De Russian Standard-vodka die men ook al in het buitenland liet ‘opdrogen’. ©  REUTERS

Winkelrekken met Russische vodka blijven voortaan leeg: hoe ook onze supermarkten deelnemen aan ‘boycot’

Colruyt is gestopt met het bestellen van producten uit Rusland, en Delhaize laat het aanbod reuzenkrab en vodka uit het land van Vladimir Poetin ‘opdrogen’. De Belgische warenhuizen volgen zo het voorbeeld van Aldi Duitsland, dat dinsdag al met een vodkaboycot uitpakte.

Kristof Bohez

Warenhuisketen Colruyt laat via een woordvoerder weten dat men afgelopen weekend gestopt is met het bestellen van producten uit Rusland, om evidente redenen. “We blijven zo veel mogelijk bestellingen in Oekraïne plaatsen”, aldus een woordvoerster. Dat assortiment is voor alle duidelijkheid beperkt, net zoals ook de import uit Rusland niet de grootste was.

Het gaat om minder dan dertig producten die nu of straks al niet meer te vinden zijn in de rekken van de ruim 200 winkels in ons land. Om welke producten het precies gaat, wil Colruyt niet zeggen, wellicht om klanten niet af te schrikken. “We zoeken momenteel naar alternatieven.” Het gaat om voeding én niet-voeding.

LEES OOK. Rusland raakt op alle fronten geïsoleerd: Disney schrapt releases, multinationals vertrekken en sporters niet meer welkom

Eén bekend ‘Russisch’ product uit het assortiment van Colruyt is Smirnoff-vodka. Het merk is tegenwoordig wel in handen van een Brits bedrijf, dat de sterkedrank ook in landen als Letland en Italië produceert. Poliakov is een ander Russisch vodkamerk uit het Colruyt-assortiment, met centraal op het etiket het Russische wapenschild. Maar de eigenaar is een Frans bedrijf – veel vodkamerken zijn minder Russisch dan u denkt. Zo is Absolut Zweeds en Eristoff een Georgisch recept, nu in handen van Bacardi.

Ook reuzenkrab

Kamchatka-krabben komen helemaal uit het oosten van Rusland. Of nu niet langer. ©  via REUTERS

Bij Delhaize zegt communicatiedirecteur Roel Dekelver dat men de aanvoer van Russische producten laat ‘opdrogen’. Concreet gaat het om twee producten: de vodka Russian Standard, net als Poetin afkomstig uit Sint-Petersburg, en de fameuze Kamtsjatka-krab uit het oostelijke Russische schiereiland. “Vooral populair tijdens feestdagen”, aldus Dekelver.

Bij Delhaize gaat het veeleer om een pragmatische dan om een ideologische aanpak. “We anticiperen op het feit dat de aanvoer van die producten sowieso zal opdrogen gezien het conflict.” Een boycot wil men de stopzetting niet noemen, steun betuigen aan de slachtoffers van de oorlog wil men wel.

(Geen) Russische vodka

In de feiten komt het erop neer dat verschillende supermarkten in België het voorbeeld van Aldi Duitsland volgen: minder Russisch aanbod, met voornamelijk een vodkaboycot. Aldi, van oorsprong Duits, liet dinsdag al weten geen producten van Russische makelij meer aan te kopen, waaronder vodkaflessen van 70 centiliter. Opmerkelijk: de Zaranoff-vodka in de Belgische Aldi-filialen blijkt andere dan die in Duitsland te zijn. “Wij hebben geen Russische producten in ons assortiment”, zegt een woordvoerder namens Aldi België.

Eenzelfde geluid bij Albert Heijn, dat vandaag nog eens door het assortiment ging en vaststelde dat er geen producten zijn die in Rusland geproduceerd worden, ook het snoepgoed niet. “En onze vodka komt uit Frankrijk. Het weren van Russische producten kan wat ons betreft dus geen signaal zijn om onze verbijstering over de oorlog uit te drukken.” De van oorsprong Nederlandse supermarkt bekijkt welk signaal het wél kan sturen.

Retailexpert Stefan Van Rompaey (RetailDetail) noemt de beslissing van supermarkten die Russische producten niet meer aanbieden niet meteen de moeilijkste, gezien de geringe omzet door die producten. “Heel veel verschil zal dat niet maken. Je ziet nu ook consumenten en bars de vodkaflessen afzweren, terwijl die vodka misschien niet eens echt Russisch is. Het is vaak een emotionele reactie – begrijpelijk bovendien. Maar de oorlog gaan we hier wellicht niet mee winnen.”

LEES OOK. Steven Seagal doet wenkbrauwen fronsen met pro-Russische uitspraken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER