Vlaams begrotingstekort 2021 bijna 1,8 miljard euro kleiner dan verwacht

Matthias diependaele ©  BELGA

De Vlaamse begroting is in 2021 voor 2,4 miljard in het rood gegaan. Dat is bijna 1,8 miljard euro beter dan het eerder verwachte tekort van 4,2 miljard euro. Dat blijkt uit het uitvoeringsrapport van de begroting 2021 dat Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) heeft bekendgemaakt. De betere begrotingscijfers zijn vooral toe te schrijven aan hogere inkomsten uit gewestbelastingen in combinatie met een aantal lagere uitgaven, met name corona-uitgaven.

lto
Bron: BELGA

De Vlaamse begroting heeft het in 2021 dus minder slecht gedaan dan verwacht. “Het is vooral te danken aan de ontvangsten dat de cijfers wat beter meevallen dan ingeschat”, legt minister Diependaele uit. Zo komen de inkomsten uit gewestbelastingen uiteindelijk 520 miljoen hoger uit dan geraamd. 

Vooral de ontvangsten uit het verkooprecht, zeg maar de registratiebelasting, liggen gevoelig hoger (+15 procent of 378,4 miljoen euro) dan voorzien. Een stijging die het gevolg is van de sterke toename van het aantal transacties. En ook het aantal schenkingen lag 18 procent hoger, waardoor de ontvangsten uit de schenkbelasting 117,8 miljoen euro hoger lagen dan geraamd. 

Maar ook langs de uitgavenkant was er een positief effect op de begroting. Dat heeft vooral te maken met de coronacrisis. Zo zorgde de crisis er onder meer voor dat een aantal door de overheid gesubsidieerde diensten, denk aan kinderopvang of dienstencheques, minder gebruikt werden. Daarnaast hebben ook een aantal geplande investeringen vertraging opgelopen door de crisis.  

Minder geld voor vaccin

Ook voor de vaccinatiecampagne werd uiteindelijk 213,1 miljoen minder uitgegeven dan voorzien en een aantal uitgaven van het relanceplan (Vlaamse Veerkracht) werden uitgesteld, onder meer omdat sommige projecten werden uitgesteld. 

Dat de begrotingscijfers beter meevallen dan gevreesd, is een opsteker voor de Vlaamse regering, maar volgens minister Diependaele is er toch “geen reden tot euforie”. “Dit is uiteraard positief nieuws, maar we zijn er nog lang niet. Het gat dat de coronacrisis heeft geslagen is hiermee immers niet gedicht. Het is alleen iets minder groot”, zegt Diependaele. 

De N-VA-minister liet eerder ook al verstaan dat de huidige financiële meevallers zullen gebruikt worden om de Vlaamse schuldenberg af te bouwen en “het pad naar houdbare overheidsfinanciën voort te zetten”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen