Direct naar artikelinhoud
AchtergrondRussische invasie van Oekraïne

Heeft Poetin zich mispakt? Oorlog in Oekraïne verloopt toch niet zoals Russische president had gehoopt

De Russische president Vladimir Poetin.Beeld AP

Steeds meer bronnen lijken te suggereren dat de Russische president Vladimir Poetin zijn invasie in buurland Oekraïne toch niet zo goed heeft voorbereid. Zo zou de oorlog in Oekraïne niet helemaal volgens plan lopen door de overmoed van het Kremlin, en vooral door het krachtige verzet van de Oekraïense troepen. De invasie kost de Russen bovendien fortuinen.

Zowel de Britten als de Amerikanen geloven dat Poetin zich heeft mispakt. Het Britse ministerie van Defensie liet via Twitter weten dat de Russische opmars in Oekraïne stagneert, en dat door onder meer de hevige tegenstand van de Oekraïners. “Het tempo van de vooruitgang is tijdelijk verminderd, waarschijnlijk als het resultaat van acute logistieke problemen en het sterke Oekraïense verzet”, klonk het. 

Heeft Poetin zich mispakt? Oorlog in Oekraïne verloopt toch niet zoals Russische president had gehoopt
Beeld AP

Het Pentagon kwam met vergelijkbare berichtgeving. Zo geloven ook de VS dat de Russen steeds meer gefrustreerd raken door de sterke Oekraïense weerstand. “We weten dat ze niet de vooruitgang hebben gemaakt die ze hadden gewild, vooral in het noorden. Ze zijn gestuit op vastberaden verzet.” 

De Russische strijdkrachten hebben voorlopig nog geen enkele Oekraïense stad volledig ingenomen en hebben nog steeds geen controle over het luchtruim. Bovendien zou Rusland momenteel al meer dan de helft van zijn troepenmacht hebben ingezet. Het Russische ministerie van Defensie kondigde eerder aan dat ze hun offensief zullen uitbreiden. Of dat voor vooruitgang zal zorgen, valt echter nog af te wachten.

Twitter bericht wordt geladen...

Geldnood  

Een ander probleem voor Poetin is dat hij snel in geldnood zal raken. Zo zou de huidige oorlog de Russen volgens Oekraïense intelligentiebronnen dagelijks miljarden kosten. 

Riho Terras, de voormalige Defensieminister van Estland, beweert dat als de Oekraïners nog tien dagen kunnen standhouden, Poetin zal moeten onderhandelen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Tegen dan zal de Russische rekening volgens Terras namelijk in het rood staan. Bovendien zullen de sancties die onder meer de EU, het VK en de VS tegen Rusland hebben genomen de financiële situatie nog bemoeilijken. 

Twitter bericht wordt geladen...

Sterk verzet van Oekraïners 

Volgens de krant ‘The Kyiv Independent’ zou Rusland sinds 24 februari al 14 militaire vliegtuigen, 8 helikopters, 102 legertanks, 15 machinegeweren en zo'n 536 raketten hebben verloren. Daarnaast schat de krant dat er in totaal al 3.500 Russische soldaten buiten strijd zijn. Oekraïne verzet zich met andere woorden krachtig tegen de Russen. En ook dat is iets wat Poetin niet had verwacht. 

De Oekraïense soldaten laten zich niet intimideren door de Russen, maar lijken ze soms eerder te bespotten. Het Oekraïense leger vraagt bijvoorbeeld aan burgers om naamborden van straten, steden en dorpen weg te halen om de vijand “te verwarren en desoriënteren”. Via Twitter liet het Oekraïense defensieministerie eveneens weten dat ze al het mogelijke zullen doen om Oekraïne snel te bevrijden van de Russische bezetter. 

Slinkende wapenvoorraad 

Ook wat de wapenvoorraad betreft, zullen de Russen het niet meer lang trekken. Volgens Terras zouden de Russische troepen nog hoogstens “drie tot vier dagen” over raketten beschikken. De voormalige minister voegt daaraan toe dat ze het nadien enkel bij geweren zullen moeten houden. “Nieuwe Russische wapens kunnen pas gemaakt worden binnen drie tot vier maanden, en zelfs in dat geval hebben de Russen geen ruwe materialen. Wat ze voordien importeerden uit Slovenië, Finland en Duitsland is nu afgesloten”, klinkt het.