapens' geroepen te worden. Oekraïne heeft ongeveer 900.000 reservetroepen die de afgelopen vijf jaar militaire training kregen, Rusland heeft er twee miljoen.

Tanks

De Russische T-90 tank is een gevreesde tegenstander voor elk leger. De T-90 heeft een bereik van 550km en kan ondanks het gewicht van 46 ton zo’n 70km/h rijden op elk ondergrond. De tank wordt bediend door een crew van drie. De T-90 beschikt over een 125mm 2A46 kanon dat tot vijf kilometer ver kan vuren.

Het gaat om één van de meest moderne tanks ter wereld en beschikt over beschermende Kontakt-5 bepantsering die zichzelf “hersteld” bij een inslag. Het Shtora-systeem beschermt de T-90 met een infraroodsysteem tegen inkomende raketten en kan automatisch rookgranaten afvuren zodat de vijand de tank moeilijker ziet. Rusland beschikt over zo’n 13.000 tanks.

Tanks worden primair ingezet om te vechten tegen andere tanks, of als steun voor grondtroepen.

Raketsystemen

Een grote bedreiging voor de Russische gepantserde voertuigen en tanks zijn de anti-tanks wapens. Oekraïne kan daarbij gebruik maken van door het Westen geleverde antitank FGM-148 Javelin raketten. Die kunnen vanop de schouder of vanop een statief kunnen afgevuurd. Ze maken gebruik van een thermische infrarood zoeker en vallen de tegenstander van bovenaan aan, waar de bepantsering het dunst is.

De FGM-148 Javelin heeft een bereik tot vier kilometer, al moet de schutter de raket fysiek kunnen richten op de tegenstander. Javelin raketten kunnen ook worden ingezet tegen helikopters. Ze richten zich dan automatisch op de hete uitlaat van de helikoptermotoren.

Oekraïne beschikt verder over een zeer groot arsenaal goedkope en uiterst eenvoudige RPG’s of mortieren die vanop de schouder worden afgevuurd. Ze zijn uiterst doeltreffend op korte afstand tegen gepantserde voertuigen en tanks in een stedelijke omgeving.

Oekraïne beschikt over verschillende verouderde Russische raketsystemen, waaronder de BM-30 Smerch. Kiev produceert intussen zelf nieuwe raketten produceert en hernoemde het systeem “Vilkha”.

Pantservoertuigen

Oekraïne beschikt mogelijks over zo’n 2000 gepantserde licht infanterie voertuigen, waaronder de BMP-2. Die zien eruit er een beetje uit als tanks en hebben rupsbanden, maar beschikken niet over een zwaar kanon. Het land beschikt ook over honderden gepantserde BRT-70/80 voertuigen om militairen te vervoeren aan het front.

De artillerie van Oekraïne is minder krachtig en verouderd in vergelijking met de Russische. Kiev beschikt onder meer over honderden 2S1 Gvozdika artilleriestukken. Ze zien er wat uit als tanks, maar het zijn eigenlijk grote mobiele kanonnen, die op het onderstel van een tank staan. Ze hebben een bereik tot 20 km.

Pantservoertuigen

De Koalitsija-SV houwitser is een krachtig mobiel kanon. Door de rupsbanden en de het lange kanon ziet het er een beetje uit als een tank, maar het is eigenlijk een groot mobiel kanon. De houwitser heeft een bereik van zo’n 500km en kan tot 60 km/h rijden. Het is een flexibel wapen dat kan worden ingezet om vijandelijke doelwitten aanhoudend te bombarderen, bv bij een grondoffensief.

De Koalitsija-SV beschikt over een 155 mm kanon en kan tot zestien schoten per minuut afvuren. Het kan geladen worden met precisie munitie, maar evengoed met clustermunitie. Afhankelijk van de munitie kan de houwitser 40 tot 80km ver vuren.

Van de iets oudere Msta-S houwitser, die een kleiner bereik heeft tot 25km, heeft Rusland meer dan 700 bruikbare exemplaren. De houwitser staat ook op een chassis van de voorloper van de T-90 tank, en kan snel over alle terrein manouvreren.

Een centrale rol zal er ook zijn voor de lichtere gepantserde voertuigen zoals het BTR-MDM Rakoesjka amfibie-voertuig voor troepentransport. Bij een grondoffensief is één van de grote uitdagingen om grote hoeveelheden militairen veilig te vervoeren, over elk terrein. Dat is de taak van de BRT-MD Rakoesjka. Die ziet er een beetje als een tank zonder kanon, maar is eigenlijk een voertuig om militairen te vervoeren dus.

Het standaard model kan dertien militairen transporteren en beschikt over een uiterst efficiënt 7.62 mm mitrailleur. Het heeft een bereik van 500 km en kan tot 60 km/h over land en tot 10 km/h over water. Sommige versie kunnen worden gedropt en ingezet tegen tanks.

De Rakoesjka beschikt over een lichte bepantsering. Rusland beschikt over meer dan 200 van deze voertuigen.

Raketsystemen

Het Oeragan1M raketsysteem is een mobiel raketsysteem met korte afstandsraketten. Het beschikt over twee batterijen met elk zes raketten die snel kunnen worden afgevuurd. Elk van de raketten kan tot 617 explosieven bevatten. De munitie kan variëren naargelang het geselecteerde doelwit.

Het systeem heeft een bereik van zo’n 1000 km en de raketten hebben een bereik tot 90 km ver. Bij de Oeragan hoort een tweede voertuig dat gebouwd is op hetzelfde robuuste MZKT-7930 8x8 chassis, en dat reserve raketten bijheeft en een kraan om die te laden.

De Oeragan kan ook worden uitgerust met meer kleinere raketten.

Het Iskander-M korteraketsysteem is al vaker ingezet als raketsysteem waarbij één korteafstandsraket kan worden afgevuurd. De raket kan ondergrondse bunkers binnendringen en, indien gewenst, zelfs een kernkop dragen. De Iskander kan raketten afvuren die een zeer sterke elektro-magnetische puls kunnen opwerken om zo vijandelijke radar- of computersystemen onklaar te maken.

Gevechtsvliegtuigen

Oekraïne beschikt over enkele tientallen licht verouderde gevechtstoestellen, onder meer Mig-29 en Su-27 gevechtstoestellen. Rusland beschikt over dezelfde soort toestellen, maar vaak gaat het over nieuwere varianten met modernere sensoren en beter wapens. Zolang de Oekraïense toestellen niet zijn uitgeschakeld kunnen de gevechtsvliegtuigen een serieuze bedreiging vormen voor de Russische grondtroepen omdat de Oekraïense toestellen vanop grote afstand bombardementen kan uitvoeren.

Oekraïne beschikt over zeker 12 Turkse Bayraktar TB2 aanvalsdrones. Het gaat uiterst moderne drones die al in Libië en Syrië en door Azerbeidzjan zijn ingezet en uiterst effectief blijken in het uitschakelen van gronddoelen zoals tanks en commandocentra. Rusland zal er bij een invasie alles aan doen om de drones zo snel mogelijk uit te schakelen

Oekraïne beschikt wel over tientallen verouderde 9K37 BUK anti-raket/vliegtuigsystemen. De BUK kan korteafstandsraketten afvuren die inkomende kruisraketten onderschept, maar kan evengoed Russische gevechtsvliegtuigen onder vuur nemen. Oekraïne kan ook rekenen op enkele batterijen van het wat oudere maar nog steeds performante (Russische) S-300 luchtafweersysteem.

Gevechtshelikopters

De Mi-35 is de laatste versie van de gevreesde Russische gevechtshelikopters. De recentere Mi-35 heeft sensoren aan boord die hem minder kwetsbaar moeten maken voor raketten. De Mi-35 kan onder meer worden ingezet om steun te bieden aan grondtroepen.

Rusland heeft de voorbije jaren de drone-trein wat gemist. Het land kocht Israëlische drones aan en ontwikkeld nu in sneltreinvaart eigen aanvalsdrones.

Gevechtsvliegtuigen

De Russische luchtmacht zal een centrale rol spelen. Wie de lucht controleert heeft een strategisch voordeel. Rusland beschikt niet over voldoende vijfde generatie stealth-vliegtuigen, maar dat is in een conflict tegen het zwakkere Oekraïne ook helemaal niet nodig. Het voordeel voor Moskou ligt ook in de grote hoeveelheid beschikbare vliegtuigen en helikopters dat Rusland kan inzetten.

De Su-34 is uitermate geschikt voor het bombarderen van doelwitten op de grond. De Su-34 is een vrije recente jachtbommenwerper. Het toestel werd vaak in Syrië ingezet in de strijd tegen rebellen. Maar ook de veel oudere Su-24 werd in Syrië erg vaak ingezet.

Mocht het tot luchtgevechten komen (dogfights) dan kan Rusland de Su-27 of 35 inzetten. Rusland kan ook gebruik maken van de bijzonder effectieve Tu-60 supersonische bommenwerper. Het is de snelste bommenwerper ter wereld en die zo hoog (tot 15,5 km) en snel vliegt dat hij nauwelijks kan worden onderschept.

Cyberspace

Rusland beschikt over een uitgebreid netwerk aan Cosmos sattelieten. Die leveren het Russische leger een schat aan informatie die het Russische leger kan gebruiken voor het plannen van operaties.

Alhoewel het moeilijk te bewijzen valt, wordt ervan uitgegaan dat Rusland over een grote offensieve cybercapaciteit beschikt. Daarmee kan het niet alleen militaire maar vooral civiele netwerken platleggen, de bevolking intimideren en de communicatie van de tegenstander uitschakelen.

Marine

De Russische marine is in paraatheid gebracht. Marineschepen zijn flexibel en kunnen zowel zorgen voor troepentransport en steun via het afvuren van raketten. Rusland heeft extra schepen richting de Zwarte Zee gestuurd. In het conflict in Syrië vuurde Rusland raketten af vanop schepen die honderden kilometers weg lagen.

Rusland stuurt maar liefst zes landingsschepen van de Ropoetsja klasse naar Oekraïne. Het gaat schepen die specifiek gebouwd voor landingen op het strand en ze kunnen tot 450 ton militairen en materieel vervoeren. De Zwarte Zee vloot beschikt over meer dan vijftien inzetbare schepen waaronder fregatten, onderzeeërs, en nieuwe patrouille schepen.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Het leger van Oekraïne kan rekenen op steun van de lokale bevolking, kent het terrein en moet vooral posities verdedigen en aanvallen afslaan, wat het een beperkt tactisch voordeel oplevert. Het Oekraïense leger heeft intussen de tijd en middelen gehad om hindernissen, hinderlagen en plannen voor een gewapende guerrilla op te zetten.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïne zal kunnen rekenen op buitenlandse hulp in de vorm van gespecialiseerde informatie (satellietfoto's met troepenbewegingen, afgeluisterde boodschappen), wapens, leningen en mogelijk special forces die helpen plannen en coördineren. 

Westerse anti-tankwapens kunnen verschil maken

Oekraïne beschikt wellicht over zo’n 450 inzetbare T-84/T-80/T-72 tanks. Het gaat om in Rusland ontworpen tanks die deels in Oekraïne zijn geproduceerd en die de voorbije jaren gemoderniseerd zijn. De tanks moeten het opnemen tegen de modernere Russische T-90. De Oekraïense tanks hebben een bereik tot 500 kilometer en halen een snelheid van 70 kilometer per uur. Ze beschikken over moderne beschermingssystemen en een kanon dat tot vijf kilometer ver kan vuren. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Een grote bedreiging voor de Russische gepantserde voertuigen en tanks zijn de anti-tankwapens. Oekraïne kan daarbij gebruik maken van door het Westen geleverde antitank FGM-148 Javelin raketten. Die kunnen vanop de schouder of vanop een statief worden afgevuurd. Ze maken gebruik van een thermische infraroodzoeker en vallen de tegenstander van bovenaan aan, waar de bepantsering het dunst is. 

Militair met anti-tankwapen
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

De FGM-148 Javelin heeft een bereik tot vier kilometer, al moet de schutter de raket fysiek kunnen richten op de tegenstander. Javelin raketten kunnen ook worden ingezet tegen helikopters. Ze richten zich dan automatisch op de hete uitlaat van de helikoptermotoren. 

Oekraïne beschikt verder over een zeer groot arsenaal goedkope en uiterst eenvoudige RPG’s of mortieren die vanop de schouder worden afgevuurd. Ze zijn uiterst doeltreffend op korte afstand tegen gepantserde voertuigen en tanks in een stedelijke omgeving. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïne beschikt mogelijk over zo’n 2.000 gepantserde lichte infanterievoertuigen, waaronder de BMP-2. Die zien er een beetje uit als tanks en hebben rupsbanden, maar beschikken niet over een zwaar kanon. Het land beschikt ook over honderden gepantserde BRT-70/80 voertuigen om militairen te vervoeren aan het front. De artillerie van Oekraïne is minder krachtig en verouderd in vergelijking met de Russische. Kiev beschikt onder meer over honderden 2S1 Gvozdika artilleriestukken. Ze zien er wat uit als tanks, maar het zijn eigenlijk grote mobiele kanonnen, die op het onderstel van een tank staan. Ze hebben een bereik tot 20 kilometer.

Oekraïne beschikt over verschillende verouderde Russische raketsystemen, waaronder de BM-30 Smerch. Kiev produceert intussen zelf nieuwe raketten en hernoemde het systeem “Vilkha”.  

Turkse drones kunnen Russische leger pijn doen

Oekraïne beschikt over enkele tientallen licht verouderde gevechtstoestellen, onder meer Mig-29 en Su-27 gevechtstoestellen. Rusland beschikt over dezelfde soort toestellen, maar vaak gaat het over nieuwere varianten met modernere sensoren en betere wapens. Zolang de Oekraïense toestellen niet zijn uitgeschakeld kunnen de gevechtsvliegtuigen een serieuze bedreiging vormen voor de Russische grondtroepen omdat de Oekraïense toestellen vanop grote afstand bombardementen kunnen uitvoeren.

Oekraïne beschikt over zeker 12 Turkse Bayraktar TB2 aanvalsdrones. Het gaat om uiterst moderne drones die al in Libië en Syrië en door Azerbeidzjan zijn ingezet. Ze blijken uiterst effectief in het uitschakelen van gronddoelen zoals tanks en commandocentra. Rusland zal er bij een invasie alles aan doen om de drones zo snel mogelijk uit te schakelen.

Turkse Bayraktar drone in Oekraïne
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïne beschikt wel over tientallen verouderde 9K37 BUK anti-raket/vliegtuigsystemen. De BUK kan korteafstandsraketten afvuren die inkomende kruisraketten onderscheppen, maar kan evengoed Russische gevechtsvliegtuigen onder vuur nemen. Oekraïne kan ook rekenen op enkele batterijen van het wat oudere maar nog steeds performante (Russische) S-300 luchtafweersysteem

Meest gelezen