Ravage na bombardementen in de oostelijke stad Charkov.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw explosies in Kiev, Oekraïense steden in zuiden en oosten constant onder vuur, de oorlog op het terrein op dag 7

Vanavond zijn er opnieuw zware explosies gemeld in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Een grondaanval is vandaag wel uitgebleven. Eerder op de dag werden de steden Cherson en Marioepol in het zuiden en Charkov in het noordoosten opnieuw zwaar aangevallen. Rusland heeft intussen voor het eerst cijfers vrijgegeven over het aantal doden aan Russische kant: 498 Russische militairen zouden al gedood zijn tijdens de invasie. Volgens Oekraïne zijn dat er meer dan 7.000. De situatie op het terrein op dag 7 van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

De oorlog in Oekraïne - of "speciale militaire operatie" zoals Rusland het blijft noemen - is al 7 dagen aan de gang. De Russen boekten terreinwinst in het zuiden en oosten van het land en ten noorden van Kiev. Volgens een woordvoerder van het Russische leger zijn de afgelopen 6 dagen meer dan 1.500 militaire doelwitten in Oekraïne "uitgeschakeld".

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski wil Rusland Oekraïne, zijn geschiedenis en bevolking "uitwissen". Een week oorlog zou volgens de Oekraïense hulpdiensten al aan meer dan 2.000 burgers het leven hebben gekost, cijfers die niet bevestigd zijn door onafhankelijke bronnen. Daarbij zouden al zeker 21 kinderen zijn, zegt de Oekraïense overheid. 

Volgens Oekraïne zouden ook al meer dan 7.000 Russische militairen om het leven zijn gekomen tijdens de invasie. Honderden anderen zouden zijn gevangengenomen. Rusland had tot op vandaag geen cijfers vrijgegeven, maar spreekt nu over 498 gedode Russische militairen en meer dan 1.500 gewonden.

Het Westen vreest dat Rusland, na een moeizaam begin van de oorlog, nu overschakelt op een veel gewelddadigere tactiek, waarbij het de steden die het eerder niet kon innemen nu de volle lading geeft. De Britse premier Boris Johnson beschuldigt Rusland van "oorlogsmisdaden".

Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 800.000 Oekraïners hun land ontvlucht.

Wat volgt is een - geografisch opgesplitste - stand van zaken van de situatie op het terrein. (Lees onze liveblog voor de algemene verslaggeving over de oorlog in Oekraïne.)

De steden waar nu de hevigste gevechten woeden, zijn groter aangeduid.

Hoofdstad Kiev en omgeving

In het centrum van Kiev was het afgelopen nacht en het grootste deel van de dag vrij rustig, al ging het luchtalarm wel een paar keer af. Vanavond zijn er echter opnieuw zware explosies gehoord, aldus de journalist Hans Jaap Melissen die in Kiev zit. Dat wordt bevestigd door een correspondent van de Britse omroep BBC. Volgens hem vonden de explosies plaats nabij het treinstation Volkzana in het centrum van Kiev. 

Volgens collega Jan Balliauw ligt in de buurt van dat station ook het ministerie van Defensie en was dat mogelijk het doelwit van de Russische aanval. "In de explosie zou ook een belangrijke leiding van de stadsverwarming van Kiev zijn geraakt. Men zegt nu dat het gevaar bestaat dat Kiev zonder verwarming valt, wat natuurlijk een probleem kan zijn, het is daar nu winter", aldus Balliauw die opmerkt dat de temperaturen in Kiev op dit moment nu rond het vriespunt liggen. 

In de buurt van Kiev zou volgens het Oekraïense leger wel een luchtgevecht hebben plaatsgevonden. Daarbij zouden twee Russische gevechtsvliegtuigen en één Oekraïense gevechtsvliegtuig vernield zijn.

Rusland had gisteren de bevolking opgeroepen om schuilplaatsen op te zoeken, omdat het van plan is precisiebombardementen uit te voeren. Gisteren werd de televisietoren in Kiev gebombardeerd. De uitzendinstallaties van de toren zijn daarbij uitgeschakeld. In sommige delen van Kiev kon er daardoor niet meer naar tv worden gekeken, maar dat probleem zou intussen weer opgelost zijn.

In de omgeving van Kiev is onder meer het plaatsje Borodianka zwaar aangevallen. Beelden op sociale media (die door onze redactie geverifieerd zijn) tonen een enorme ravage. Een hele straat is er vernield.

In het plaatsje Borodianka is een hele straat verwoest.

Videospeler inladen...

Een Russisch konvooi van meer dan 60 kilometer is wel nog altijd op weg naar de hoofdstad. Momenteel zou het zich op zo'n 25 kilometer ten noorden van Kiev begeven. Er gaan geruchten dat het konvooi trager dan verwacht zou vorderen wegens logistieke en brandstofproblemen. Maar dat Kiev een van de volgende doelwitten wordt, is duidelijk.

In de stad is er bijna niemand meer op straat te zien. "Ik kan er geen exact getal op plakken, maar het staat buiten kijf dat de meeste inwoners vertrokken zijn", zei Beeckman gisteravond in "Het Journaal". "Aan de andere kant is er ook een groot deel van de mensen die gebleven zijn om hun stad te verdedigen. En ze zijn er klaar voor, zeggen ze zelf."

Opvallend: op de wegen naar Kiev hebben burgers de weg versperd met bussen (zie Instagrampost van het fotoagentschap Magnum) en vrachtwagens.

Zuiden van Oekraïne

De focus van de Russen lijkt momenteel op het zuiden en oosten van Oekraïne te liggen. Verschillende steden liggen er al twee dagen onder vuur.

De stad Cherson dreigt elk moment in handen te vallen van het Russische leger of dat zou al gebeurd zijn. Daarover lopen de verklaringen uiteen. Volgens een woordvoerder van het Russische leger is dat nu al het geval. Als dat klopt, zou het de eerste grote stad zijn die in Russische handen is gevallen. Bij de gevechten in Cherson zouden veel burgers gedood zijn terwijl ze de stad probeerden te verdedigen met molotovcocktails.

Oekraïne zegt dan weer dat de stad momenteel door de Russen omsingeld is en er nog steeds straatgevechten plaatsvinden in de stad. Volgens de burgemeester zouden Russische troepen wel al de haven en het station bezetten. Een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken plaatste ook beelden van Russische tanks in Cherson op de sociale media.

EBU-reporter Bruno Beeckman geeft een stand van zaken over de oorlog in Oekraïne vanuit de Oekraïense hoofdstad (omstreeks 7 uur onze tijd).

Videospeler inladen...

In het zuidoosten wordt Marioepol sinds dinsdagavond constant beschoten door de Russen. Volgens de lokale overheid nemen de Russen daarbij ook civiele doelwitten in het vizier. Volgens diezelfde bron zou de stad echter nog altijd in handen van Oekraïne zijn. De stad zou wel omsingeld zijn door de Russen. Gewonden evacueren zou door de aanhoudende bombardementen en de omsingeling heel moeilijk of onmogelijk zijn. Volgens de burgemeester zijn er veel slachtoffers gevallen in de stad, hoeveel is niet meteen duidelijk. Er is volgens hem ook een gebrek aan drinkwater.

Dat Oekraïne de havenstad blijft verdedigen, moeten beelden bewijzen die het Oekraïense leger gisteravond de wereld instuurde. Daarop zouden vernietigde Russische militaire voertuigen te zien zijn, in een dorpje vlak bij Marioepol.

De Oekraïense overheid onderzoekt ook berichten dat de luchthaven van Odessa, aan de Zwarte Zee in het zuidwesten van Oekraïne, gebombardeerd of beschoten zou zijn.

Oosten van Oekraïne

Ook de stad Charkov in het noordoosten wordt nog altijd bestookt met bombardementen. Zowel regeringsgebouwen als residentiële gebouwen zouden geraakt zijn. Een van de raketten zou het stadhuis geraakt hebben. Volgens Reuters is het centrum van Charkov in een "platgebombardeerd niemandsland" veranderd.

Rusland heeft er naar verluidt nu ook luchtlandingstroepen ingezet. Er komen ook meldingen binnen van hevige gevechten, onder meer in de buurt van een militair ziekenhuis.

In Charkov zouden in 24 uur zeker 21 doden zijn gevallen en meer dan 100 mensen gewond geraakt zijn. Dat zegt althans de lokale overheid. Ook vandaag vielen er weer doden bij bombardementen, minstens 4, zegt de burgemeester. 

In Charkov zijn verschillende gebouwen gebombardeerd. Volgens de lokale overheid gaat het zowel om overheidsgebouwen als residentiële gebouwen.

Videospeler inladen...

In het uiterste oosten van het land zouden pro-Russische separatistische rebellen er in geslaagd zijn om terreinwinst te boeken in de provincie Donetsk. De separatistische rebellen hadden voor de Russische invasie al een deel van de provincie in handen en riepen dat grondgebied uit tot de - enkel door Rusland erkende - onafhankelijke Volksrepubliek Donetsk (net als in de naburige provincie Loegansk). Nu zouden de rebellen zowat de hele provincie Donetsk in handen hebben.

Meer naar het westen zijn ook gerichte bombardementen uitgevoerd op Zjitomir, op ongeveer 2 uur rijden van de hoofdstad. Daar zouden ook doden gevallen zijn.

Zjitomir is geen onbelangrijk doelwit, want de weg van Zjitomir naar Kiev is een belangrijke toegangsweg naar de hoofdstad en een van de twee overblijvende routes tussen Kiev en het westen van Oekraïne.

Zjitomir werd afgelopen nacht hevig onder vuur genomen.

Videospeler inladen...

Inwoners Zjitomir meten schade op na een hevig bombardement.

Videospeler inladen...

Meest gelezen