Franse premier Jean Castex

Frankrijk schrapt mondmaskerplicht en vaccinatiepas vanaf 14 maart

In Frankrijk gaan het mondmasker en de vaccinatiepas vanaf 14 maart op de schop. Dat heeft premier Jean Castex bekendgemaakt. De Franse regering blijft de coronamaatregelen gradueel afbouwen. Toch zijn er nog enkele uitzonderingen waar de pas en het masker wel nodig blijven.Ā 

Tijdens een nieuwsuitzending op TF1 maakte de Franse premier Castex bekend dat er een einde komt aan het dragen van een mondmasker. Ook op school en in bedrijven hoeft het mondmasker niet meer. Toch zijn er nog enkele uitzonderingen op deĀ versoepeling. ZoĀ is het mondmasker nog wel verplicht op het openbaar vervoer.

Ook de vaccinatiepas wordt vanaf 14 maart geschrapt, maar ook hier gelden uitzonderingen. Zo zal de vaccinatiepas nog worden gevraagd in zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra. Ook de vaccinatieplicht voor zorgverleners blijft van kracht, verduidelijkte Castex.

"De situatie verbetert dankzij onze collectieve inspanningen", zei Castex voorts in de nieuwsuitzending. "Dankzij de maatregelen die we hebben genomen (... ) wordt er voldaan aan de voorwaarden voor een nieuwe fase van versoepeling van de maatregelen."

De situatie verbetert dankzij onze collectieve inspanningen

Franse premier Jean Castex

Druk op ziekenhuizen neemt af

De wintergolf van COVID-19 is al enkele weken aan het afnemen. Na een piek op 25 januari, is het aantal gevallen van COVID-19 gestaag gedaald. Bij het weekgemiddelde stond het aantal nieuwe besmettingen gisteravond op 53.152, tegenover ruim 70.000 een week geleden.

Ook in de ziekenhuizen, waar 2.329 mensen op intensieve zorg liggen, neemt de druk af.

Meest gelezen