Oekraïense soldaten in een schuilkelder bij het militaire vliegveld van Vasylkiv. ©  Reuters

 

Nieuwe explosies, maar Kiev houdt stand: dit gebeurde afgelopen nacht in Oekraïne

Luchtalarm en zware explosies: Kiev kende alweer aan slapeloze nacht. Maar ondanks het Russische overwicht, slagen Oekraïense troepen er nog steeds in de historische stad in handen te houden. Anders is het in Charkov, de tweede grootste stad van het land, waar bij het ochtendgloren Russische troepen zijn binnengereden. Het Westen heeft ondertussen dan toch een “financieel kernwapen” ingezet. Dit gebeurde vannacht in Oekraïne.

msn
Bron: Reuters

Nadat de Europese Unie de Oekraïeners zaterdagavond laat hoop had gegeven door strengere sancties af te kondigen, volgde er opnieuw een nacht van bombardementen in Oekraïne. De Russische troepen viseerden daarbij de grote steden.

LIVE. Rusland valt binnen: volg hier alle ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne

In de hoofdstad Kiev bleef het wel relatief rustig. Er waren er af en toe explosies en schoten te horen, meldt Reuters, al was het niet meteen duidelijk waar die vandaan kwamen. Mikola Povoroznik, adjunct-burgemeester van Kiev, zegt dat de situatie onder controle is. Er waren volgens hem een paar gevechten met groepjes Russische saboteurs in de stad.

Maar ten zuidwesten van Kiev, in de stad Vasylkiv, hebben Russische troepen een gas- en olieterminal in de buurt van een militair vliegveld gebombardeerd. “De vijand wil alles vernietigen”, reageerde Natalia Balasinovitsj, de burgemeester van Vasylkiv. Omdat de gevechten voortgaan, kunnen reddingswerkers het vuur, dat tot in Kiev zichtbaar is, niet blussen. De gasleiding is wel al afgesloten.

Ook elders in het land werden gasleidingen geviseerd. In Charkov, de tweede stad van Oekraïne, hebben de Russen een pijpleiding opgeblazen. Russische legervoertuigen zijn na de bombardementen de stad binnengetrokken en zouden de controle hebben.

De zuidelijke stad Nova Kakhovka is ook ingenomen door de Russen. Dat zegt de burgmeester van de stad. En de Russen beweren de steden Cherson en Berdiansk omsingeld te hebben.

Pro-Russische separatisten in Loehansk stellen dat het Oekraïense leger een olieterminal in de regio heeft beschoten.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski blijft strijdvaardig. “We hebben de vijand tegengehouden en slaan de aanvallen met succes af. We strijden verder”, zei hij zaterdag nog in een videoboodschap vanop straat in Kiev. Ook de minister van Defensie looft zijn troepen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De dodentol van de oorlog blijft ondertussen oplopen. Minstens 198 Oekraïners zijn al omgekomen, daarbij drie kinderen, en 1.115 mensen raakten gewond. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid aan Interfax gezegd.

Hoeveel Russische slachtoffers er al vielen, is niet duidelijk. Rusland geeft daar nog geen informatie over. De Oekraïeners beweren dat al zowat 3.500 Russische soldaten gedood of gewond zijn.

LEES OOK. Hoe Poetin het Westen én zijn eigen bevolking een rad voor de ogen draaide: van sussende diplomaten tot kokende generaals

Ook Oekraïense winst

Tijdens hevige gevechten in de omgeving van Hostomel, ten noordwesten van Kiev, hebben Oekraïense troepen naar eigen zeggen een uit Rusland afkomstige Tsjetsjeense speciale eenheid verslagen. De commandant, generaal Magomed Toesjajev, zou bij de gevechten om het leven zijn gekomen. “Ukrainska Pravda” berichtte zondagochtend dat de Oekraïense soldaten tijdens deze gevechten grote hoeveelheden aan wapens hebben buitgemaakt.

Trump veroordeelt nu wel

Nog vannacht heeft de Amerikaanse oud-president Donald Trump de Russische invasie nu toch veroordeeld. In een toespraak op de Conservative Political Action Conference (CPAC), een jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven, noemde de Republikein de aanval “verschrikkelijk”.

“We bidden voor de trotse mensen van Oekraïne. God zegene hen allemaal”, aldus Trump op de jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven. Wel herhaalde hij dat het bij hem nooit gebeurd zou zijn, en dat hij tijdens zijn ambtsperiode wel goed kon opschieten met Poetin. “Het probleem is niet dat Poetin slim is, want natuurlijk is hij slim. Het echte probleem is dat onze leiders dom zijn, zo dom” aldus Trump.

Rusland uit Swift gegooid

Ondertussen worden ook steeds zwaardere sancties tegen Rusland ingezet. Zaterdagavond laat is beslist dat een aantal Russische banken wordt uitgesloten uit het internationale betalingssysteem Swift. De landen van de Europese Unie, de VS en andere bondgenoten zijn het daarover eens geworden, zei Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

“We verbinden ons ertoe een bepaald aantal Russische banken uit Swift te verwijderen”, aldus von der Leyen. “Dit zal ervoor zorgen dat deze banken worden losgekoppeld van het internationale financiële systeem. Al deze maatregelen zullen het vermogen van Poetin om zijn oorlog te financieren aanzienlijk schaden en ze zullen een ernstig uithollend effect hebben op zijn economie. Poetin is een weg ingeslagen die erop gericht is Oekraïne te vernietigen, maar wat hij in feite ook doet is de toekomst van zijn eigen land vernietigen.”

Swift is een systeem dat grensoverschrijdende betalingen mogelijk maakt. Zonder toegang is buitenlandse handel onmogelijk. De maatregel om Rusland de toegang te ontzeggen werd de voorbije dagen dan ook omschreven als “een financieel kernwapen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer