Vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne afgelopen: er volgt snel nieuw overleg

In de Wit-Russische regio Gomel, op de oever van de Pripjat-rivier, zitten vertegenwoordigers van Oekraïne en Rusland samen. Inzet van Oekraïne is een onmiddellijk staakt-het-vuren en terugtrekking van de Russische troepen.

tg

De Oekraïense delegatie werd geleid door David Arachamija, de leider van de parlementaire fractie van de partij van president Volodimir Zelenski. Daarnaast bestaat de Oekraïense delegatie onder meer uit de minister van Defensie Oleksii Reznikov, presidentieel adviseur Michailo Podoliak, parlementslid Roestem Oemerov en plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Mikola Totsjitski.

De delegatie uit Moskou bestond onder meer uit de viceminister van Buitenlandse Zaken Andrei Roedenko, viceminister van Defensie Alexander Fomin en de bekende deskundige op het gebied van het buitenlands beleid Leonid Sloetski.

Na een paar uur onderhandelen zijn beide partijen uit elkaar gegaan. Wat er exact gezegd en besliste is, is niet bekend. Maar de afspraak is gemaakt om snel opnieuw samen te zitten. Eerst keren de twee delegaties terug naar hun land om overleg te plegen.

LEES OOK. Al driemaal gooiden de Russen bijna hun atoombommen op de wereld: hoe we elke keer maar nét ontsnapten

Het was de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makey die de delegaties verwelkomde en de gesprekken op gang bracht. Kremlin-raadgever Vladimir Medinski zei eerder al dat Moskou een akkoord wil vinden met Kiev. “Elk uur dat het conflict aansleept, komen Oekraïense burgers en soldaten om het leven”, zei hij op de Russische televisie. Volgens hem moet een akkoord in het belang van beide partijen zijn.

Kiev eist dan weer een “onmiddellijk” staakt-het-vuren en de terugtrekking van de Russische troepen, meldde het Oekraïense presidentschap. Want terwijl de twee delegaties onderhandelden, ging het wapengekletter in Oekraïne gewoon door. Maar werd er ook op het hoogste niveau overleg gepleegd.

LEES OOK. Niemand wordt gespaard: 6-jarig meisje komt om het leven door salvo van Russische troepen

Zo heeft de Franse president Emmanuel Macron maandag op verzoek van zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski anderhalf uur getelefoneerd met zijn Russische collega Vladimir Poetin, zo heeft het Elysée bekendgemaakt.

Macron “herhaalde de eis van de internationale gemeenschap om het Russisch offensief tegen Oekraïne meteen te beïndigen en haalde nog eens de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren aan”, aldus het Elysée.

“Terwijl er gesprekken beginnen tussen Russische en Oekraïense delegaties” vroeg Macron “dat op het terrein alle aanvallen op burgers en woonwijken gestopt worden en alle civiele infrastructuur en alle verkeersassen, in het bijzonder ten zuiden van Kiev, gevrijwaard worden.

LEES OOK. “België helpt NAVO met nucleaire afschrikking”, wat betekent dat voor Kleine-Brogel?

Volgens het Elysée heeft Poetin bevestigd “zich op die drie punten te engageren.”

Het Kremlin zegt dat het Russische staatshoofd heeft gezegd dat het Russische leger “geen burgers in gevaar brengt en geen aanvallen op civiele infrastructuur uitvoert. Poetin voegde eraan toe dat “de dreiging komt van Oekraïense nationalisten die de burgerbevolking als een menselijk schild gebruiken, doelbewust aanvalswapenssystemen ontplooien in woongebieden en de bombardementen opvoeren op steden” in het oosten van Oekraïne.

Macron heeft luidens het Elysée ook gevraagd “het internationaal humanitair recht te eerbiedigen.”

Poetin van zijn kant heeft volgens het Kremlin gevraagd de door Rusland geannexeerde Krim te erkennen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer