Direct naar artikelinhoud
LiveblogOorlog Oekraïne

Poetin eist vanaf morgen tóch roebels voor zijn gas, Duitsland weigert

De Russische president Vladimir Poetin.Beeld via REUTERS

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

• President Zelensky is bijzonder streng voor België: vier opvallende momenten uit zijn passage in de Kamer

• Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten: ‘Poetin is misleid over de oorlog door zijn eigen adviseurs’

• Draaide Poetin door in zijn bunker? ‘Hij staat nu duidelijk los van de realiteit’

• Een clandestien leger van huurlingen: 1.000 leden van de Wagner Group zijn actief in Oekraïne

Live

  1. Deze liveblog is afgesloten

    De recentste updates over de oorlog in Oekraïne vindt u hier in onze nieuwste liveblog.

  2. Oekraïne meldt dode na beschieting humanitair konvooi in Tsjernihiv

    Bij een Russische aanval op een humanitair hulpkonvooi vlak buiten de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv zijn volgens Oekraïense autoriteiten een dode en vier zwaargewonden gevallen. Vijf bussen met burgervrijwilligers zouden onder vuur zijn genomen toen ze probeerden de door Russische troepen omsingelde stad te bereiken om mensen te evacueren. De aanval kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

    Oekraïne stelt dat het Russische leger geen enkele mogelijkheid biedt om burgers uit het belegerde Tsjernihiv te evacueren. "Waardoor in wezen tienduizenden mensen gegijzeld worden zonder voedsel, water of verwarming", schrijven Oekraïense functionarissen op Telegram. Ook zouden Russische troepen in Tsjernihiv voortdurend woonwijken beschieten.

    Oekraïne meldt een dode na een Russische aanval op een humanitair hulpkonvooi vlak buiten de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv.Beeld EPA
  3. Stand van zaken

    • Rusland eist toch dat het buitenland vanaf morgen in roebels betaalt voor gasleveringenDe Duitse bondskanselier Olaf Scholz reageerde meteen door te herhalen dat Europa de gasleveringen in euro of in dollars zal blijven betalen.

    • Zoals verwacht uitte Oekraïens president Volodymyr Zelensky harde kritiek op de Belgische diamanthandel met Rusland. ‘Vrede is belangrijker dan diamanten.’ Dit zijn de vier belangrijkste dingen die u moet onthouden uit zijn toespraak voor de Kamer.

    • De Amerikaanse president Joe Biden heeft besloten de Amerikaanse strategische oliereserves te gebruiken om de stijgende energieprijzen te beheersen.

    • Russische strijdkrachten in Oekraïne trekken zich niet op grote schaal terug, aldus NAVO-chef Jens Stoltenberg. Rusland had eerder aangekondigd om rond Kiev en Tsjernihiv de bezetting af te zwakken, maar daar komt volgens Stoltenberg weinig van.

    • Pro-russische separatisten in de Donbas lijken de afgelopen week weinig vorderingen te hebben gemaakt.

  4. Waarom Rusland meer troepen naar het oosten stuurt

    Het Russische leger legt zijn focus in Oekraïne steeds meer op het oosten van het land. En dat lijkt ook nodig: op een week tijd hebben de troepen die er nu al zijn samen met de pro-Russische separatisten amper vorderingen gemaakt. Extra brigades die elders weggehaald worden, moeten het Oekraïense verzet breken.

    Lees het artikel.

  5. Minister Van der Straeten: 'Geen problemen met Belgische gasbevoorrading'

    België heeft geen problemen met de aardgasbevoorrading, ook niet nu Rusland ermee dreigt gascontracten stop te zetten als de leveringen niet in roebels worden betaald. Dat laat het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) weten.

    Dat België niet in de problemen komt heeft te maken met het feit dat ons land fungeert als een draaischijf voor gastransport in West-Europa, klinkt het, maar ook omdat België maar zes procent van de totale gasimport uit Rusland haalt.

    Deskundigen binnen de administratie en bij netbeheerder Fluxys volgen de situatie wel nauwgezet op, klinkt het bij Van der Straeten. Volgens haar toont de Russische chantage aan dat we sneller onafhankelijk moeten worden van Russische fossiele brandstoffen.

    Minister van Energie Tinne Van der Straeten.Beeld BELGA
  6. Biden geeft oliereserves vrij ​​om brandstofprijzen te beheersen

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft besloten de Amerikaanse strategische oliereserves te gebruiken om de stijgende energieprijzen te beheersen. Hij heeft 1 miljoen vaten olie per dag vrijgegeven voor de komende zes maanden. De brandstofprijzen stijgen al sinds de wereldeconomie begon te herstellen van de pandemie, maar zijn als gevolg van de strenge sancties tegen Rusland omhoog geschoten.

    De torenhoge prijzen zorgen voor veel onvrede onder de Amerikaanse bevolking en spekken tegelijkertijd de Russische oorlogskas. Het vrijgeven van oliereserves zou de markt moeten verlichten en daardoor de prijs kunnen verlagen. Maar de twee keer eerder dat Biden reserves vrijgaf, had dat slechts een kortstondig effect op de oliemarkt.

    Het Witte Huis maakte ook bekend dat Biden het Congres zal oproepen om boetes uit te delen aan olie- en gasbedrijven die publieke grond pachten maar geen brandstof produceren. De hoge prijzen hebben Amerikaanse bedrijven er namelijk niet toe gezet om hun productieniveaus te verhogen. De VS produceren dagelijks gemiddeld 11,7 miljoen vaten olie, begin 2020 (vlak voor het uitbreken van de coronacrisis) waren dat er 13 miljoen per dag.

    De Verenigde Staten gaan het komende halfjaar een miljoen vaten olie per dag vrijgeven uit hun oliereserves.Beeld AFP
  7. Duitsland blijft in euro’s betalen voor Russisch gas

    De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft gezegd dat Duitsland de contracten met Rusland voor gasleveringen erop heeft nageslagen en - zoals daarin is vastgelegd - zal blijven betalen in euro’s en soms in dollars. Die boodschap heeft hij ook aan de Russische president Vladimir Poetin medegedeeld, zei Scholz op een persconferentie.

    Scholz herhaalde dat Duitsland nog dit jaar onafhankelijk wil worden van Russische olie en kolen, maar dat het langer gaat duren voor het land zonder Russisch gas kan. Ook zei de bondskanselier dat de mazen in de sancties tegen Rusland moeten worden gesloten om de druk op Poetin hoog te houden.

    Lees ook: Poetin wil vanaf morgen dan toch roebels voor Russisch gas: hoe ernstig is dat?

    De Duitse bondskanselier Olaf Scholz.Beeld ANP / EPA
  8. Poetin eist vanaf morgen betalingen voor gas in roebels, anders worden contracten stopgezet

    Landen die Russisch gas willen kopen, moeten dat vanaf morgen in roebels afrekenen. De Russische president Vladimir Poetin ondertekende zojuist een decreet waarin die plicht werd vastgelegd. Gisteren meldde het Kremlin nog dat de omslag van euro’s en dollars naar roebels een project van de lange termijn was.

    "Om Russisch gas te kopen, moeten ze rekeningen openen bij Russische banken met roebels erop", meldde Poetin. "Vanaf die rekeningen zullen vanaf morgen betalingen gemaakt moeten worden voor de levering van gas."

    "Als zulke betalingen niet gemaakt worden, zullen we dat zien als een ingebrekestelling van de kant van de koper, met alle bijbehorende consequenties", vervolgde Poetin. "Niemand verkoopt ons iets gratis, en wij doen zelf ook niet aan liefdadigheid – bestaande contracten worden dus stopgezet."

    De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en zijn Duitse collega van Economische Zaken Robert Habeck kregen het nieuws te horen op een gezamenlijke persconferentie, en deden het af als "chantage". Ze hebben de Russische eis eerder afgewezen, en deden dat vanmiddag opnieuw.

    De Russische president Vladimir Poetin.Beeld AP
  9. Hevige beschietingen gemeld bij Tsjernihiv

    Russische beschietingen op de stad Tsjernihiv, 150 kilometer ten noordoosten van Kiev, zijn toegenomen. De burgemeester van de stad Vladislav Atrosjenko meldt dat hij van de Russische belofte om het offensief rond zijn stad af te zwakken, nog niets heeft gemerkt.

    "Sinds de beloften van de Russische delegatie over het verminderen van de intensiteit van de bombardementen in Kiev en Tsjernihiv, hebben we in feite een toename van de intensiteit gezien van artillerie- en mortieraanvallen. Over de afgelopen 24 uur hebben onze ziekenhuizen twintig gewonden ontvangen, zowel militairen als burgers", aldus Atrosjenko tegen CNN.

    Russische beschietingen op de stad Tsjernihiv zijn toegenomen.Beeld AP
  10. De Croo: 'België heeft wapens besteld voor Oekraïne'

    Premier Alexander De Croo heeft in de Kamer gereageerd op de toespraak van president Zelensky. "Wij moeten u en het Oekraïense volk bedanken. De strijd die jullie voeren is niet alleen een strijd voor het voortbestaan van Oekraïne, maar ook van vrijheid en democratie."

    De Croo herhaalde dat een no fly-zone er niet komt. "Toch staan we aan uw zijde. U vroeg om extra militaire steun. Ik kan u meedelen dat het Belgische leger nieuwe wapens heeft besteld voor Oekraïne. Wij zullen steun bieden zolang uw land wordt aangevallen. De Oekraïners zijn deel van het Europese volk."

    "Wat de plannen van Poetin ook zijn, hij zal Oekraïne nooit bezitten", aldus De Croo. "Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden gezien de dramatische omstandigheden. Maar weet wel dat alle Belgen uw moed bewonderen. Wij bewonderen de dapperheid van het Oekraïense volk. Wij bewonderen uw waardigheid. Oekraïne zal winnen en de vrijheid zal zegevieren. Hou moed. Glorie aan Oekraïne, eer aan de helden."

    Beeld Photo News
  11. Zelensky: 'Vrede is veel meer waard dan diamanten'

    Zoals verwacht heeft Oekraïens president Zelensky tijdens zijn toespraak verwezen naar de diamanthandel in ons land. 

    "Niemand heeft voldoende vastberadenheid om een einde te maken aan de hel in ons land", zei Zelensky. "Waarom nog wachten om een no fly-zone in te stellen? We hebben het gevoel dat de Europeanen niet moedig genoeg zijn om deze beslissing te nemen. Denken zij aan geld? Aan bedrijven? Er zijn mensen voor wie de diamanten die in Antwerpen verkocht worden, belangrijker zijn. Zijn de inkomsten belangrijker dan de strijd die wij voeren? Vrede is veel meer waard dan diamanten."

    Zelensky heeft ons land ook bedankt voor de hulp die al geboden is. "België is een van de eerste landen die voor ondersteuning zorgde. Dat was historisch. Daarvoor wil ik jullie bedanken. Jullie kunnen een voorbeeld vormen voor andere landen om nog meer te doen. Help ons. Lever wapens, leg sancties op. Wij zullen daar dankbaar voor zijn. Hulde aan Oekraïne."

    Na de toespraak van Zelensky volgde een minutenlange staande ovatie.

    Beeld BELGA
  12. Zelensky spreekt Kamer toe: 'Marioepol is de hel op aarde'

    Oekraïens president Zelensky spreekt op dit moment de Kamer toe. "Al acht jaar kennen wij oorlog, al 36 dagen worden wij door Rusland aangevallen. Vele mensen hadden gedacht dat de Oekraïners het niet zo lang zouden kunnen volhouden. Wij hebben toch stand kunnen houden. De moed van het Oekraïense volk heeft de bewondering van velen afgedwongen."

    "90 procent van Marioepol werd vernietigd. Al vier weken wordt deze stad bestookt. De toegang wordt volledig ontzegd. Er is niks meer: geen water, geen eten, geen geneesmiddelen. Er is geen leven. Toch houden we stand. Toch blijven we vechten."

    "De verdedigers hadden de keuze de stad verlaten en aan de Russen overlaten. Dat hebben ze niet gedaan. Elke dag stellen we alles in het werk om de humanitaire corridor daar te houden zodat de vrouwen, kinderen en bejaarden kunnen vluchten. Soms lukt dat. Maar in vele gevallen maken de Russen het niet mogelijk de stad te verlaten. Het is de hel op aarde."

  13. NAVO: 'Rusland trekt zich niet terug maar hergroepeert'

    Russische strijdkrachten in Oekraïne trekken zich niet op grote schaal terug, aldus NAVO-chef Jens Stoltenberg. Rusland had eerder aangekondigd om rond Kiev en Tsjernihiv de bezetting af te zwakken, maar daar komt volgens Stoltenberg weinig van.

    "Volgens onze inlichtingen trekken de Russen zich niet terug, maar zijn ze aan het herpositioneren. Rusland probeert zijn offensief in de Donbas te hergroeperen, herbevoorraden en versterken", aldus de secretaris-generaal.

    Stoltenberg: "Tegelijkertijd houdt Rusland druk op Kiev en andere steden. Dus we kunnen meer offensieve acties verwachten, die meer lijden met zich meebrengen."

    Russisch militair materieel dat werd vernietigd in een anti-tankaanval bij een dorp in de buurt van Tsjernihiv.Beeld ANP / EPA
  14. Rusland roept ruim 130.000 dienstplichtigen op, maar ze worden 'niet naar hotspots gestuurd'

    Bij de jaarlijkse lenteoproep wil Rusland 134.500 dienstplichtigen aan het leger toevoegen. De Russische president Poetin ondertekende vandaag een decreet waarin hij die aantallen bevestigde. Bij vorige oproepen ging het om een vergelijkbaar aantal rekruten. Mannen tussen de 18 en 27 kunnen opgeroepen worden.

    Na vijf weken van oorlog in Oekraïne heeft het Russische leger grote verliezen geleden. De Navo schatte een week geleden dat toen 7.000 tot 15.000 Russische militairen waren gesneuveld. Westerse en Oekraïense inlichtingendiensten melden dat Moskou naarstig op zoek is naar nieuwe rekruten en huurlingen om de oorlog te vechten.

    Het Russische ministerie van Defensie haastte zich vandaag echter te melden dat de opgeroepen dienstplichtigen ‘niet naar hotspots’ gestuurd zouden worden. Ze worden pas in mei op hun bases verwacht, en krijgen sowieso eerst drie tot vijf maanden militaire training. Maar Michail Benjasj, die als advocaat meerdere dienstweigeraars vertegenwoordigt, wees er tegen Reuters op dat rekruten na die training volgens de wet naar het slagveld gestuurd mogen worden.

  15. Separatisten lijken weinig vorderingen te maken in Loehansk en Donetsk

    De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne claimen bijna heel de regio Loehansk en meer dan de helft van de regio Donetsk in handen te hebben. De informatie is niet onafhankelijk geverifieerd. Voor het uitbreken van de oorlog hadden ze controle over ongeveer een derde van beide regio’s. Ze zeggen nu controle te hebben over 90 procent van Loehansk en 55 tot 60 procent van Donetsk.

    Hoewel dit als een overwinning wordt gebracht, lijken ze recent weinig vorderingen te maken. Vorige week meldde het Russische ministerie van Defensie al dat 93 procent van Loehansk en 54 procent van Donetsk in Russische handen is. Wat dat betreft is er dus weinig veranderd in een week. Bovendien blijft in Loehansk Severodonetsk, na Loehansk de grootste stad van de provincie, nog in Oekraïense handen.

    Leden van een pro-Russische militie patrouilleren in Stanitia Loehanska, in de provincie Loehansk.Beeld REUTERS
  16. Vlaanderen wil 30.000 opvangplaatsen creëren voor Oekraïners

    De Vlaamse regering heeft beslist het aantal opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen op te schalen. Tegen 15 juni zullen er 30.000 plaatsen beschikbaar gesteld worden.

    "De eerste doelstelling was om tegen vandaag 18.000 opvangplaatsen te kunnen aanbieden", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). "Die raming hebben we bereikt. Maar zolang de oorlog voortduurt, kan het aantal vluchtelingen gevoelig blijven stijgen." Voor de creatie van de opvangplaatsen wordt gekeken naar de Vlaamse steden en gemeenten.

    Tot nu toe werden in ons land 30.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd als "tijdelijk ontheemden".

  17. Pleegden Oekraïense militairen oorlogsmisdaden tegen Russische krijgsgevangenen?

    De Oekraïense regering onderzoekt of soldaten zich schuldig hebben gemaakt aan schending van het oorlogsrecht. Op een video zou te zien zijn dat drie Russische krijgsgevangenen in de benen worden geschoten. Maar zijn de beelden authentiek?

    Lees hier meer.

  18. Zelensky vraagt Nederland Russische olie en gas te boycotten

    Oekraïens president Zelensky heeft een toespraak gehouden in de Nederlandse Tweede Kamer. Hij riep het land op af te stappen van Russische olie en gas. De import van energie uit Rusland moet wat hem betreft gestopt worden, "zodat je geen miljarden betaalt aan de oorlog".

    Net als bij eerdere toespraken voor buitenlandse parlementen probeerde Zelensky het nationale sentiment aan te wakkeren. Zo haalde hij het neerschieten van vlucht MH17 aan om erop te wijzen dat Rusland al acht jaar een "onrechtvaardige oorlog" voert in Oekraïne. 

    Deze namiddag spreekt Zelensky ook de Belgische federale Kamer toe. U kunt zijn toespraak vanaf 14 uur live volgen in deze liveblog. 

    Lees ook: Neemt Zelensky straks de Belgische diamanthandel onder vuur? Dit kunnen we verwachten van zijn toespraak

    Zelensky spreekt de Tweede Kamer in Nederland toe.Beeld ANP
  19. Humanitair konvooi op weg naar Marioepol

    Een konvooi Oekraïense bussen is op weg naar de belegerde havenstad Marioepol. De autoriteiten hebben 45 bussen naar de stad gestuurd in een poging om burgers te evacueren. 

    Rusland kondigde voor vandaag een staakt-het-vuren aan, dat om 10 uur plaatselijke tijd (9 uur Belgische tijd) zou ingaan. Het is de bedoeling dat de burgers via een humanitaire corridor naar het veiligere Zaporizja reizen. Er werden eerder nog al afspraken gemaakt over vluchtroutes, maar die werden niet altijd nageleefd.

    Nog 160.000 mensen zitten vast in Marioepol, zo zei de burgemeester begin deze week.

    Een bewoner in Marioepol.Beeld REUTERS
  20. Russisch leger nog steeds in positie rondom Kiev

    De Britse inlichtingendiensten zeggen dat het Russische leger nog steeds alle posities rond Kiev heeft gehouden en dat maar een klein aantal militairen is vertrokken. De Britten verwachten dat er de komende dagen hevige gevechten gaan plaatsvinden rond de Oekraïense hoofdstad.

    Rusland had eerder deze week na onderhandelingen aangekondigd militairen rond Kiev terug te trekken. Dat is volgens de Britten dus gebeurd, maar het gaat om een klein aantal soldaten. De Britse inlichtingendiensten delen dagelijks hun recente bevindingen over de oorlog in Oekraïne.

    Ook in Tsjernihiv en Marioepol gaan de gevechten nog door, zeggen de Britten. In Tsjernihiv gaat het vooral om artilleriebeschietingen door de Russen. In Marioepol woeden hevige grondgevechten, maar de stad zou nog in handen zijn van het Oekraïense leger. Voor vandaag hebben de Russen een staakt-het-vuren afgekondigd rond Marioepol, zodat burgers zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

    Een Oekraïens soldaat in Kiev.Beeld AP
  21. Britse inlichtingendienst: 'Moreel Russische soldaten is laag'

    Het moreel onder Russische soldaten is laag, troepen zouden weigeren bevelen op te volgen en er is aan de Russische kant een tekort aan wapens. Ook zouden de Russen tijdens de oorlog in Oekraïne per ongeluk een eigen vliegtuig uit de lucht hebben geschoten, meldt de chef van de Britse inlichtingendienst GCHQ tijdens een werkbezoek aan Australië.

    De uitspraken van GCHQ-chef Jeremy Fleming in Canberra sluiten volgens The New York Times aan bij informatie die de Amerikaanse inlichtingendiensten de afgelopen weken prijsgaven. Volgens Fleming heerst er "chaos" binnen het Russische leger, dat wordt geteisterd door allerhande problemen.

    De bewering van Amerikaanse inlichtingendiensten dat Russisch president Poetin verkeerd wordt geïnformeerd, klopt volgens Fleming. "Zijn adviseurs zijn bang hem de waarheid te vertellen", aldus de chef.

    Lees ook: Amerikaanse inlichtingendiensten: ‘Poetin is misleid over de oorlog door zijn eigen adviseurs’


    Beeld REUTERS
  22. Zelensky spreekt vandaag Belgisch parlement toe

    Oekraïens president Zelensky spreekt vandaag om 14.15 uur de plenaire vergadering van de Kamer toe. Er is een inleiding door voorzitster Eliane Tillieux en een nawoord van premier Alexander De Croo. Vlak voor de toespraak van Zelensky wordt het Oekraïense volkslied live gespeeld door een celliste en een violiste, beiden van Poolse afkomst. 

    Er zullen vertegenwoordigers van de Oekraïense ambassade in Brussel aanwezig zijn in de zaal, en ook de leden van de Senaat, de ministers-presidenten van de gemeenschappen en de gewesten en de voorzitters van de deelstaatparlementen zijn uitgenodigd.  

    De Oekraïense president sprak de afgelopen weken al verschillende parlementen toe via videoverbinding. Het gaat onder meer om de parlementen van Italië, Frankrijk, Denemarken en Duitsland, het Europese Parlement en het Amerikaanse Congres. Vanmorgen wordt Zelensky ook verwacht in de Tweede Kamer in Nederland.

    Lees ook: Zelensky spreekt straks de Kamer toe: hoe de oorlogspresident de strijd wil winnen met speeches

    Oekraïens president Zelensky.Beeld TMDb
  23. Gesprekken worden vrijdag digitaal voortgezet

    De onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland worden vrijdag digitaal voortgezet. Dat meldt de Oekraïense onderhandelaar David Arachamia. Oekraïne was volgens Arachamia graag opnieuw fysiek om de tafel gegaan, maar Rusland weigerde dat. Volgens het Kremlin moet er eerst verder gewerkt worden aan een verdrag tussen de twee landen.

    De vredesonderhandelingen werden woensdag weinig hoopvol beëindigd nadat het Kremlin "niet kon stellen dat er iets veelbelovends of enige doorbraak was". Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei in zijn dagelijkse videoboodschap dat de gesprekken "niets concreets" hebben opgeleverd.

  24. 'Oekraïense neutraliteit alleen na referendum'

    Eventuele toekomstige neutraliteit van Oekraïne kan alleen worden toegezegd na een referendum. Dat zou zeker drie miljoen handtekeningen van de bevolking vereisen en kan een jaar duren, zegt de Oekraïense onderhandelaar David Arachamia volgens onder meer de BBC en The Guardian in een tv-interview.

    De neutraliteit van het land, die ter sprake kwam tijdens onderhandelingen met Rusland in Istanbul, is volgens Arachamia "een vraag voor het volk, niet voor politici". Een referendum is volgens hem "een langdurige procedure die alleen in vredestijd kan plaatsvinden".

    Rusland eist van Oekraïne dat het zich bijvoorbeeld nooit zal aansluiten bij de NAVO. Oekraïense onderhandelaars zeiden dinsdag dat dit tot de mogelijkheden behoort, maar alleen als grote landen, ook van de NAVO, via de VN-Veiligheidsraad veiligheidsgaranties bieden.

  25. Kiev beschuldigt Rusland opnieuw van gebruik fosforbommen

    De Oekraïense autoriteiten hebben het Russische leger er opnieuw van beschuldigd fosforbommen te gebruiken, deze keer tegen het stadje Marinka, in het zuiden van het land. Een tiental branden werd geblust door de rampendiensten.

    "Ook de steden Georgievka, Novokalinovo en Otsjeretino werden gebombardeerd", zegt het hoofd van de militaire administratie van de regio Donetsk, Pavel Kirilenko, zonder meer informatie te geven over welke munitie gebruikt werd. "Er zijn geen slachtoffers, maar verschillende huizen zijn beschadigd."

    Fosforbommen zijn volgens een conventie die in 1980 ondertekend werd in het Zwitserse Genève verboden tegen burgers, maar mogen wel gebruikt worden tegen militaire doelwitten.

  26. Zelensky: 'Onderhandelingen zonder concreet resultaat'

    Oekraïens president Zelensky stelt dat de onderhandelingen met Rusland vooralsnog "niets concreets" hebben opgeleverd. In zijn dagelijkse videoboodschap zegt Zelensky dat hij "de mooie woorden" niet gelooft en daarom ook twijfelt aan de Russische bewering dat troepen zich terugtrekken.

    Het Kremlin beloofde eerder deze week de militaire operaties tegen Kiev en de noordelijke stad Tsjernihiv drastisch terug te schroeven. Woensdag meldde het ministerie van Defensie in Moskou juist dat de troepen zich hergroeperen om zich te gaan richten op de "bevrijding" van de separatistische Donbas-regio in het oosten van het land.

    Zelensky bevestigt de voorbereidingen van deze nieuwe aanval in zijn videoboodschap. "Maar wij geven niets weg. We zullen vechten voor elke meter van ons grondgebied."

  27. Oekraïne meldt raketaanval op oliedepot in Dnipro

    In Dnipro, in het zuidoosten van Oekraïne, is door een Russische raketaanval een met brandstof gevuld oliedepot verwoest. Dat meldt het hoofd van de regionale raad Mikola Loekasjoek op Telegram. Puin van een raket beschadigde ook twee tankwagens. Bij de raketaanval vielen geen doden of gewonden. Het nieuws kon niet onafhankelijke bevestigd worden.

    Dnipro, een stad met ruim een miljoen inwoners, is tot nu toe grotendeels gespaard gebleven van Russische raketaanvallen. Onlangs vuurde Rusland volgens Oekraïense bronnen ook twee raketten af op een militaire basis in de buurt van de stad. De kazerne werd zwaar beschadigd. In Novomoskovsk, ten noordoosten van Dnipro, sloeg woensdag bovendien een raket in op een fabriek. Daarbij vielen geen doden, aldus de autoriteiten van Dnipropetrovsk. 

  28. Zuid-Ossetië wil referendum over toetreding tot Rusland

    De conflictregio Zuid-Ossetië wil een referendum organiseren over een eventuele toetreding tot Rusland. "Ik denk dat een vereniging met Rusland ons strategisch doel is", zei de president van de pro-Russische regio in de Kaukasus, Anatoli Bibilov.

    Rusland heeft Zuid-Ossetië samen met Abchazië in 2008 na een oorlog tegen Georgië erkend als onafhankelijke staat. Duizenden soldaten zijn in de regio gestationeerd. Georgië erkent de onafhankelijke regio's niet, net als de meeste andere landen.

    Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne groeit de ongerustheid dat de conflicten weer zouden kunnen oplaaien in andere pro-Russische regio's en ex-Sovjetstaten. Zondag kondigde ook de separatistische leider van Loehansk aan dat er een stemming zou komen over een toetreding van de regio tot Rusland. Kiev liet al weten dat het zo'n referendum niet zou erkennen.

  29. KU Leuven hangt vredesvlag uit

    De KU Leuven gaat een vredesvlag uithangen aan de Universiteitshal in de Naamsestraat. Dat bevestigde vicerector voor Internationaal Beleid Peter Lievens, nadat een vijftigtal mensen woensdagavond actie voerde voor vrede en de-escalatie in Oekraïne.

    De actie ging uit van studenten en verschillende organisaties, waaronder de Leuvense Vredesbeweging, Vrede vzw en Hart Boven Hard, en vond plaats aan de faculteit Sociale Wetenschappen in de Parkstraat. De actievoerders willen dat de universiteit een voortrekkersrol opneemt in het pleiten tegen de oorlog in Oekraïne.

  30. Stand van zaken

    • Er blijft onduidelijkheid over de Russische aankondiging tot afschalen rond de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het Pentagon zegt dat het wel beperkte Russische troepenbewegingen van Kiev weg richting Wit-Rusland ziet, maar beschouwt dat eerder als herpositioneren voor latere gevechten elders in Oekraïne.

    • Het Kremlin heeft hoopvolle verwachtingen over de onderhandelingen met Oekraïne de grond ingeboord. "We kunnen niet stellen dat er iets veelbelovends of enige doorbraak was", zei woordvoerder Dmitri Peskov. Ook Frankrijk ziet geen vooruitgang.

    • Rusland heeft voor morgen wel een staakt-het-vuren in het belegerde Marioepol aangekondigd, zodat burgers geëvacueerd kunnen worden.

    • De Verenigde Staten beloven nog eens 500 miljard dollar aan militaire steun voor Oekraïne.

    • De Russische president Vladimir Poetin wordt door zijn topadviseurs verkeerd geïnformeerd over de slechte prestaties van het Russische leger. Hij krijgt ook niet te horen hoe de westerse sancties de Russische economie verlammen omdat zijn adviseurs "te bang zijn hem de waarheid te vertellen", aldus een Amerikaanse functionaris tegen CNN.

    • Oekraïens president Volodymyr Zelensky zal morgen de Belgische Kamerleden toespreken via videoverbinding. Zijn toespraak, die u live bij De Morgen zal kunnen volgen, start om 14.15 uur.

  31. Rusland kondigt staakt-het-vuren aan bij Marioepol

    Rusland heeft voor donderdag een staakt-het-vuren aangekondigd bij de belegerde Oekraïense stad Marioepol, om de evacuatie van burgers mogelijk te maken. Het bestand moet ingaan om 10 uur plaatselijke tijd (9 uur Belgische tijd) en is volgens de Russische strijdkrachten "uitsluitend voor humanitaire doeleinden" bedoeld, meldt het Russische persbureau Interfax.

    Volgens de Russen kunnen inwoners de havenstad aan de Zee van Azov verlaten om via Berdjansk - in Russische handen - naar Zaporizja - onder Oekraïense controle - te gaan. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie staan Russische troepen "zeer, zeer dicht" bij het centrum van Marioepol.

    De Oekraïense zijde krijgt tot morgenochtend 6 uur om ook een ​​staakt-het-vuren af ​​te kondigen en Rusland, de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis schriftelijk te informeren. Oekraïne en Rusland hebben elkaar er herhaaldelijk van beschuldigd vluchtroutes voor inwoners van de stad onmogelijk te maken.

    De Franse president Emmanuel Macron heeft onlangs in een telefoongesprek met ambtsgenoot Vladimir Poetin aangedrongen op een humanitaire hulpactie voor de stad die al wekenlang zwaar beschoten wordt door Russische troepen. De Oekraïense autoriteiten meldden dinsdag dat daarbij al minstens 5.000 doden zijn gevallen.

    De schade in Marioepol is gigantisch.Beeld AP
    Oekraïne beschuldigde Rusland er vandaag van enkele dagen geleden een Rode Kruis-ziekenhuis te hebben bestookt in Marioepol. Nieuwe satellietbeelden van het beschadigde gebouw bevestigen die claim.Beeld via REUTERS
    Een satellietbeeld van het theatergebouw van Marioepol dat enkele weken geleden werd gebombardeerd.Beeld via REUTERS
  32. Pentagon ziet herpositionering beperkt deel van Russische troepen rond Kiev

    Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat ongeveer 20 procent van de Russische troepen rond de Oekraïense hoofdstad Kiev zich de afgelopen 24 uur heeft geherpositioneerd richting Wit-Rusland. Het gaat dus niet om een terugtrekking van de troepen.

    "Onze inschatting is dat die troepen zich zullen hergroeperen, opnieuw bevoorraad zullen worden en dan waarschijnlijk elders in Oekraïne ingezet zullen worden", aldus Pentagon-woordvoerder John Kirby. "Dat hergroeperen zien we op dit moment echter nog niet." De grootste troepenbewegingen ziet het Pentagon momenteel rond de luchthaven van Hostomel ten noordwesten van Kiev, waar in de eerste dagen van de oorlog zwaar werd gevochten.

    Als Rusland echt zou willen deëscaleren, zou het de troepen "naar hun kazernes moeten sturen". "Russische troepen blijven Kiev aanvallen via bombardementen en raket- en luchtaanvallen." 

    Een anonieme Pentagon-bron zei vanavond ook aan het Franse persbureau AFP dat Russische troepen zich zouden terugtrekken vanuit de omgeving van de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl richting Wit-Rusland. 

    Pentagon-woordvoerder John Kirby.Beeld AP
  33. Berlijn: 'Europa mag van Poetin Russisch gas blijven betalen in euro'

    De Russische president Vladimir Poetin zou aan de Duitse bondskanselier Olaf Scholz verklaard hebben dat Europa Russisch gas mag blijven betalen in euro's en niet in roebels, zoals Moskou recent had geëist. De woordvoerder van de Duitse regering, Steffen Hebestreit, zegt dat Poetin aan Scholz gegarandeerd heeft dat de betalingen van Europa de komende maand "in euro zouden blijven en zoals gewoonlijk overgemaakt worden aan Gazprom Bank, dat niet getroffen is door de sancties". Gazprom bank staat dan in voor de omzetting in roebels.

    Hebestreit voegde eraan toe dat president Poetin benadrukt heeft dat er "niets zou veranderen voor de Europese contractuele partners" van zodra het nieuwe betalingssysteem van Moskou op 1 april in werking treedt. "Kanselier Scholz aanvaardde die procedure niet, maar vroeg om de informatie op papier te zetten om die beter te begrijpen", zei Hebestreit. "Hetgeen de G7 is overeengekomen blijft van tel: energieleveringen zullen uitsluitend in euro's of dollars betaald worden, zoals aangegeven in de contracten."

  34. Russische gevechtsvliegtuigen die Zweeds luchtruim schonden ‘hadden nucleaire wapens aan boord’

    Twee van de vier Russische gevechtsvliegtuigen die op 2 maart het Zweedse luchtruim schonden, waren uitgerust met kernwapens. Dat meldt de Zweedse nieuwszender TV4 op basis van bronnen binnen het Zweedse leger. Volgens de zender was de schending een opzettelijke daad van de Russen, die als doel hadden om Zweden te intimideren.

    Lees hier meer.

    De Russische gevechtsvliegtuigen schonden het Zweedse luchtruim op 2 maart. Nu blijkt volgens TV4 dat ze nucleaire wapens aan boord hadden.Beeld AFP
  35. Pessimisme langs alle kanten: 'Geen vooruitgang in gesprekken', zegt Frankrijk

    De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zegt vanavond dat hij geen vooruitgang merkt in de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. "De oorlog gaat voort, en voor zover ik het zie is er geen doorbraak of iets nieuws", klonk het in een interview met France 24 en RFI. "Er zijn veel verklaringen van Russische zijde, maar ik geloof enkel in feiten." 

    Kadyrov: Rusland doet geen concessies in Oekraïne

    Rusland zal geen concessies doen in de oorlog met Oekraïne, zegt ook de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov vanavond. De bondgenoot van Moskou vindt dat de Russische onderhandelaar Vladimir Medinski, die met de Oekraïners onderhandelingen voert, ten onrechte heeft gesuggereerd dat dat wel het geval is. In een videoboodschap op Telegram zegt Kadyrov dat de Russische president Vladimir Poetin niet zomaar stopt met wat hij in Oekraïne begonnen is.

    Medinski toonde zich gisteren na afloop van gesprekken met de Oekraïense delegatie optimistisch over de voortgang daarvan. Maar die hoopvolle verwachtingen zijn vandaag door het Kremlin de grond ingeboord. "We kunnen niet stellen dat er iets veelbelovends of enige doorbraak was", zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov eerder op de dag.

    Volgens Tsjetsjenië, een Russische deelrepubliek, zijn er strijders van het land in Oekraïne actief om de Russen bij te staan. Eerder meldde de Tsjetsjeense leider dat hij ook zelf aanwezig was in het land, maar analisten trekken die beweringen zwaar in twijfel. Gisteren was hij in elk geval opnieuw in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny.

    Lees ook: De wrede troepenmacht van Ramzan Kadyrov: waarom veel Oekraïners deze Tsjetsjenen vrezen

    Kadyrov gisteren in Grozny.Beeld AP
  36. Inval bij Gazprom-kantoren

    Europese mededingingsautoriteiten zijn binnengevallen bij kantoren van de Russische gasproducent Gazprom. Als eerste zouden de kantoren van Gazprom in Duitsland nu zijn doorzocht. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. De invallen komen op het moment dat toezichthouders in de Europese Unie het onderzoek opvoeren naar gasleveringen van het bedrijf aan Europa.

    EU-antitrustbaas Margrethe Vestager vroeg in januari aan gasbedrijven, waaronder Gazprom, naar de reden van krappe gasleveringen. Dat gebeurde na beschuldigingen dat de Russische onderneming de prijzen zou manipuleren door voorraden achter te houden. Op dat moment liepen de gasprijzen al hard op.

    Gazprom en het Kremlin hebben herhaaldelijk ontkend gasleveringen achter te houden. De partijen zeggen zich altijd aan de langetermijnverplichtingen te hebben gehouden. Bedrijven die de EU-antitrustregels overtreden, kunnen boetes krijgen tot wel 10 procent van hun wereldwijde omzet. Gazprom ontsnapte in 2018 aan een boete vanwege machtsmisbruik, nadat het bedrijf onder meer had toegezegd de vrije doorstroom en doorverkoop van gas in Centraal- en Oost-Europa tegen concurrerende prijzen te garanderen.

  37. VS steunen Oekraïne met nog eens 500 miljoen dollar

    De Verenigde Staten hebben het door Rusland aangevallen Oekraïne 500 miljoen dollar (448 miljoen euro) financiële hulp aangeboden. Washington kwam de afgelopen tijd al met forse bedragen over de brug, vooral als militaire steun.

    De Amerikaanse president Joe Biden kondigde de jongste bijdrage aan in een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky, aldus het Witte Huis. De twee hebben regelmatig contact sinds de Russische invasie vijf weken geleden. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ze spraken ook deze keer over de Amerikaanse mogelijkheden de Oekraïense strijdkrachten verder te ondersteunen. "De leiders bespraken hoe de Verenigde Staten de klok rond aan het werk zijn om tegemoet te komen aan de belangrijkste vragen van Oekraïne om veiligheidssteun", klonk het in een persbericht. Ook ging het over de "aanhoudende inspanningen van de Verenigde Staten met bondgenoten en partners om extra capaciteit te vinden om het Oekraïense leger te helpen om zijn land te verdedigen", deelde het Witte Huis mee na het telefoongesprek dat 55 minuten duurde.

    Het Witte Huis voegde eraan toe dat gesproken werd over de "cruciale" impact van de wapens die de Verenigde Staten hebben geleverd in de oorlog.


    Een Oekraïense soldaat met een Amerikaanse FGM-148 Javelin antitankraketBeeld AFP
  38. In beeld: de 35ste oorlogsdag in Oekraïne

    Een inwoner wandelt voorbij een verwoest huis in de noordoostelijke stad Trostianets.Beeld AFP
    Oekraïense soldaten en familieleden bij de begrafenis van soldaat Teodor Osadchyi, in Lviv.Beeld AFP
    Een inwoner wandelt voorbij een verwoeste trein in de noordoostelijke stad Trostianets.Beeld AFP
    Een inwoner wandelt voorbij een verwoeste tank in de noordoostelijke stad Trostianets.Beeld AFP
    Inwoners bij gebouwen in Charkiv.Beeld AFP
    Een satellietbeeld van Marioepol.Beeld AFP
  39. Rusland 'hergroepeert' troepen Kiev voor aanval op Donbas

    Russische troepen rond de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn zich volgens het ministerie van Defensie in Moskou aan het hergroeperen om zich te gaan richten op andere gebieden en de "bevrijding" van de separatistische Donbas-regio in het oosten van het land. De mededeling komt een dag nadat het ministerie aankondigde de militaire operaties tegen Kiev en de noordelijke stad Tsjernihiv drastisch terug te schroeven, ter ondersteuning van de vredesonderhandelingen.

    Dat besluit werd in het Westen en Oekraïne met scepsis begroet, zeker nadat Tsjernihiv in de nacht toch zwaar werd gebombardeerd. Ook in de omgeving van Kiev zijn de aanvallen vooralsnog niet gestaakt.

    Moskou heeft al eerder gezegd dat de focus nu ligt op het veroveren van de hele Donbas-regio, waar pro-Russische separatisten de zelfverklaarde republiekjes Donetsk en Loehansk hebben uitgeroepen. Delen van die provincies worden gecontroleerd door Oekraïne en het verzet in bijvoorbeeld de havenstad Marioepol is ondanks zware beschietingen nog altijd niet gebroken. De Oekraïense gouverneur van Donetsk zei dat er voortdurend granaatbeschietingen zijn langs de frontlinie.

    Moskou eist dat Oekraïne afstand doet van de Donbas, dat een kleine 10 procent van het Oekraïense grondgebied beslaat. Kiev is daartoe niet bereid, maar heeft wel voorgesteld de status van het gebied voor vijftien jaar te bevriezen, mits de Russen zich terugtrekken. Overigens proberen de Russen het Oekraïense leger rond de separatistische regio's al dagen te omsingelen nadat was gebleken dat ze in het noorden onvoldoende slagkracht hadden.

  40. Johnson roept op sancties aan te scherpen tot Russische terugtrekking

    De Britse premier Boris Johnson heeft er in een parlementscommissie voor gepleit om de sancties tegen Rusland "te blijven opdrijven", tot Rusland al zijn soldaten in Oekraïne heeft teruggetrokken. "We kunnen niet verwachten dat de G7 de sancties opheft alleen omdat er een staakt-het-vuren is", zei Johnson.

    Johnson herhaalde ook nog eens dat een regimewissel geen doel is voor de Britse regering. Londen wil wel de Oekraïners blijven beschermen tegen het "barbaarse" geweld van de Russische strijdkrachten.

    De Britse premier Boris Johnson tijdens de parlementaire zitting vanmiddag.Beeld AFP
  41. VN: Oekraïense bevolking zit in 'levende nachtmerrie'

    De wijdverbreide en willekeurige Russische aanvallen op bevolkte gebieden in Oekraïne kunnen uiteindelijk oorlogsmisdaden worden, waarschuwt de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Volgens haar zit de bevolking van Oekraïne in "een levende nachtmerrie" sinds Rusland vijf weken geleden zijn grootschalige invasie begon.

    De levens van miljoenen mensen liggen overhoop omdat ze worden gedwongen hun huizen te ontvluchten of zich te verbergen in kelders en schuilkelders, terwijl hun steden worden geteisterd en vernietigd. Hoge commissaris Michelle Bachelet riep Moskou op gehoor te geven aan de krachtige internationale oproepen "en onmiddellijk actie te ondernemen om zijn troepen van Oekraïens grondgebied terug te trekken".

    Tijdens de presentatie van haar jongste verslag over de mensenrechtensituatie in Oekraïne uitte Bachelet haar bezorgdheid over het gebruik van zogenoemde clusterbommen, die bij hun inzet ontploffen in talrijke kleinere projectielen en zo dood en verderf zaaien. Volgens de commissaris zijn er geloofwaardige beschuldigingen dat Russen dat zeker 24 keer hebben gedaan, en wordt onderzocht of ook Oekraïne zich er schuldig aan heeft gemaakt.

  42. VS: 'Poetins adviseurs te bang om hem de waarheid te vertellen'

    De Russische president Vladimir Poetin wordt door zijn topadviseurs verkeerd geïnformeerd over de slechte prestaties van het Russische leger in Oekraïne. Hij krijgt ook niet te horen hoe de westerse sancties de Russische economie verlammen omdat zijn adviseurs "te bang zijn hem de waarheid te vertellen", aldus een Amerikaanse functionaris tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Poetin zou inmiddels doorhebben dat hij werd voorgelogen.

    De functionaris zegt de inschatting te baseren op bevindingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten. De Verenigde Staten hebben ook informatie waaruit blijkt dat Poetin zich bewust is geworden van de verkeerde informatie, wat heeft geleid tot een breuk tussen Poetin en zijn hoogste defensiefunctionarissen.

    "We hebben informatie dat Poetin zich misleid voelde door het Russische leger", aldus de Amerikaanse regeringsmedewerker. Er is nu een aanhoudende spanning tussen Poetin en het ministerie van Defensie door diens wantrouwen in de leiding. Poetin zou bijvoorbeeld niet hebben geweten dat zijn leger dienstplichtigen in Oekraïne inzette en daar verloor. "Het toont een duidelijke verstoring aan in de stroom van zorgvuldige informatie naar de Russische president."

    Vernielde Russische tanks in het Oekraïense dorp Trostsyanets, tussen Soemy en Charkiv.Beeld AP
  43. Heeft Rusland écht de strijd om Kiev opgegeven?

    Ongeloof en scepsis heersen in het Westen en in Oekraïne over de Russische belofte om de gevechtsoperaties rond Kiev en Tsjernihiv drastisch te beperken. Heeft Moskou de strijd om de Oekraïense hoofdstad écht opgegeven? 

    Drie vragen over de Russische intenties.

    Een Oekraïense soldaat omhelst zijn moeder terwijl ze geëvacueerd wordt uit Irpin, een voorstad van Kiev.Beeld REUTERS
  44. Biden belt met Zelensky

    Amerikaans president Joe Biden telefoneert op dit moment met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky. Dat meldt het Witte Huis. Waar het gesprek over gaat, is nog niet bekend.

    Biden sprak de voorbije weken al vaker met Zelensky. Vorige week ontmoette hij ook de Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie tijdens zijn bezoek aan Polen.

  45. Tot 300 doden in Irpin

    In de Oekraïense stad Irpin zijn naar schatting twee- tot driehonderd burgers omgekomen voordat de stad maandag werd heroverd op Russische troepen. Dat maakte de burgemeester van de stad vlak bij hoofdstad Kiev bekend.

    Tijdens een briefing vertelde de bestuurder dat er ongeveer vijftig Oekraïense militairen zijn gedood in Irpin. Sommige lichamen zouden nog onder het puin liggen. Volgens de burgemeester zijn er de hele nacht Russische beschietingen in het gebied geweest.

    In de Zuid-Oekraïense stad Mikolajiv is het dodental door een raketinslag dinsdag in een regionaal bestuursgebouw inmiddels opgelopen naar vijftien. 34 mensen raakten gewond, zegt gouverneur Vitali Kim van de regio. De plaatselijke autoriteiten maakten eerder melding van negen doden en 28 gewonden.

    Het projectiel sloeg een gapend gat in het gebouw en vernielde ook het kantoor van Kim. Maar hij was ten tijde van de aanval niet aanwezig, zo laat de regionale bestuurder woensdag op Telegram weten.

    Beeld ANP / EPA
  46. Rusland dreigt ook voor andere grondstoffen met betalingen in roebel

    Moskou bekijkt de mogelijkheid om niet alleen voor aardgas, maar ook voor andere grondstoffen de betaling in roebel te vragen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om aardolie, maar ook graan, metalen, meststoffen, plantaardige olie steenkool, hout,... zei parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin. Dat zou een goede manier zijn voor het land om terug te slaan na de westerse sancties, klinkt het.

    Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov bevestigde het nieuws. Volodin bestudeert de kwestie, aldus Peskov. Betalingen in de nationale munt zijn volgens hem onvermijdelijk omdat het prestige van de dollar "nogal wankel" is.

    "Europese landen hebben alle marktinstrumenten in handen om met roebels te betalen", aldus Volodin op Telegram. "Samenwerking zou voordelen met zich meebrengen voor beide zijden."

    Het Kremlin communiceerde ereder vandaag nog dat de betaling in roebel voor Russisch aardgas toch nog niet voor morgen is. Volgens Peskov heeft de omschakeling wat tijd nodig. "Gasleveringen en betalingen zijn gescheiden processen."

    De afgelopen dagen liet Rusland verstaan dat het enkel nog gas zal leveren als er betaald wordt in roebels. Het land kan door de internationale sancties na de inval in Oekraïne naar eigen zeggen niets meer aanvangen met euro's en dollars. In Europa houdt men er ernstig rekening mee dat Rusland de gaskraan zal dichtdraaien als er niet in roebel wordt betaald. Duitsland heeft daarom vanmorgen de eerste fase van zijn noodplan voor gasbevoorrading geactiveerd. Deze namiddag deed Oostenrijk hetzelfde.

    Russisch parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin.Beeld via REUTERS
  47. 'Duitsland bereidt nieuwe wapenleveringen voor'

    De Duitse regering bereidt nieuwe wapenleveringen ter waarde van 300 miljoen euro aan Oekraïne voor. Dat meldt de doorgaans goed ingelichte krant Süddeutsche Zeitung op basis van bronnen binnen het ministerie van Defensie. De wapens zouden op korte termijn geleverd kunnen worden. 

    Het gaat in tegenstelling tot vorige leveringen niet om wapens die het Duitse leger in voorraad liggen heeft, maar om gloednieuwe wapens die aangekocht zullen worden en meteen naar Oekraïne verscheept moeten worden. Het zou onder meer gaan om 2.650 raketwerpers van het type Matador ter waarde van 13 miljoen euro, 18 drones, maar ook mortieren, snelvuurkanonnen, 3.000 nachtzichttoestellen en duizenden kogelvrije vesten en helmen.

  48. 'Russen bombarderen gebouw van Rode Kruis in Marioepol'

    Een gebouw van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol is gebombardeerd door het Russische leger. Dat heeft een Oekraïens parlementslid gemeld.

    "De bezetters hebben doelbewust een gebouw van ICRC in Marioepol beschoten", schrijft de mensenrechtencommissaris van het Oekraïense parlement Ljoedmila Denisova op Telegram. "Voorlopig hebben we geen informatie over slachtoffers."

    De informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd omdat Marioepol sinds eind februari door het Russische leger wordt omsingeld, waardoor alle communicatiemiddelen zijn uitgevallen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  49. VN leveren voedselhulp aan miljoen mensen in Oekraïne

    De Verenigde Naties leveren voedselhulp aan 1 miljoen mensen in Oekraïne. De organisatie waarschuwt dat meer mensen te weinig eten hebben en dat sommige volwassenen maaltijden overslaan zodat kinderen kunnen eten.

    Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN zegt dat het, ondanks veiligheidsproblemen, erin is geslaagd om "voedselvoorraden te leveren aan de meest kwetsbare mensen in het hele land". Er zijn onder meer 330.000 broden geleverd aan inwoners van Charkiv. De komende dagen arriveren naar verwachting meer humanitaire konvooien met voedsel.

    Het WFP zegt 530 miljoen euro nodig te hebben om 3,1 miljoen mensen te helpen. Door de oorlog zijn meer dan 6,5 miljoen mensen in Oekraïne ontheemd geraakt en heeft de voedselsector te maken met grote logistieke problemen. De organisatie schat dat 45 procent van de bevolking zich zorgen maakt over of er wel voldoende voedsel is. Een op de vijf mensen zou kleinere of minder maaltijden eten.

    Inwoners bij een voedselverdeling in de stad Trostyanets.Beeld Getty Images
  50. Rabobank kondigt vertrek uit Rusland aan

    Rabobank staakt al zijn activiteiten in Rusland. De Nederlandse bank, die vooral met dochterbedrijf DLL actief is in het land, heeft het vertrek al in gang gezet. Rabobank zegt geen zaken meer te willen doen met een "regime dat op agressieve wijze een ander soeverein land binnenvalt". Wanneer de bank definitief weg is uit Rusland, is nog niet bekend.

    Rabobank heeft relatief kleine zakelijke belangen in Rusland. DLL houdt zich vooral bezig met lease- en financieringscontracten voor landbouwmachines. De Russische activiteiten waren in maart goed voor ongeveer 300 miljoen euro aan lopende contracten.

    Voor banken is het beëindigen van financieringsovereenkomsten in Rusland niet zonder risico. Ze zouden kunnen worden aangeklaagd wegens contractbreuk. Russische autoriteiten dreigden eerder deze maand bezittingen te confisqueren van bedrijven die zich uit het land terugtrekken.