Rusland valt stad met grootste kerncentrale van Europa aan, "geen vooruitgang" in konvooi naar Kiev: dag 8 van de oorlog

In het zuiden van Oekraïne hebben Russische militairen de aanval ingezet op Energodar, de stad vlak bij de grootste kerncentrale van Europa. Het kilometerslange konvooi dat onderweg is naar de Oekraïense hoofdstad Kiev, lijkt voorlopig geen vooruitgang te boeken. Afgelopen nacht zijn in Kiev wel zware explosies gehoord. Ook in andere steden wordt opnieuw gebombardeerd. De situatie op het terrein op dag 8 van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

Hoofdstad Kiev en omgeving

De Oekraïense hoofdstad Kiev lag vannacht opnieuw onder vuur. Rond drie uur plaatselijke tijd zijn zeker vier grote explosies gehoord in Kiev, twee in het stadscentrum en twee bij een metrostation. Volgens de burgemeester van Kiev vielen er geen slachtoffers en waren de ontploffingen van vannacht te wijten aan Oekraïens luchtafweer dat Russische raketten uit de lucht had gehaald.

De zware explosies werden ook opgemerkt door deze reporter van de Amerikaanse zender CBS tijdens een live-interventie:

Videospeler inladen...

"De situatie is moeilijk, maar onder controle", laat de burgemeester van Kiev weten. Ook in andere steden zijn explosies gemeld. Intussen is nog steeds een colonne van Russische militaire voertuigen onderweg naar Kiev, een colonne van wel 60 kilometer lang. Maar volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft het konvooi al ruim een dag geen vooruitgang meer geboekt. Nog volgens het ministerie is het mogelijk dat de troepen zich nu hergroeperen en bekijken hoe ze de verloren tijd kunnen goedmaken. 

Volgens onbevestigde berichten dreigen de Russische troepen zonder brandstof en voedsel te vallen. In een nieuwe video heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski het over "Russische militairen die voedingswinkels plunderen om iets te eten te vinden". "Dit zijn geen strijders van een supermacht. Dit zijn verwarde kinderen die gebruikt werden", aldus Zelenski. 

In de provincie Tsjernihiv, in het noorden van Oekraïne, zouden Russische raketten terechtgekomen zijn op twee scholen. Volgens de Oekraïense hulpdiensten zijn bij nieuwe bombardementen in de regio al zeker 33 mensen omgekomen.

EBU-reporter Bruno Beeckman geeft een stand van zaken vanuit Kiev:

Videospeler inladen...

Zuiden van Oekraïne

In het zuiden van Oekraïne hebben Russische troepen intussen de havenstad Cherson ingenomen. Na verschillende tegenovergestelde berichten over de situatie in de stad, heeft de burgemeester gemeld dat Russische soldaten in het centrum zijn en het lokale overheidsgebouw zijn binnengedrongen.

"Ik heb de Russische militairen gevraagd om niet op burgers te schieten", aldus burgemeester Igor Kolykhaev. "Er zijn geen Oekraïense militairen in Cherson, enkel burgers en mensen die willen leven." Cherson is een stad van zo'n 300.000 inwoners, strategisch gelegen aan de Dnjepr, de lange rivier die Oekraïne helemaal van noord tot zuid doorsnijdt.

Volgens informatie van de Britse inlichtingendiensten zijn er inderdaad Russische troepen in Cherson,  dat melden ook getuigen aan de Britse zender BBC, maar blijft de militaire situatie ter plaatse onduidelijk. Zo is het nog niet duidelijk in hoeverre de Russen effectief de controle hebben over de stad, de Oekraïense vlag zou nog wapperen aan het lokale overheidsgebouw.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

President Zelenski is in zijn video van afgelopen nacht alvast niet concreet ingegaan op de situatie in Cherson. Zijn kabinet liet aan persagentschap AP weten dat het geen commentaar kan geven "terwijl de gevechten nog gaande zijn". Cherson is de eerste grote stad die de Russen zijn kunnen binnendringen sinds de invasie begon een week geleden.

De stad Marioepol blijft voorlopig in Oekraïense handen, ondanks hevige Russische beschietingen en het feit dat de stad zo goed als omsingeld blijkt. Volgens de burgemeester worden ook treinverbindingen aangevallen, om te beletten dat burgers geëvacueerd kunnen worden. De beschietingen zouden sowieso al zo hevig zijn dat men amper gewonden kan verzorgen. Nog volgens het stadsbestuur bestoken de Russen noodzakelijke infrastructuur, met daarbij ook burgerdoelwitten, en is er geen of amper toegang tot water of voedsel. Er is dringend nood aan een staakt-het-vuren om de stroom in de stad te kunnen herstellen, klinkt het. Er wordt gevreesd dat er al honderden doden zijn gevallen in Marioepol. 

Rusland zet nu ook duidelijk de aanval in op de kerncentrale van Zaporozje in Energodar, aan de Dnjepr-rivier. De kerncentrale, met 6 reactoren, is de grootste van Oekraïne en zelfs van Europa. Ze levert ongeveer een kwart van de elektriciteit in Oekraïne. De voorbije dagen doken beelden op van Oekraïense burgers die de toegangsweg naar de centrale blokkeren. Volgens de burgemeester van Energodar is een lange colonne Russische militaire voertuigen de stad binnengereden, maar vechten Oekraïense militairen om de stad in handen te houden. In de late avond liet de burgemeester weten dat de colonne zich intussen naar de vlakbij gelegen kerncentrale aan het begeven was.

Grote rookpluim nabij de kerncentrale van Zaporozje in Energodar:

Videospeler inladen...

Oosten van Oekraïne

Ook de stad Charkov in het noordoosten wordt nog altijd bestookt. Bij een aanval is Maryna Fenina omgekomen. Zij werkte als waarnemer voor de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in Oekraïne. De OVSE heeft al sinds 2014 verschillende waarnemers in Oekraïne. Fenina kwam om toen ze boodschappen voor haar familie ging halen.

Beelden van verwoestingen in het centrum van Charkov:

Videospeler inladen...

Meest gelezen