Verschillende Russische kranten op 23 februari, de dag voor de Russische inval in Oekraïne. © ap

Van “dit wordt een wereldoorlog” tot “redding van de Oekraïners”: dit zeggen Russische media zélf

De snelle aanval van Vladimir Poetin verraste afgelopen nacht niet alleen de NAVO, ook de Russen en hun media-outlets werden wakker in totale verwarring.

Sylvie Van Ginneken

LEES OOK. Dit weten we al over de Russische invasie van Oekraïne: ontploffingen in hele land, tientallen doden en gewonden

Staatstelevisie: “Wij proberen dit zo helder mogelijk samen te vatten voor Russen en Oekraïners, als daar al een groot verschil in zou zijn”

Op de Russische staatstelevisie probeerde men vanochtend de algemene verwarring en desoriëntatie van de Russische bevolking weg te nemen door de kijkers te verwelkomen met “correcte informatie”. “We weten dat nu ongeveer alle Russen naar deze uitzending kijken en ook een groot deel van Oekraïne. We weten ook dat er veel informatie circuleert online en dat het u verwart. Daarom hebben wij de informatie bekeken, de informatie nog eens bekeken, de informatie gecontroleerd en zullen wij u op een ordentelijke manier door de laatste ontwikkelingen loodsen. Nogmaals: wij proberen dit zo helder mogelijk samen te vatten voor Russen en Oekraïners, als daar al een groot verschil in zou zijn.”

Nadat de nieuwslezers hadden aangestipt dat het Russische ministerie van Defensie heeft gemeld dat de Oekraïense soldaten massaal de wapens neerleggen, wat niet overeenkomt met de berichten van internationale persagentschappen en met de oproep van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om juist “de wapens op te nemen”, onderstreepten de nieuwslezers dat het om “een vredesmissie gaat die bedoeld is om Oekraïne weer aan de Oekraïners te geven”. Daarna kwamen in een debatprogramma acht experts aan het woord die de “speciale militaire missie” kaderden.

Onafhankelijke online televisiezender: “Oorlog”

Op het onafhankelijke televisiekanaal Dozjd spreekt men van “oorlog in de Donbas en mogelijk ook daarbuiten al”. Naast een liveblog, waarin berichten uit internationale persagentschappen te lezen zijn, promoot Dozjd ook zijn relevante archiefwerk, zoals “waarom Rusland niet aan de sancties zal kunnen weerstaan” en “waarom Poetin Zelenski blijft bespotten”.

Bovenaan de website staat in verplichte markering in grote letters: “Dit materiaal wordt gedistribueerd door een media-outlet die optreedt als een buitenlandse agent”. Dozjd is immers net zoals negentig andere mediaorganisaties en journalisten “een vijand van het volk” volgens de overheid.

Novaya Gazeta: “Dit wordt een wereldoorlog”

“Op de vraag die wij de afgelopen dagen aan Russen stelden via peilingen, namelijk ‘wat vindt u van de oorlog?”, bleek nog maar eens dat Russen geen oorlog willen”, schrijft de onafhankelijke krant Novaya Gazeta. “Zo ziet u maar dat zij er met open ogen zijn ingetuind”. De krant heeft een liveblog waarin ze zo veel mogelijk informatie probeert weer te geven over Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland én de NAVO. Meerdere analyses ontbreken nog.

In een redactioneel commentaar wordt zijdelings aangegeven dat ook hun journalisten verrast werden door de plotse invasie: “Ook wij maakten gisteren (woensdag, red.) nog hypothetische artikels, terwijl de oorlog ons al in de nek hijgde. Onze ogen zijn geopend: dit wordt een wereldoorlog”.

Rossijskaja Gazeta: “De redding en bescherming van de Oekraïners”

De staatskrant kiest ervoor om groot uit te pakken met de speech van Poetin bovenaan haar website, geflankeerd door een liveblog met alleen berichten van de Russische persagentschappen en artikels met militaire updates. Die updates zetten de overwinningen van het Russische leger in de verf “om de Oekraïense burgers te beschermen” en citeren telkens het Russische ministerie van Defensie, dat ontkent dat er Russische slachtoffers zijn gevallen en onderstreept dat er geen burgers geviseerd worden door het Russische leger.

LEES OOK. Antwerps-Oekraïense Viktoria (26) over paniek in Oekraïne: “Iedereen probeert te ontsnappen”

LEES OOK. Antwerpse ondernemer in Oekraïne: “Ik keek uit het raam en zag de raketten vallen op de luchthaven”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER