Toch deelsteps in Gent, na jarenlange weigering van de stad: “Geen vergunning nodig want geen parking op openbare weg”

Vanaf vandaag duiken er elektrische deelsteps op in het Gentse straatbeeld. Het bedrijf Hoppy uit Destelbergen parkeert de steps op privédomein en zorgt er zo voor dat de steps niet blijven rondslingeren op straten en pleinen. Daardoor hebben ze geen vergunning nodig van de stad.

Gent krijgt dan toch een deelstepsysteem. Jarenlang hield de stad dergelijke initiatieven tegen maar een jong bedrijf kan nu toch de regelgevig van de stad naleven én steps aanbieden. Want, anders dan in andere steden zal je in Gent de deelsteps van Hoppy niet zomaar kunnen achterlaten op straat. “We wisten dat de stad Gent dat niet wil”, zegt CEO Kenny Vercruysse. “Daarom werken we samen met privépartners, die een parkeerplaats hebben op hun eigendom.”

Schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) was vooral bezorgd over de hinder van achtergelaten deelsteps: “In heel wat steden is er overlast, want ze slingeren overal rond. Ze zijn hinderlijk op het voetpad. Maar bij Hoppy is dat niet het geval, omdat ze geparkeerd worden op privé-eigendommen. Dus hebben ze geen vergunning nodig.”

De steps gaan trager rijden in de winkelstraten en vallen zelfs helemaal stil op de Gras- en Korenlei

Kenny Vercruysse, CEO van Hoppy

Hoppy is al actief in Mechelen, maar paste hun Gentse deelsteps aan aan de Artveldestad. “Zo hebben we er dikkere banden op gemonteerd”, licht Kenny Vercruysse toe. “Die zijn beter om op kasseien mee te rijden en ze raken ook niet vast in de tramsporen.”

Ook technologisch hebben ze aanpassingen gedaan: “Op basis van hun locatie laten we de steps trager rijden in bijvoorbeeld de winkelstraten”, legt Vercruysse uit. “Op de Gras- en Korenlei worden ze helemaal uitgeschakeld.”

Dronkenschapstest

Wie ’s avonds in het weekend de deelstep op wil, moet via de app van het bedrijf een dronkenschapstest afleggen. “Dat is een wetenschappelijke test, met figuren die ze bijeen moeten puzzelen.", zegt Vercruysse. "Op basis daarvan beslissen we of ze helder zijn om met de step te rijden.”

Momenteel zijn er zo’n 25 deelsteplocaties in Gent, onder meer bij de studentenhomes van Upkot, Dok Noord en enkele co-working spaces. Bedoeling is om dat uit te breiden naar 50.

Meest gelezen