Ook zo kan je Oekraïners ondersteunen: boek een verblijf in Oekraïne, zonder er te overnachten

De solidariteit met de intussen al ongeveer 1 miljoen gevluchte Oekraïners is overweldigend. Mensen sturen eten en goederen naar het land in oorlog, anderen stellen hun eigen huis open. Maar er is nog een andere manier waarop je kan helpen: door via het online-platform Airbnb een woning van een Oekraïens gezin te huren voor een bepaalde periode, zonder er effectief te overnachten.

joro
Bron: The Guardian

Huurplatform Airbnb toonde eerder deze week al haar generositiet door te beloven aan 100.000 Oekraïense vluchtelingen gratis huisvesting aan te bieden, door een speciale pagina op te richten waar gebruikers zich kunnen opgeven als gratis aanbieders van onderdak voor vluchtelingen. Maar gebruikers van Airbnb hebben nog een andere manier om Oekraïners die in nood verkeren financieel te ondersteunen.

Zo maakte een koppel een boeking voor een appartement in Kiev voor de periode van 3 tot 10 maart. Het bericht bij de bevestiging van de reservatie plaatste de man op Twitter: “Hallo Maria, mijn vrouw en ik hebben zojuist je appartement voor een week geboekt, maar we zullen natuurlijk niet op bezoek komen. Dit is gewoon zodat je wat geld kunt ontvangen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een andere Twitter-gebruiker zei dat ze ook een verblijf van een week hadden geboekt en moedigde anderen aan om het idee te delen. Een derde deed een beroep op Airbnb om zijn vergoedingen, die doorgaans variëren van 3% tot 15%, te verlagen, zodat de Oekraïense hosts alle opbrengsten ontvangen. Airbnb ging op de oproep en bevestigde dat het zou afzien van het innen van kosten van verhuurders uit Oekraïne.

Airbnb is wereldwijd verankerd, maar is met amper 300 huurwoningen niet erg ingeburgerd in Oekraïne.

Tegelijk met de genereuze opstelling tegenover Oekraïne, herziet Airbnb ook zijn houding tegenover Rusland. CEO en mede-oprichter Brian Chesky bevestigde aan CNN dat Airbnb overweegt zijn activiteiten in Rusland stop te zetten.

Het initiatief van Airbnb om gratis huisvesting aan te bieden aan 100.000 Oekraïense vluchtelingen leidde al tot een overweldigende respons. Op de speciaal daarvoor opgestarte pagina meldden al meer dan 260.000 bezoekers zich om te doneren of om zich op te geven als gastheer.

“In een wereldwijde humanitaire crisis als deze vind ik dat iedereen de vraag moet stellen: hoe kunnen we helpen”, zei CEO Chesky op CNN.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER