James Arthur Photography

15 uitwisselingsstudenten UGent zitten nog vast in Rusland: "We zoeken een wonderoplossing om hen terug te halen"

De Gentse universiteit heeft gisteren bekendgemaakt dat ze haar 15 uitwisselingsstudenten terughaalt uit Rusland, omdat een uitwisseling met het land "gezien de huidige omstandigheden niet mogelijk is". Maar vandaag heeft Europa beslist dat er geen Russische luchtverkeer door het Europese luchtruim mag vliegen, wat betekent dat de studenten niet naar huis raken. "We zijn vanmorgen al naar een oplossing beginnen te zoeken, maar hebben nog geen globale oplossing gevonden", zegt Stéphanie Lenoir van de UGent. 

De Gentse universiteit zoekt naar pasklare oplossingen, nu blijkt dat haar 15 uitwisselingsstudenten niet met het vliegtuig vanuit Rusland naar ons land kunnen terugkeren. Rector Rik Van de Walle had daar gisteren toe opgeroepen, omdat "uitwisselingen met Rusland onder de huidige omstandigheden niet mogelijk zijn". Maar Europa nam vandaag bijhorende sancties tegen Rusland, met de sluiting van het Europese luchtruim voor alle Russische vluchten als meest ingrijpende maatregel. 

De UGent heeft de hele dag overlegd met consulaten, over hoe ze haar studenten kan terughalen. "We zijn deze ochtend al alternatieven beginnen te zoeken, maar we hebben nog geen globale oplossing", zegt woordvoerster Stéphanie Lenoir. "Bovendien zitten de studenten verspreid over verschillende plekken,  dus moeten we voor elk van hen individueel op zoek naar een oplossing." 

Trein of bus

De universiteit bekijkt onder meer of ze haar studenten met het openbaar vervoer kan laten terugkeren: "Er zijn natuurlijk ook bussen of treinen om hen terug te halen, alleen weten we gezien hun verspreiding over verschillende locaties nog niet hoe of wat", zegt Lenoir. 

Er zijn natuurlijk ook bussen en treinen om hen terug te halen, alleen weten we nog niet hoe of wat
Stéphanie Lenoir, woordvoerder UGent

Constant overleg

"Wie het nieuws gevolgd heeft, weet natuurlijk dat de situatie erg precair is", gaat Lenoir verder. "We blijven de zaak op de voet volgen, studenten weten dat ze ons 24/7 kunnen bereiken. Ze beseffen dat het momenteel niet evident is, maar samen komen we er wel uit. We volgen zo goed mogelijk op, en proberen hen te helpen waar we kunnen, daar komt de expertise die we in huis hebben erg goed van pas".

Meest gelezen