© Reuters

Poetin laat Russisch leger nucleaire afschrikkingsmiddelen op scherp zetten

De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag, de vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne, gezegd dat hij de “ontradingsmacht” van het Russische leger in staat van paraatheid brengt. Die kan een nucleaire component omvatten.

mtm
Bron: BELGA

“Ik gelast de minister van Defensie en de chef van de generale staf de ontradingsstrijdkrachten van het Russische leger in speciale staat van paraatheid te brengen voor de strijd”, verklaarde Poetin in een onderhoud met zijn legerchefs dat op de televisie werd uitgezonden. “Begrepen”, zo knikte minister van Defensie Sergej Sjojgoe instemmend.

Poetin rechtvaardigde de beslissing met “de oorlogszuchtige verklaringen van de NAVO” ten aanzien van Rusland. Hij bekritiseerde ook de economische sancties tegen Rusland, die volgens hem “onwettig” zijn.

De Russische afschrikkingstroepen zijn een geheel van eenheden die een aanval op Rusland moeten ontmoedigen, “ook in geval van oorlog met gebruik van kernwapens”, aldus het ministerie van Defensie. De troepen zijn uitgerust met raketten, strategische bommenwerpers, onderzeeërs en schepen. Op defensief vlak hebben ze een antirakettenschild, controlesystemen in de ruimte, luchtafweer en antisatellietsystemen.

Rusland lanceerde donderdag een invasie in Oekraïne, wat een wereldwijde schokgolf teweegbracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer