Rusland kan Bitcoin gebruiken om Westerse sancties te omzeilen na invasie

Russische troepen zetten donderdagochtend formeel voet op Oekraïense bodem in een van de meest gewaagde annexatiepogingen in de geschiedenis, waarmee een einde kwam aan de maandenlange speculaties over een invasie en een ton aan sancties van de NAVO en haar bondgenoten tegen Rusland werd ontketend.

Nu cryptocurrencies steeds meer worden gezien als een alternatieve bescherming tegen fiat-geïnduceerde economische ellende, hoeft men niet verder te kijken naar hoe Rusland digitale activa zal zien tijdens de huidige spanningen met de NAVO.

Eerste sancties

De eerste reeks sancties kwam van de VS op maandag nadat de President van de Verenigde Staten een uitvoerend bevel had uitgevaardigd die als volgt klinkt: “Blokkeren van eigendommen van bepaalde personen en verbieden van bepaalde transacties” nadat Rusland oproepen had weerstaan om terug te krabbelen van zijn pogingen om de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne te ondermijnen.

Dit nadat Poetin had getracht de zogenoemde Volksrepublieken Donetsk en Luhansk (DNR en LNR) als “onafhankelijke” staten te erkennen en troepen naar deze regio’s te sturen. Vanmorgen beloofden de EU-leiders het eens te worden over het zwaarste sanctiepakket dat we ooit hebben uitgevoerd in een poging Poetin te doen aftreden.

Bitcoin als schild

President Poetin lijkt echter niet afgeschrikt door zijn annexatie-inspanningen en zegt toe de bal aan het rollen te zullen houden. Deze stoutmoedigheid wordt door sommigen toegeschreven aan Ruslands recente omgang met cryptocurrencies, met name Bitcoin, dat als schild zou kunnen dienen tegen sancties die het land worden opgelegd.

In tegenstelling tot andere naties, heeft Rusland een vriendelijke toon als het gaat om cryptocurrencies. De recente stap van president Poetin om de creatie van een wettelijk en financieel kader voor Bitcoin te versnellen, is geïnterpreteerd als voorbereiding op sancties door het westen na zijn geplande acties in Oekraïne.

Rusland is ook het op twee na grootste Bitcoin mining land, met een recent rapport van Bloomberg waaruit blijkt dat de burgers van het land cryptocurrencies bezitten met een waarde van meer dan 214 miljard dollar, wat ongeveer 12% is van de totale waarde van de wereldwijde crypto-activa.

Met zo’n enorme brok cryptocurrencies in handen, geloven experts dat Rusland de sancties die het opgelegd krijgt voldoende zal manoeuvreren, gezien het feit dat cryptocurrencies zonder toestemming zijn. Rusland zou ook steun kunnen krijgen van andere naties, waaronder Iran en China, waarvan sommige onder Amerikaanse sancties zijn gevallen.

Bovendien blijkt uit een recent rapport van het Centre for a New American Security dat cryptocurrencies de gevolgen van Amerikaanse sancties kunnen verzachten omdat natiestaten transacties kunnen uitvoeren zonder het mondiale banksysteem erbij te betrekken.

Meer