Yevgeny Malyshev
Volledig scherm
Yevgeny Malyshev © Twitter

Ex-biatleet sterft vlak voor twintigste verjaardag tijdens vuurgevecht bij geboorteplaats Charkiv

De oorlog in Oekraïne heeft andermaal een slachtoffer geëist: de 19-jarige Yevgeny Malyshev, voormalig lid van het Oekraïense biatlon-team, is gestorven bij vuurgevechten in zijn thuisstad Charkiv. Op 10 maart zou hij zijn twintigste verjaardag hebben gevierd.

  1. Zo wil jouw gemeente de vluchtende Oekraïners helpen: van een inzamelactie tot het vrijhouden van opvangplaatsen
    PREMIUM
    Vlaamse rand rond Brussel

    Zo wil jouw gemeente de vluchtende Oekraïners helpen: van een inzamelac­tie tot het vrijhouden van opvang­plaat­sen

    Tientallen doden, gezinnen die in schuilkelders zitten en honderdduizenden vluchtelingen: de invasie van Rusland in Oekraïne laat ook ons niet ongemoeid. En dus springen ook ‘onze’ gemeenten en hun inwoners in de bres voor de Oekraïners. Maar wat doet uw gemeente? Wij lijsten alle initiatieven op: van het vrijhouden van een kerk voor vluchtelingen tot het brengen van goederen naar de Oekraïense grens.
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.