“Het ergste is misschien al achter de rug”: 6 factoren die aanwijzen dat de beurzen op het punt staan te herstellen

Bovenop de torenhoge inflatie waaronder ze al langer kreunen, moeten de beurzen tegenwoordig ook de Russische invasie van Oekraïne zien te doorstaan. Het conflict heeft beleggers afgeschrikt, waardoor de markt in een dal is terechtgekomen. Maar volgens Marko Kolanovic, strateeg bij JP Morgan, zal deze daling van korte duur zijn. “Het ergste is voor de meest risicovolle activa misschien achter de rug“, zei hij.

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland kunnen een hogere volatiliteit van de beurzen veroorzaken, maar “hun rechtstreekse impact op de bedrijfswinsten zou slechts gering moeten zijn”, stelt Kolanovic gerust. Beter zelfs, de huidige volatiliteit biedt beleggers uitzonderlijke kansen.

In zijn nota lijst Marko Kolanovic zes redenen op waarom de beurzen volgens hem hun dieptepunt hebben bereikt en we dus op de voorbode staan van een herstel. 

1. “De aangekondigde sancties, hoe zwaar ze ook zijn, lijken slechts een beperkte invloed te hebben op de economische groei”

Als een reactie op de invasie in Oekraïne, wordt Rusland gebombardeerd met de ene financiële sanctie na de andere. In een poging om de invasie een halt toe te roepen, kondigen de westerse bondgenoten elke dag nieuwe, steeds striktere sancties aan die de Russische economie en de roebel treffen. Maar de grootste straf – de terugtrekking van Rusland uit het SWIFT-systeem – is slechts gedeeltelijk ingevoerd. Hierdoor zijn de sancties niet zo streng als ze werkelijk lijken. Het zijn vooral de activa van de Russische Centrale Bank die in het vizier genomen worden.

“Niet alle Russische banken zijn uit het SWIFT gezet, waarschijnlijk omdat het dan onmogelijk zijn om nog voor Russisch gas te betalen, wat in Europa tot ernstige energietekorten kan leiden”, zegt Kolanovic. Bovendien beschikt de Russische Centrale Bank – ondanks de bevriezing van al haar tegoeden – over ongeveer 200 miljard dollar aan onshore goudreserves en Chinese obligaties. Op dit moment ziet de situatie er voor Rusland wel beheersbaar uit.

2. “De energieprijsstijgingen zijn tot nu toe behoorlijk beperkt gebleven”

“De stijging van de gasprijzen sinds het midden van 2021 zijn min of meer gecompenseerd door een waaier aan fiscale maatregelen en andere regelgeving, die de klap voor de economische groei waarschijnlijk zullen blijven verzachten”, zegt de strateeg. Het klopt dat verschillende overheden een inspanning hebben geleverd om hun bevolking bij te staan en de gasfactuur betaalbaar proberen te houden. 

Dat was vooral het geval in Frankrijk, waar de regering de energieprijzen heeft bevroren. België heeft een minder ingrijpende tussenkomst gepleegd, maar is van plan de BTW binnenkort naar 6 procent te verlagen. “In feite vertegenwoordigen deze energiesubsidies een fiscale stimulans in Europa,” zei Kolanovic in de nota die Business Insider kon inkijken.

3. “Het agressieve beleid van de Centrale Bank wordt waarschijnlijk getemperd door geopolitieke risico’s”

“Het agressieve beleid dat centrale banken hebben aangenomen door de verkrapping op de arbeidsmarkt in combinatie met een economische groei die boven het verwachte peil ligt, zal waarschijnlijk niet van de ene dag op de andere een ommekeer meemaken; ze zullen daarentegen wel steeds meer een klemtoon op economische groei leggen en niet zozeer op de inflatierisico’s van de geopolitieke spanningen die het afgelopen jaar zijn toegenomen. Dat kan een buffer vormen tegen een mogelijk verlies van vertrouwen op korte termijn”, zegt hij.

Om het in andere woorden te zeggen, zullen de centrale banken het voor elkaar moeten krijgen om het monetaire beleid te verkrappen, de rente te verhogen om de inflatie te beperken en tegelijkertijd rekening houden met het effect van het conflict op de inflatie. Dat de inflatie langer zal duren dan aanvankelijk werd verwacht, lijkt al vast te staan.

4. “Het is weinig waarschijnlijk dat het conflict overslaat naar andere Oost-Europese landen die lid zijn van de NAVO”

Gezien de enorme kosten die de invasie van Oekraïne veroorzaakt, moet Rusland zo snel mogelijk een oplossing vinden voor dit conflict. Het zal dus weinig waarschijnlijk zijn dat de vonk overslaat op andere landen, zelfs al blijven Poetins precieze plannen onduidelijk. Een verdere uitbreiding van het conflict kan hem zeer duur te staan komen, letterlijk en figuurlijk.

5. “De Amerikaanse technologie heeft de oververkochte voorwaarden benaderd”

De technologieaandelen zitten sinds het begin van het jaar in een dip: “De daling van de futuresposities op de Nasdaq en de stijging van de short interest in de QQQ ETF wijzen op oververkochte voorwaarden in de Amerikaanse techmarkt”, zegt de strateeg van JP Morgan. Op korte termijn bieden deze aandelen mooie beleggingskansen, aangezien de gedevalueerde aandelen voor een appel en een ei beschikbaar zullen zijn.

6. “De stijging van de olieprijzen zou aan aandelen ondersteuning moeten bieden via de toename van staatsinvesteringsfondsen”

Ten slotte kan de stijging van de olieprijzen een voordelige rol spelen in het marktherstel. Kolanovic verwacht dat “dit jaar een ondersteunende stroom voor de aandelenmarkten zal ontstaan via een verhoogde toename van staatsinvesteringsfondsen en een toegenomen inkoop van eigen aandelen door oliemaatschappijen, waardoor de klap voor de aandelenmarkten gedeeltelijk wordt opgevangen.”

(lp/mah)

Meer