Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.
Volledig scherm
Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. © AP

Von der Leyen spreekt zich uit voor toetreding Oekraïne tot EU: “Ze horen bij ons en we willen hen erbij”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft maandag aan de EU gevraagd om Oekraïne ‘onmiddellijk’ lid te maken via een speciale procedure. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen had zich zondag uitgesproken vóór een toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. “Ze horen bij ons, en we willen hen erbij”, zei ze in gesprek met Euronews.

  1. N-VA wil groeinorm gezondheidszorg aanpassen aan economische realiteit: “Warme zorg met gezond verstand”
    15

    N-VA wil groeinorm gezond­heids­zorg aanpassen aan economi­sche realiteit: “Warme zorg met gezond verstand”

    N-VA wil de komende vijf jaar een groeinorm voor het budget voor gezondheidszorg behouden, maar die moet wel worden afgestemd op de economische realiteit. De groeinorm stelt een limiet aan de begrotingsdoelstelling voor de verplichte ziekteverzekering. Zo toont het percentage aan met hoeveel procent het budget voor de gezondheidszorg jaarlijks mag stijgen bovenop de gezondheidsindex. Met dit standpunt, waarmee de partij onder meer de wachtlijsten en financiering wil aanpakken, trekt de partij naar de verkiezingen. Het doel is te komen tot een “warme zorg met gezond verstand”.
  2. Europa dropt 'financiële atoombom' op Rusland: verschillende Russische banken verliezen toegang tot Swift

    Europa dropt 'financiële atoombom' op Rusland: verschil­len­de Russische banken verliezen toegang tot Swift

    Verschillende Russische banken worden afgesloten van het internationale betalingssysteem Swift. De landen van de Europese Unie en haar bondgenoten zijn het daarover eens geworden, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op zaterdag. Ze willen Rusland treffen in zijn “oorlogskas”, klinkt het. De afkoppeling van Russische banken van de cruciale berichtendienst voor betalingsverkeer geldt als een zeer forse sanctie.