Dit gebeurde vannacht: Russische troepen landen in Charkov, Kiev en andere steden opnieuw gebombardeerd

De afgelopen nacht kregen hoofdstad Kiev en andere Oekraïense steden te maken met bombardementen. Ook heeft Wit-Rusland aangekondigd extra troepen naar de Oekraïense grens te sturen. Een overzicht:

Charlotte Van Campenhout
  • Volgens de veiligheidsdienst van Oekraïne zijn Russische troepen geland in Charkov, de op een na dichtstbevolkte stad in het land. Russische paratroopers zouden geland zijn rond 3 uur ’s nachts lokale tijd (2 uur Belgische tijd). Daarop zouden er hevige gevechten begonnen zijn met Oekraïense troepen. Russische soldaten zouden ook een militair ziekenhuis aangevallen hebben in het centrum van de stad. Charkov wordt al dagenlang omsingeld.
  • Hoofdstad Kiev en andere steden werden woensdag in de vroege ochtend opnieuw gebombardeerd. Er zouden ook meer Russische troepen naar de hoofdstad gestuurd worden.
  • Een Russische militaire aanval in het kleine Oekraïense stadje Borodjanka (zo’n 56 km ten noordwesten van hoofdstad Kiev) heeft dinsdag twee flatgebouwen verwoest. Dat blijkt uit video’s op sociale media die zowel CNN als The New York Times kon verifiëren.
  • Vier mensen zijn omgekomen nadat huizen in de stad Zjytomyr ten westen van Kiev werden geraakt door een kruisraket. Deraket zou op een nabijgelegen vliegbasis gericht zijn geweest. Dat zei Anton Gerasjtsjenko, adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken, op zijn Telegram-kanaal. De Oekraïense staatsnooddienst gaf een video vrij van de aanval.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  • De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft het leger de opdracht gegeven in het zuiden van het land extra troepen in te zetten aan de Oekraïense grens.
  • Bij Russische luchtaanvallen op de zuidelijke havenstad Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne, zijn almeer dan honderd inwoners gewond geraakt. Dat zegt burgemeester Vadym Bojtsjenko.
  • Samen met Marioepol zou ook de zuidelijke stad Cherson omsingeld zijn door Russische troepen.
  • Tijdens zijn State of the Union loofde de Amerikaanse president Biden het Oekraïense verzet. ‘[Russisch president Vladimir Poetin, red.] dacht dat hij Oekraïne zou kunnen binnenwandelen en dat de wereld dat zou toelaten. In plaats daarvan botste hij op een muur die hij nooit zo krachtig had verwacht of had kunnen inbeelden: hij ontmoette het Oekraïense volk.’ De Oekraïense ambassadeur in de VS kreeg daarop een staande ovatie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  • Biden kondigde verder aan dat het Amerikaanse luchtruim geen Russische vliegtuigen meer zou toelaten. Eerder ondernamen Canada en de Europese Unie al die stappen. Het conflict met Oekraïne dreigt voor de luchtvaart ingrijpende gevolgen te hebben.
  • De Internationale Schaatsunie heeft aangekondigd dat het alle Russische en Wit-Russische schaatsers zal uitsluiten van internationale evenementen. Het verbod houdt in dat beide landen niet zullen kunnen deelnemen aan de wereldkampioenschappen die later deze maand in Frankrijk plaatsvinden.

LEES OOK. President Biden haalt uit naar Poetin in State of the Union: “Hij is meer geïsoleerd dan ooit”

LEES OOK. Europa sluit luchtruim voor Russisch vliegverkeer, wat zijn de gevolgen? “Dit gaat Poetin pijn doen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER