Alle Oekraïense soldaten op Slangeneiland komen om tijdens Russische aanval, met als laatste woorden: “Go fuck yourself”

Dertien Oekraïense grenswachten werden donderdag het slachtoffer van een Russische aanval op het ‘Slangeneiland’ Zmiinji in de Zwarte Zee. Het piepkleine eiland staat voortaan symbool voor het heldhaftig Oekraïens verzet tegen de Russische invasie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski kent de helden postuum de hoogste militaire eer toe, nadat ze een Russisch oorlogsschip vertelden dat het de pot op kon.

Tess Jacobs

Het rotseiland werd donderdag benaderd door de Russische oorlogsschepen Moskva en Vasily Bykov. Op het vrijgegeven audiofragment vragen de Russische mariniers de Oekraïense grenswachten om zich over te geven. “Dit is een Russisch schip. Ik stel voor dat jullie de wapens neerleggen, om onnodige doden te vermijden. Zo niet, zal ik het vuur openen. Begrepen?”

Aan de andere kant van de radio is zachtjes te horen hoe de Oekraïense grenswachten met elkaar overleggen. “Dit is het dan. Zal ik zeggen dat ze de pot op kunnen?”, vraagt een van hen aan een collega. Waarna hij de Russen klaar en duidelijk de boodschap overbrengt.

Dat waren meteen ook de laatste woorden van de militaire buitenpost op het Slangeneiland. De inname van het eiland, dat zo’n dertig kilometer voor de Oekraïense grens ligt, werd donderdag gemeld door de grenswacht.

Dertien doden

Alle dertien grenswachten, onder wie vrouwen, kwamen bij de aanval om het leven, aldus president Zelenski tijdens zijn toespraak. Tien van hen waren officieren. “Bij de verdediging van het eiland stierven al onze grenswachten een heroïsche dood”, zei Zelensky. De militairen zullen postuum geëerd worden als ‘Held van Oekraïne’. Hij benadrukte dat ieder die zijn leven geeft voor het land, nooit vergeten mag worden.

President Zelensky benadrukte het strategische belang van het slechts 16 hectare grote eilandje vorig jaar nog door het uit te kiezen als de locatie voor een interview met Oekraïense media, in een poging de annexatie van de Krim door Rusland ongedaan te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer