Onze oorlogsjournalisten zien kilometerslange wachtrijen om Oekraïne uit te vluchten

Onze twee journalisten Greg Van Roosbroeck en Jeroen Hanselaer zijn vertrokken richting de Poolse grens vanuit het Oekraïense dorpje Lanchyn, zo’n 200 kilometer ten zuiden van de westelijke stad Lviv. Daar stellen ze vast dat wie met de wagen uit Oekraïne wil geraken, daar dagenlang voor moet aanschuiven.

Aan de verschillende grensovergangen staan files van wel tientallen kilometers lang. En de wachtende wagens schuiven maar aan een slakkengang op. Onze reporters legden met hun auto amper 100 meter af in drie uur tijd.

Mensen, vaak hele families, eten, slapen, leven in hun auto. Wie naar het toilet moet, doet dat in de struiken naast de weg. Het is ook vechten tegen de koude, met temperaturen die ‘s nachts onder het vriespunt duiken.

Politie, leger en groepjes burgers controleren de stilstaande colonne. Wie voorbij probeert te steken, wordt teruggestuurd. Hier en daar rijden wel bussen om ouderen en kinderen sneller naar de grensovergang te brengen.

Intussen hebben al meer dan 100.000 Oekraïners hun land proberen te ontvluchten, het grote merendeel onder hen richting Polen, maar ook Slovakije, Hongarije en Roemenië grenzen aan Oekraïne.

LEES OOK. Polen ontvangen vluchtelingen met open armen: “Je kan toch niet niks doen als je die beelden ziet?”

Verschillende Belgische mediabedrijven hebben beslist om, gezien de snel escalerende situatie, hun journalisten terug te trekken uit Oekraïne. Ook Mediahuis, het moederbedrijf van Gazet van Antwerpen, maakte deze afweging.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER