Direct naar artikelinhoud
In kaartOorlog in Oekraïne

Russen veroveren zuidelijke steden en proberen hoofdstad Kiev te omsingelen: de Russische opmars in kaart gebracht

Een Russisch legervoertuig in de buitenwijken van Charkov.Beeld AP

Russische troepen zijn afgelopen nacht en deze voormiddag verder opgerukt richting Charkov, de tweede grootste stad van Oekraïne. Op beelden is te zien hoe verschillende legervoertuigen in het centrum van de stad rondrijden, maar het Oekraïense regeringsleger blijft zich verdedigen. Ook elders in het land werden doelwitten bestookt met Russische artillerie. 

De meest recente situatie in Oekraïne: in het rood de Russische opmars tot zondagmiddag.Beeld De Morgen

• Charkov

Russische troepen zijn Charkov in het noordoosten van Oekraïne binnengetrokken. Dat heeft Anton Cherasjtsjenko , een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, volgens persbureau Reuters bekendgemaakt via Telegram. Een lokale functionaris bevestigde het nieuws op Facebook.

“Russische lichte voertuigen zijn doorgedrongen tot in Charkov, ook in het centrum van de stad”, aldus Oleg Sinegoubov. Hij voegde er nog aan toe dat de gevechten doorgaan. De 1,4 miljoen inwoners van de tweede grootste stad van Oekraïne worden opgeroepen binnen te blijven.

Twitter bericht wordt geladen...

Op video’s die door de adviseur en de Oekraïense Staatsdienst voor Speciale Communicatie en Informatiebescherming zijn gepubliceerd, zijn Russische militaire voertuigen te zien die door de straten rijden. Andere beelden tonen een brandende tank, maar ook nog steeds hevige straatgevechten met machinegeweren. De lokale autoriteiten zeggen dat het Oekraïense leger “de vijand elimineert”.

Charkov is met 1,4 miljoen inwoners de tweede grootste stad van Oekraïne en ligt op ongeveer 400 kilometer ten oosten van hoofdstad Kiev.

Twitter bericht wordt geladen...

• Kiev

De strijd om de Oekraïense hoofdstad ging afgelopen nacht door. Op sociale media maakten burgers melding van vuurgevechten en explosies. Vooralsnog zijn de Russische troepen er nog niet in geslaagd door te dringen tot in het centrum van de stad. Wel konden de Oekraïense militairen en burgerwacht verschillende Russische saboteurs oppakken van wie ze vermoeden dat ze belangrijke doelwitten in de stad moesten markeren voor het reguliere Russische leger.

Ook zouden Russische soldaten een opslagplaats met radioactief afval hebben beschoten nabij Kiev. Volgens de Oekraïense nooddienst NSW werden enkel het hek en gebouwen van een van de filialen van Radon Union getroffen. De opslagtanken met nucleair afval zijn momenteel dus intact, aldus de Kyiv Independent. 

Twitter bericht wordt geladen...

• Vasylkiv

Er werd vannacht zwaar slag geleverd om Vasylkiv, op 30 kilometer ten zuiden van Kiev. Daar werd een brandstofdepot gebombardeerd en wordt nog steeds zwaar gevochten om de vliegbasis. Donderdag werden al Russische parachutisten gedropt om de luchthaven in handen te krijgen, maar volgens de Oekraïense strijdkrachten zijn ze daarin nog niet geslaagd.

• Hostomel en Chernihiv

Tijdens hevige gevechten in de omgeving van Hostomel, ten noordwesten van Kiev, hebben Oekraïense troepen naar eigen zeggen een uit Rusland afkomstige Tsjetsjeense speciale eenheid verslagen. De commandant, generaal Magomed Toesjajev, zou bij de gevechten om het leven zijn gekomen. ‘Ukrainska Pravda’ berichtte vanochtend dat de Oekraïense soldaten tijdens deze gevechten grote hoeveelheden aan wapens hebben buitgemaakt.

Ook ten noordoosten van Kiev, in Chernihiv, stootten de Russische militairen op hevig verzet van Oekraïne. Ze zoeken nu andere manieren om te proberen Kiev te omsingelen.

Een Oekraïense soldaat in de regio Loehansk.Beeld AFP

Cherson en Berdiansk

Het Russische leger zei vanmorgen verklaard twee grote steden in het zuiden van Oekraïne te hebben omsingeld. Dat meldt het Russische persagentschap TASS. Het zou gaan om Cherson en Berdiansk. “In de afgelopen 24 uur hebben de Russische troepen de steden Cherson en Berdiansk helemaal geblokkeerd”, klinkt het bij het Russische ministerie van Defensie. 

Beide steden tellen respectievelijk 290.000 en 110.000 inwoners. Ze zijn strategisch belangrijk in de verovering van het zuiden van Oekraïne. Berdiansk ligt tussen de Krim en de provincies Donetsk en Loehansk, waarvan delen al in handen zijn van pro-Russische separatisten. Met de verovering van Berdiansk komt ook de inname van de grote havenstad Marioepol dichterbij. Die is nu nog in handen van het Oekraïense regeringsleger.

Aan de andere kant van de Krim, in het Westen, is Cherson een belangrijke stad aan de Dnjepr-rivier op de weg naar Odessa, een andere grote havenstad aan de Zwarte Zee. Ook die is momenteel nog in Oekraïense handen.

Oekraïense troepen namen vanochtend een man gevangen in Kiev van wie ze vermoeden dat hij een Russische saboteur is die belangrijke doelwitten moest markeren voor Russische lucht- of artillerieaanvallen in de hoofdstad.Beeld AP