AFP or licensors

Windmolens op zee produceren recordhoeveelheid elektriciteit in februari: "Zeker tijdens stormweekend"

In februari is een recordhoeveelheid elektriciteit geproduceerd door windmolens in de Noordzee. Dat heeft veel te maken met het stormweer van afgelopen maand. Tijdens de wintermaanden ligt de elektriciteitsproductie sowieso hoger, maar de productie lag nog nooit zo hoog.

Op deze laatste dag van februari is het duidelijk dat deze maand goed is voor een record aan elektriciteitsproductie door windmolens in ons land. Dat geldt zowel voor de windmolens op land als op zee. De windmolens op zee waren in februari voor het eerst goed voor één miljoen megawattuur, dat is het jaarverbruik van zo'n 2,8 miljoen gezinnen.

Annemie Vermeylen van de koepel van de windparken op zee. "Op zee hebben wij gezien dat in de maand februari 20 procent meer geproduceerd werd dan vorig jaar, terwijl er evenveel windmolens actief waren. Dus dat is echt heel uitzonderlijk. De productie lag nog nooit zo hoog als deze maand." Dat heeft volgens Vermeylen ook veel te maken met het stormweekend van 19 februari. "Tijdens het weekend toen het zo stormachtig was, werd 37 procent van de elektriciteitsproductie door wind op land en op zee geproduceerd. Dat is opmerkelijk."

Productie tijdens wintermaanden altijd hoger

Hoewel februari een heel korte maand is, werd er toch een record aan elektriciteit geproduceerd door de windmolens. "Februari is sowieso een goede maand voor windproductie. Het is ook een wintermaand en dan ligt de productie altijd hoger", weet Vermeylen. "Maar dit jaar was toch een uitzondering."

België plant in de Noordzee nog een tweede zone voor windparken, de Prinses Elisabeth-zone, dicht aan de Franse grens. De aansluiting van dat park op ons elektriciteitsnet is voorzien voor 2028-2029. Minister van Energie Tinne Van der Straeten wil dat vervroegen. "Investeringen in wind en zon zijn het beste wapen tegen de stijgende prijzen en de enige manier om energieonafhankelijk te worden", zegt ze.

Meest gelezen