De Oekraïense president Volodimir Zelenski. ©  BELGAIMAGE

Oekraïne stemt in met onderhandelingen, maar plooit niet: “We staan geen centimeter van ons grondgebied af”

Oekraïne heeft ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Dat heeft het bureau van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag meegedeeld. Oekraïne is alvast niet van pan om veel toe te geven aan Rusland.

mtm
Bron: BELGA

“De Oekraïense delegatie zal de Russische zonder voorafgaande voorwaarden ontmoeten aan de Oekraïens-Wit-Russische grens in de regio van de rivier Pripjat”, zo staat in een mededeling die op sociaalnetwerksites wordt gedeeld. Dat betekent dat de gesprekken in de buurt van Tsjernobyl zullen plaatsvinden.

De aankondiging kwam er vlak nadat de Russische president Vladimir Poetin had verklaard de “ontradingsmacht” van het leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen.

Het Kremlin had eerder voorgesteld om onderhandelingen in Wit-Rusland op te starten. Maar Kiev had die uitnodiging afgewezen. De Russen hadden de voorbije weken in Wit-Rusland nog duizenden soldaten gestationeerd, die ook Oekraïne zijn binnengevallen. Voor Zelenski was dat land dus niet neutraal.

“Niet toegeven”

De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Dmytro Kouleba, heeft zondag bevestigd dat zijn land niet zal capituleren voor Moskou. Hij reageert daarmee op de aankondiging dat Rusland zijn ‘ontradingsmacht’ in staat van paraatheid laat brengen.

“We zullen niet toegeven, we capituleren niet, we staan geen centimeter van ons grondgebied af”, zei hij op een persconferentie via videoverbinding.

Kouleba keek ook vooruit naar de gesprekken met Rusland die voorzien zijn aan de grens van Oekraïne en Wit-Rusland en zei dat ze ernaartoe gaan om te luisteren naar wat Rusland te zeggen heeft. “We zijn bereid om te bespreken hoe we deze oorlog en de bezetting van ons grondgebied kunnen stoppen”, zei hij.

Volgens hem is de beslissing van Vladimir Poetin om de ontradingsmacht in staat van paraatheid te brengen een ‘poging om de druk op te voeren op de Oekraïense delegatie’. “Een nucleaire oorlog zou een wereldwijde catastrofe zijn maar wij geven ons niet gewonnen”, besloot hij.

LEES OOK. Poetin zet kernwapens op scherp: “Spierballengerol, maar een misrekening is snel gebeurd”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER