Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsVerenigde Staten

President Joe Biden in eerste State of the Union: ‘Poetin heeft geen idee wat hem te wachten staat’

De Amerikaanse president Joe Biden (midden) met achter hem vicepresident Kamala Harris en de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden hield gisterenavond (lokale tijd) zijn eerste State of the Union-toespraak in het Congres. Hij sprak onder meer zijn steun voor Oekraïne uit en haalde verschillende malen uit naar de Russische president Vladimir Poetin, die hij ‘een dictator’ noemde.

Biden kondigde aan dat de Verenigde Staten, in navolging van Europa en Canada, Russische vliegtuigen gaan verbieden in het Amerikaanse luchtruim. Het verbod zal aan het einde van vandaag volledig van kracht zijn. Ook zullen de VS vluchten vanuit het Amerikaanse luchtruim naar Rusland verbieden.

Wel maakte Biden duidelijk dat de VS Oekraïne echter niet militair zullen bijstaan met troepen op de grond in het conflict met Rusland. Als Rusland een van de NAVO-landen militair bedreigt, is het land daartoe echter wel bereid. De Oekraïense president Zelinsky had daar deze week wel om gevraagd. 

De Russische economie is nu al aan het wankelen door de sancties die de VS, de EU en andere bondgenoten hebben ingesteld, aldus Biden. “Wanneer de geschiedenis van dit tijdperk zal worden geschreven, zal Poetins oorlog met Oekraïne Rusland zwakker hebben gemaakt en de rest van de wereld sterker.”

Twitter bericht wordt geladen...

Misrekening

Volgens Biden heeft Poetin een ernstige misrekening gemaakt bij het binnenvallen van Oekraïne. In navolging van zijn eerdere opmerkingen over de invasie omschreef Biden de oorlog in Oekraïne als “met voorbedachten rade en niet uitgelokt”. Poetin “verwierp pogingen tot diplomatie”, zei hij. En, opnieuw over Poetin: “Hij dacht dat het Westen en de NAVO niet zouden reageren. En hij dacht dat hij ons hier thuis kon verdelen. Poetin had ongelijk. We waren er klaar voor.”

Als blijk van steun voor Oekraïne had ‘first lady’ Jill Biden de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten, Oksana Markarova, als haar speciale gast naast zich zitten tijdens de toespraak. Markarova kreeg op verzoek van de president een staande ovatie van de honderden aanwezigen in de zaal. 

Inflatie

De president beloofde ook de inflatie in de Verenigde Staten te bestrijden en het begrotingstekort te verlagen, dat mede door extra uitgaven wegens de coronapandemie in de afgelopen twee jaren flink is gegroeid. Biden's plan zal ‘uw kosten verlagen, niet uw lonen', zei hij.

Die kostenverlaging wil hij onder meer bewerkstelligen door meer in eigen land te produceren: “Ik noem het een beter Amerika bouwen. Mijn plan om de inflatie te bestrijden, zal uw kosten verlagen en het tekort verkleinen.” Het beteugelen van prijsstijgingen noemde hij zijn “hoogste prioriteit”. De afgelopen maanden gingen de kosten van onder meer benzine en voedingsmiddelen in de VS flink omhoog. 

Bidens nadruk op het belang van het produceren in eigen land, een initiatief waar ook de voormalige Donald Trump erg op hamerde, leidde onder de aanwezige Democraten in de zaal tot herhaaldelijk scanderen van ‘USA! USA! USA!’

De Verenigde Staten zullen tevens de helft van de 60 miljoen vaten olie bijdragen die de International Energy Agency (IEA)-landen dinsdag hebben afgesproken vrij te geven. Doel van het vrijgeven van de strategische oliereserves is het stabiliseren van de mondiale energiemarkt na de Russische invasie van Oekraïne. Daardoor, is het idee, dalen de brandstofprijzen ook weer.

Wegens de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen gestegen naar het hoogste niveau sinds 2014 omdat er zorgen zijn dat de Russische olieleveringen geraakt zullen worden door de harde westerse sancties tegen Rusland.