© ISOPIX

Vlaamse overheid laat meer facturen langer liggen

De Vlaamse overheid betaalt nog steeds ruim een derde van haar facturen niet binnen de dertig dagen. Nochtans is dat wel de ambitie van de regering, betreurt Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V). Het aantal facturen dat pas na zestig dagen betaald werd, steeg zelfs nog met 2 procent, besluit hij uit cijfers van begrotingsminister Bart Tommelein (Open Vld).

De Vlaamse overheid betaalde vorig jaar welgeteld 63,19 procent van haar facturen binnen de dertig dagen. Nog eens 27,22 procent werd tussen de 31 en de 60 dagen betaald, 9,6 procent pas na meer dan zestig dagen. Het aantal facturen in die laatste groep steeg daarmee nog met 2 procent ten opzichte van 2015, aldus Van Rompuy.

De Vlaamse facturen die in 2016 pas na meer dan zestig dagen betaald zijn, duiken vooral facturen op van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (5.810), Kanselarij en Bestuur (2.060) en Leefmilieu, Natuur en Energie (1.765).

De percentages sturen het beeld wat bij na de aangekondigde daling van de verwijlintresten eerder deze maand. Die intresten op laattijdige betalingen van overheidsopdrachten namen vorig jaar met een kwart af tot nog 3,7 miljoen euro. Tommelein wees bij de bekendmaking op de strikte opvolging van de verificatie- en betaaltermijnen, de verdere digitalisering en de uniformisering van de financiële processen om die daling te duiden.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer