Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronacrisis

Doek valt over coronacommissariaat (en commissaris Facon): ook barometer verdwijnt wellicht

Pedro Facon zwaait begin volgende maand af als coronacommissaris.Beeld Photo News

Coronacommissaris Pedro Facon zwaait op 8 april af en ook over expertengroep GEMS valt dan het doek. Dat schrijft De Standaard en bevestigt woordvoerster Gudrun Briat.

en

De epidemiologische situatie laat toe om het crisisbeheer af te bouwen, ook op het vlak van crisiscoördinatie, legt Briat uit. “We hebben de voorbije maanden alles voorbereid om de opdrachten die we dragen en methoden en taskforces die we coördineren, terug over te dragen naar de klassieke administraties, met name FOD Volksgezondheid en het Crisiscentrum.”

Het aantal medewerkers van het coronacommissariaat is al afgebouwd, schrijft De Standaard. Ook de coronabarometer wordt in april wellicht definitief uitgeschakeld.

Facon benadrukt aan de krant dat de ontbinding van het coronacommissariaat er “op eigen vraag” komt. Ter voorbereiding van zijn afscheid legde hij een uitvoerige nota neer bij het Overlegcomité. Die beschrijft hoe de crisiscoördinatie tussen het crisiscentrum en Volksgezondheid moet gebeuren na afloop van de ­federale fase en het verdwijnen van het commissariaat. 

“De tijd is rijp om onze opdrachten terug te geven aan de administratie’, zegt Facon nog. “Om die te versterken, investeerde de regering al in de aanwerving van 223 nieuwe voltijdse werknemers.”

Overlegcomité

Het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen van ons land komt vrijdag opnieuw samen om zich te buigen over de coronatoestand. Wellicht wordt op die bijeenkomst geschakeld naar code geel op de coronabarometer, waarin heel wat maatregelen wegvallen.

In code geel is de epidemie ‘onder controle’. Er is dus geen sprake meer is van een epidemische noodtoestand, die nu nog wel van kracht is. De federale regering zal dan ook vrijdag op het Overlegcomité het afronden van de noodtoestand aankondigen. Ook de zogenaamde ‘federale fase’ zal afgerond worden, waardoor de federale regering niet langer de baas over het coronabeleid is.

Het is daarna aan het parlement om de noodtoestand formeel te beëindigen. Dat kan snel gaan: het wetsvoorstel daarvoor ligt al klaar in de Kamer. De bedoeling is om na de krokusvakantie de wet zo snel mogelijk te stemmen. In dat geval eindigt de noodtoestand wellicht officieel op 11 maart, net geen twee jaar nadat ons land voor het eerst in lockdown ging.