Antwerpse haven over Russische inval in Oekraïne: “Impact hangt af van sancties”

Aangezien Rusland vorig jaar de vijfde belangrijkste handelspartner was, verwacht de haven van Antwerpen impact op de goederenstromen. Dat zegt het kabinet van havenschepen Annick De Ridder. “De zwaarte van die impact hangt af van de sancties die getroffen worden.”

blg
Bron: BELGA

“Laat ons toch eerste en vooral stilstaan bij al het menselijke leed dat veroorzaakt wordt”, zegt De Ridder, als havenschepen ook voorzitter van Port of Antwerp, in een reactie. “Wat de economische impact zal zijn voor de Antwerpse haven valt nog niet in kaart te brengen. Aangezien Rusland de vijfde belangrijkste handelspartner in 2021 was, zal die impact er natuurlijk wel zijn. De zwaarte van die impact hangt echter af van de sancties die getroffen zullen worden. Daar kunnen we nu dus geen specifieke uitspraken over doen. Dat proces volgen we nauwgezet op.”

11,6 miljoen ton aan goederen

Vorig jaar was Rusland in de Antwerpse haven goed voor een overslag van 11,6 miljoen ton aan goederen, blijkt uit cijfers van het Havenbedrijf. 3,16 miljoen ton vertrok richting Rusland, 8,5 miljoen ton kwam vanuit Rusland de Antwerpse haven binnen. De haven van Sint-Petersburg was met 8,1 miljoen ton veruit de belangrijkste handelspartner.

Bijna de helft van de goederenstroom (5,3 miljoen ton) bestond vorig jaar uit containers, in totaal zo’n 400.000 twintigvoetcontainers (TEU). Vanuit Rusland werden voornamelijk plastics, hout, chemische producten en papier aangevoerd. Richting Rusland vertrokken containers met vooral chemische producten, auto-onderdelen en papier.

Naast containers neemt vloeibare bulk een belangrijk aandeel in van de handel met Rusland. In 2021 ging het om 4,8 miljoen ton, met vooral de aanvoer van diesel, stookolie en nafta. Droge bulk (vooral meststoffen en kolen) en stukgoed (vooral staal) vormen kleinere goederenstromen.

Met Oekraïne heeft de Antwerpse haven geen grote maritieme goederenstromen, zegt het kabinet-De Ridder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER