Premier kondigt nieuwe wapenlevering aan Oekraïne aan: 3.000 machinegeweren en 200 antitankwapens 

België gaat 3.000 extra machinegeweren en 200 antitankwapens leveren aan Oekraïne. Eerder kondigde de premier al een levering aan van 2.000 machinegeweren en 3.800 ton brandstof, om de Oekraïense troepen te bevoorraden. Daarnaast zendt ons land ook 300 militairen naar Roemenië om het NAVO-grondgebied te helpen beschermen. Ook andere landen sturen materiële hulp naar Oekraïne.

Ons land stuurt materiële hulp naar het Oekraïense leger, dat maakte premier Alexander De Croo bekend.  Eerder kondigde hij al aan dat België 2.000 machinegeweren en 3.800 ton brandstof zal leveren, om de Oekraïense troepen te bevoorraden. Daar komen nu nog 3.000 machinegeweren en 200 antitankwapens bovenop. Bovendien is er al beschermingsmateriaal onderweg. In een tweet heeft de Oekraïense president Zelenski premier De Croo bedankt: 

Maar naast die materiële steun, stuurt België ook troepen. Volgende week zullen 300 Belgische militairen vertrekken naar Roemenië. "Die sturen we op vraag van de NAVO en zij zullen deel uitmaken van de bescherming die we aan onze oostflank van het NAVO-grondgebied aan het opstellen zijn", vertelt premier Alexander De Croo.

Het gaat voornamelijk om grondtroepen, namelijk 1/3 Lanciers van het infanteriebataljon uit Marche-en-Famenne. Het is niet de bedoeling dat zij in Oekraïne gaan vechten. Volgens premier De Croo moeten zij vooral Rusland helpen afschrikken.

"Zij moeten vooral duidelijk maken dat niet geraakt kan worden aan het NAVO-grondgebied", aldus De Croo. "Aan die grens gaat het dan over Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Slovakije en Polen." 

Voorlopig blijft het bij die 300 militairen. "Dat is een eerste rapid response, dus een snelle reactie. Die zullen de komende dagen opgesteld worden. Als dat nodig is, kunnen daarna nog bijkomende militairen gestuurd worden. Wij zijn natuurlijk één van de 30 NAVO-leden dus wij doen ons deel, maar dat zullen andere landen ook doen", vult de premier aan.

De militairen moeten vooral duidelijk maken dat niet geraakt kan worden aan NAVO-grondgebied

Alexander De Croo, premier van België (Open VLD)

Bestaat er dan een kans dat Rusland ook NAVO-lidstaten zal aanvallen? "Er is vandaag geen reële dreiging", legt De Croo uit. "Maar we staan hier wel voor een zeer oorlogszuchtige autocraat. Dus op dit moment neem je best alle voorzichtigheid in acht."

Hulp uit andere landen

Ook vanuit andere landen wordt er steun naar Oekraïne gestuurd. Zo zal Nederland zo snel mogelijk 200 Stinger-luchtdoelraketten leveren aan Oekraïne. Dat bericht de Nederlandse openbare omroep NOS. De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken zeggen dat die beslissig er komt na "recent verzoek van Oekraïne". Daarbovenop zal Nederland ook 50 Panzerfaust-3 antitankwapens met 400 raketten leveren.

De Nederlandse regering besliste eind vorige week ook al om militaire goederen te leveren. Een deel daarvan werd al verzonden. Bovendien sturen ze net als ons land militairen om het NAVO-grondgebied te beschermen. Zo zijn er al twee Nederlandse F-16's naar Polen vertrokken. 

Tsjechië heeft eveneens besloten om materiële hulp te sturen. Zij leveren wapens en munitie om Oekraïne te "helpen om zichzelf te verdedigen tegen een aanval van Rusland". Daar wordt maar liefst 188 miljoen Tsjechische kroon (of 7,6 miljoen euro) voor uitgetrokken. Het zou gaan om machinegeweren, aanvalswapens en andere lichte wapens.

Het Verenigd Koninkrijk heeft al 2.000 antitankraketten geleverd aan het Oekraïense leger. Bovendien kondigde de Britse minister van Defensie James Heapy bij BBC al aan dat de Britten nog meer wapens zullen sturen. En ook de Verenigde Staten scharen zich achter Oekraïne. President Biden heeft een memorandum ondertekend om tot 600 miljoen dollar aan "onmiddellijke militaire bijstand" aan Oekraïne te kunnen verlenen. 

Duitsland zal wapens leveren uit de voorraden van de Bundeswehr, dat is de Duitse krijgsmacht. De Oekraïense strijdkrachten zullen met 1.000 antitankwapens en 500 luchtafweerraketten van het type Stinger ondersteund worden. Duitsland wil die wapens zo snel mogelijk leveren. Dat is op zich historisch, want tot nu koos het land er altijd voor om geen wapens naar conflictgebieden te sturen.

Ook Frankrijk kondigde aan dat ze wapens en brandstof zullen leveren. Daarnaast wil het land ook de strijd aangaan met Russische media en influencers die foute informatie verspreiden over de oorlog.

Oekraïense vluchtelingen trekken onder meer naar Slovakije en Polen

Ook Slovakije stuurt brandstof en munitie naar Oekraïne. De Slovaakse premier Eduard Heger bevestigde ook dat er binnenkort NAVO-soldaten en militair materiaal naar zijn land gestuurd zullen worden. Het land kondigde ook al een "uitzonderlijke toestand" af, om op die manier de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne beter de baas te kunnen. De regering kan daardoor namelijk snel bijzondere maatregelen nemen om de bevolking te beschermen, zonder die eerst aan het parlement te moeten voorleggen.

Buurland Polen moest ook al heel wat Oekraïense vluchtelingen opvangen. Sinds de start van de Russische inval op donderdag staken al 100.000 Oekraïense vluchtelingen de grens over, vooral vrouwen en kinderen en mannen die te oud zijn om deel te nemen aan de oorlog.

De Vlaamse regering heeft aangekondigd dat ze humanitaire hulp naar Polen zal sturen om te helpen bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast wordt ook bekeken welk "nuttig materiaal" van Vlaamse bedrijven geleverd zou kunnen worden aan Oekraïne zelf.

Meest gelezen