AFP or licensors

Rusland noemt eerste dag van invasie "een succes", al is in verschillende steden geprotesteerd

De eerste dag van de invasie van Rusland in Oekraïne was "een succes". Dat zegt het leger van Rusland. De Russische president Vladimir Poetin zegt dat zijn land "geen andere optie had" dan Oekraïne binnen te vallen. In verschillende steden zijn -mondjesmaat- mensen op straat gekomen. Bijna 1.400 mensen zouden zijn opgepakt, van wie meer dan 700 in Moskou. 

Rusland rukt snel op in Oekraïne. De eerste dag van de invasie is "een succes" geweest, zegt het Russische leger. "Alle doelstellingen zijn behaald." 

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat er "geen andere optie was" dan Oekraïne binnen te vallen. "Eerdere pogingen om de veiligheidssituatie te veranderen waren vruchteloos gebleken", zei hij vandaag tijdens een onderhoud met Russische ondernemers. "Ze hebben ons simpelweg niet de optie gegeven om anders te handelen."

Poetin zei verbaasd te zijn dat de buitenlandse mogendheden in de gesprekken met Rusland hun standpunt "zelfs geen millimeter" hebben gewijzigd.  "Ze hebben geen toegevingen gedaan, op geen enkel punt."

Poetin zei ook dat Rusland voorbereid is op sancties, en dat het zelf geen schade wil toebrengen aan het internationale economische systeem. "Rusland blijft deelnemen aan de wereldeconomie, we zijn niet van plan die te schaden. Ik denk dat onze partners dat moeten begrijpen en zich niet moeten blindstaren op het doel om ons uit het systeem te duwen."

In hoeverre heeft Poetin steun van bevolking?

In hoeverre steunt de Russische bevolking de militaire operatie in Oekraïne? "Dat is nog maar de vraag", zegt VRT-journalist Jan Balliauw. "Het is toch wel een risico dat Poetin neemt. Na de annexatie van de Krim in 2014 was er een golf van patriottisme en nationalisme, maar dat is nu helemaal achterwege gebleven na de erkenning van Donetsk en Loegansk. 

En Oekraïne is natuurlijk een speciaal land: veel familiebanden, culturele banden. Bovendien gaan de Russen een prijs moeten betalen: er komen sancties die de toch al niet goed draaiende economie nog meer pijn gaan doen. Dus ik vraag me af of veel Russen de prijs willen betalen die Poetin wél wil betalen." 

Bekijk hier het gesprek met Jan Balliauw in "Het Journaal" van 19 uur:

Videospeler inladen...

Oorlog in een buurland waar veel Russen familie hebben is een schok voor veel mensen

De modale Rus is geschrokken van de inval in Oekraïne, zegt ook correspondent in Moskou Geert Groot Koerkamp. "Veel mensen hadden gedacht en gehoopt dat het niet tot een oorlog zou komen, zeker na de erkenning een paar dagen geleden van de volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Een oorlog in een buurland met 40 miljoen inwoners en waar veel Russen familie of vrienden hebben, dat was een schok voor veel mensen."

Bekijk hier het gesprek met correspondent in Moskou Geert Groot Koerkamp in "Terzake":

Videospeler inladen...

"De inval is zo hallucinant, onmenselijk en pijnlijk. Ik hoop dat de mensen weten dat het Poetins oorlog is en niet de oorlog van Rusland", zo verwoordde de Russische Diana, die 20 jaar geleden naar ons land verhuisde, het eerder vandaag bij Studio Brussel.

Betogingen in verschillende steden

Vandaag zijn in verschillende steden in Rusland mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de invasie in Oekraïne. Op sociale media circuleerden beelden van betogingen in onder meer Moskou, Sint-Petersburg, Jekaterinenburg en Novosibirsk.

Van grootschalig protest is echter zeker geen sprake, maakt Geert Groot Koerkamp duidelijk. "De hele dag door zijn mensen wel mondjesmaat op straat gekomen, soms alleen, soms met zijn tweeën. In Moskou zijn vanavond wel honderden mensen samengekomen op het Poesjkinplein, maar alles is afgegrendeld om te voorkomen dat het tot een echte uiting van protest komt."

Ook in Sint-Petersburg zijn vanavond veel mensen op straat gekomen, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten, blijkt op de sociale media.

"Mensen zijn op straat gekomen, maar naar verhouding: weinig", zegt ook professor Russische geschiedenis aan de KU Leuven Lien Verpoest, die te gast was in "De Afspraak". "De sfeer is in Rusland gekeerd sinds 2014, maar zeker sinds 2012, toen er véél straatprotest was. Het regime is verstrakt, voor je mening uitkomen is veel moeilijker dan acht, negen, tien jaar geleden."

De Russische autoriteiten hadden mensen gewaarschuwd om niet te gaan demonstreren. Volgens OVD-Info, een Russische mensenrechtenorganisatie, is geprotesteerd in ruim 50 steden en heeft de politie in totaal bijna 1.400-tal betogers opgepakt, van wie meer dan de helft in Moskou. 

Een mensenrechtenactiviste in Moskou, Marina Litvinovitsj, werd gearresteerd voor haar woning, nadat ze had opgeroepen te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen