AFP or licensors

Oekraïense president Zelenski spreekt Europees Parlement toe: "Toon dat jullie aan onze zijde staan"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept de Europese Unie op Oekraïne niet aan zijn lot over te laten. Hij deed dat in een videotoespraak tot het Europees Parlement. Tijdens de zitting van dat parlement over de oorlog in Oekraïne hebben zowel voorzitter Roberta Metsola, Europees president Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de Russische inval in Oekraïne scherp veroordeeld. 

"In naam van het Europees Parlement veroordeel ik de Russische agressie tegen Oekraïne in de strengst mogelijke bewoordingen", aldus een felle Roberta Metsola. "De boodschap van Europa is duidelijk: wij kijken niet weg als zij die in de straten voor onze waarden vechten oog in oog staan met de oorlogsmachine van Poetin."

We zullen Poetin en Loekasjenko ter verantwoording roepen

Roberta Metsola, voorzitter Europees Parlement

Metsola zegt dat het parlement de bevoegdheid van het Internationaal Strafhof erkent als het gaat over het aanzetten tot oorlogsmisdaden. "We zullen hem (Poetin, red.) ter verantwoording roepen, en Loekasjenko (president van Wit-Rusland, red.) ook." Metsola heeft het over "een existentiële bedreiging van het Europa dat we kennen". "Dit moet ons ongeacht-wat-het-ons-kost-moment worden."

De parlementsvoorzitter zegt de Europese aspiraties van Oekraïne te erkennen en de kandidatuur van Oekraïne om EU-lid te worden te verwelkomen. 

De zitting wordt verschillende keren onderbroken door staande ovaties, onder meer voor de Oekraïense delegatie in de zaal en voor de Oekraïense president  Volodimir Zelenski

Bewijs dat jullie aan onze zijde staan, dat jullie ons niet alleen laten en dat jullie echte Europeanen zijn

Oekraïense president Volodimir Zelenski

"Ik ben ervan overtuigd dat wij vandaag ons leven geven voor waarden, voor vrijheid en voor het verlangen om gelijk te zijn", spreekt Zelenski het Europees Parlement toe via een videoverbinding. Hij zegt blij te zijn met de vele steunbetuigingen, maar schetst ook wat er op het terrein gebeurt. "Wij vechten voor ons land en onze vrijheid, ongeacht het feit dat al onze steden worden belegerd."

"Zonder jullie zal Oekraïne eenzaam zijn", aldus een bevlogen en emotionele Zelenski. "Bewijs dat jullie aan onze zijde staan, dat jullie ons niet alleen laten en dat jullie echte Europeanen zijn. Dan zal het leven overwinnen van de dood, en het licht van de duisternis."

Bekijk hier de volledige toespraak van Zelenski:

Videospeler inladen...

De tolk die de toespraak van Zelenski vertaalde, was zelf erg onder de indruk van wat de Oekraïense president zei.

Videospeler inladen...

Rusland, stop deze oorlog, trek u terug en laten we praten!

Europees president Charles Michel

Ook Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, schuwt de grote woorden niet. "Dit is gewoonweg geopolitiek terrorisme", aldus Michel. Voor de Russische president Vladimir Poetin heeft hij een boodschap: "Rusland, stop deze oorlog, trek u terug en laten we praten!"

Michel overloopt wat de EU doet om Oekraïne bij te staan en Rusland aan te pakken. "Maar we moeten eerlijk zijn. Sancties betekenen ook kosten voor ons. We moeten die kosten dragen, want onze waarden, onze overtuiging en onze gemeenschappelijke toekomst staan op het spel."

Michel zegt dat de EU het nodige zal doen om de Oekraïense aanvraag om lid te worden te beantwoorden. Hoe concreet dat kan worden, is vandaag nog onduidelijk.

Meer dan ooit moet Europa strategisch nadenken over zichzelf

Josep Borrell, Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid van de EU

"Dit is de geboorteakte van het geopolitieke Europa", vat Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid van de EU, de sfeer in het parlementair halfrond samen. Voor Borrell moet "deze terugkeer naar tragedie" de Europese Unie prikkelen en moeten we beseffen dat "kwaad, tragedie en oorlog nooit verdwijnen". "Meer dan ooit moet Europa strategisch nadenken over zichzelf."

Het lot van Oekraïne staat op het spel, maar ook ons eigen lot ligt in de weegschaal

Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie

"Mannen, vrouwen en kinderen sterven eens te meer omdat een buitenlandse leider heeft beslist dat hun Oekraïne geen bestaansrecht meer heeft", stelt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vast. "Wij zullen dat nooit laten gebeuren of tolereren."

"Het lot van Oekraïne staat op het spel, maar ook ons eigen lot ligt in de weegschaal. We moeten de kracht tonen van onze democratie, van mensen die hun eigen pad kiezen. Dát is onze krachttoer!" 

Von der Leyen bevestigt dat de EU een tijdelijk beschermingsmechanisme voor de vluchtelingen uit Oekraïne activeert. Daardoor zullen zij bescherming in de EU krijgen, maar ook toegang krijgen tot scholen, gezondheidszorg en werk. "Ze verdienen dat en we moeten dat nu doen!"

Er bestaat een ander Rusland, naast dat van de tanks van Poetin

Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie

De Commissievoorzitter pleit voor meer veiligheid op het vlak van energie. "Op lange termijn zal alleen een omslag naar hernieuwbare energie ons echt onafhankelijk maken", zegt ze. Daarom moet de groene omslag worden versneld. In afwachting kijkt de EU naar tussenoplossingen om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.

Ook voor de Russen zelf heeft Ursula von der Leyen een boodschap. "Het verlangen naar vrede en vrijheid zal niet onderdrukt blijven. Er bestaat een ander Rusland, naast dat van de tanks van Poetin. Wij reiken de hand van vriendschap aan dat andere Rusland. Vergis u niet: zij hebben onze steun."

Meest gelezen