Biden kondigt “harde sancties” aan tegen Rusland: “We verbannen hen van de wereldeconomie”

Na de inval in Oekraïne komen er “harde sancties” tegen Rusland, zo heeft de Amerikaanse president Joe Biden donderdag aangekondigd tijdens een toespraak in het Witte Huis. De maatregelen zullen het Russische financiële systeem hard treffen, klinkt het.

Belga

Hij wil ook de mogelijkheden voor Russen beperken om zaken te doen in dollars. “Poetin heeft voor deze oorlog gekozen. En nu zullen hij en zijn land de gevolgen ervan dragen”, klinkt het.

“De Verenigde Staten doet dit niet alleen, al maanden zijn we bezig met het opbouwen van banden met landen als Frankrijk, Italië, Duitsland, Nieuw-Zeeland, enzovoort. Op die manier willen we ons antwoord zo sterk mogelijk maken. We gaan - en dit hebben we samen met de G7 beslist - hen verbannen van de wereldeconomie.”

Harde sancties

Zo zullen er zware exportcontroles komen om hightech importen richting Rusland te stoppen. Biden zegt ook dat banken in Rusland gesanctioneerd zullen worden. Vandaag worden in totaal vijf banken geblokkeerd. Het gaat onder andere de VTB. Ook oligarchen worden geviseerd. “We zullen dit komende dagen aanhouden”, klinkt het. Ook bedrijven met meer dan 1.4 biljoen dollar zullen geviseerd worden, zegt Biden.

Biden wil Rusland raken op het vlak van ruimtevaart, schepen en vliegtuigen. “Morgen zal de NAVO alle leiders samenbrengen om onze solidariteit te versterken. Samen zullen we de verdere aspecten van onze samenwerking bespreken. Maar onze militaire troepen gaan niet naar Europa om te vechten in Oekraïne, wel om de landen van het oosten te helpen.”

Biden wil ook de prijzen aan de pomp zo laag mogelijk houden. “In ons sanctiepakket zullen we hiervoor zorgen. We zijn aan het samenwerken met landen die olie produceren. We gaan ook extra olie vrijmaken vanuit de Verenigde Staten. Ik zal alles doen om de pijn van de hoge prijzen in de VS zo klein mogelijk te houden.”

Een paria

Biden noemt Poetin een gevaar voor Europa en de vrijheid wereldwijd. “Hij zet druk op de wereldwijde vrede, maar nu is het duidelijk wat zijn plan is. Dit ging nooit over veiligheid, wel over zijn smachten naar een groter rijk. En dit doet hij door een oorlog te kiezen waar geen reden toe is.” De VS zal ervoor zorgen dat Poetin een paria wordt, klinkt het.

“Amerika verzet zich tegen pesters. Als Rusland verder gaat met cyberaanvallen, zullen we reageren. Al maanden zijn we onze verdediging aan het verbeteren op dat vlak.”

Biden zegt dat niemand had verwacht dat de al opgelegde sancties meteen zouden werken. “Maar nu weet hij wat hem te wachten staat. Hij gaat niet plots stoppen, hij gaat eerst testen of het Westen achter die sancties blijft.”

“Waar wachten we op?”

Een journaliste vroeg Biden na zijn toespraak waarom er niet vandaag meteen sancties worden uitgevaardigd tegen Poetin, daar wilde Biden niet op antwoorden. Andere journalisten stelden ook al de vraag: “Waar wachten we eigenlijk nog op?”

Een tweede Koude Oorlog ziet Biden niet meteen gebeuren: “Want iedereen werkt nu samen wereldwijd tegen Rusland. Het zal eerder een koude dag zijn voor Rusland.” Over de rol van China wilde president Joe Biden niet uitbreiden. Over India zei Poetin dat er momenteel gesprekken aan de gang zijn omdat ze nog niet exact op dezelfde golflengte zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER