Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsOekraïne

Europa komt met nieuwe sancties die ‘enorme en ernstige gevolgen’ hebben voor Rusland

Europa komt met nieuwe sancties die ‘enorme en ernstige gevolgen’ hebben voor Rusland
Beeld AFP

De EU is het vanavond eens geworden over een nieuw pakket harde sancties tegen Rusland. Die zullen ‘enorme en ernstige gevolgen’ hebben voor het land, zo stellen de leiders bij een ingelaste top in Brussel. Het gaat onder meer om straffen die de financiële, energie- en transportsector van de Russen raken.

Wat maandenlang gevreesd werd, wordt werkelijkheid. Rusland is een grootschalige invasie van Oekraïne begonnen.

Volg alle ontwikkelingen over Oekraïne in onze liveblog.

Zo wordt de handel met Rusland in onder andere goederen die het land ook voor militaire doeleinden kan gebruiken aan banden gelegd. Daarnaast wordt reizen naar de EU voor sommige Russen bemoeilijkt en krijgen een aantal Russen een persoonlijke straf. Zij kunnen bijvoorbeeld de EU niet meer in en niet meer bij hun in de unie ondergebrachte vermogen. Burgers en bedrijven uit de Europese Unie mogen ook geen zaken meer met hen doen.

Ook Belarus wordt meegenomen. De leiders ‘veroordelen de betrokkenheid van Belarus in deze agressie tegen Oekraïne krachtig’ en manen het land zich verder te onthouden van betrokkenheid. Naar verwachting komt morgen de precieze inhoud van de straffen naar buiten. Eerst gaan juristen ze nog zorgvuldig onderbouwen, om te voorkomen dat de gestraften via de Europese rechter alsnog een streep door de sancties kunnen zetten.

Twitter bericht wordt geladen...