Nederland doet het in het Nederlands op het Songfestival

Nederland stuurt dit jaar een liedje in het Nederlands naar het Eurovisiesongfestival. Onze noorderburen worden vertegenwoordigd door zangeres Stien den Hollander die met de artiestennaam S10 het liedje "De diepte" zal brengen in Turijn.

Het is al van 2010 geleden dat er een nummer in het Nederlands was te horen op het Eurovisiesongfestival. Toen zong Sieneke "Ik ben verliefd, sha-la-lie" voor Nederland. Sieneke kon zich toen niet plaatsen voor de finale, de verwachtingen voor S10 liggen een stuk hoger.

Bekijk de Nederlandse inzending voor het Songfestival:

"De diepte" is een "liefdesbrief aan je eigen verdriet", zegt zangeres S10 over haar liedje. "Iedereen maakt in zijn leven gebeurtenissen mee die moeilijk zijn. Dat is iets wat we samen delen als mensen en ik hoop dat je je minder alleen voelt bij het luisteren van het liedje.”

De 21-jarige Stien den Hollander brengt alternatieve pop in het Nederlands. Ze bracht recent ook het nummer "Onderweg" samen met Bazart.

De zangeres en haar nummer werden niet gekozen via een show, maar door een intern selectiecomité. S10 moet zich via de eerste halve finale (op dinsdag 10 mei) zien te plaatsen voor de grote finale op zaterdag. Ons land wordt dit jaar vertegenwoordigd door Jeremie Makiese. Met zijn lied maken we kennis op 10 maart. België treedt aan in de tweede halve finale. 

Nederlands

Met de overwinning van Italië vorig jaar en de podiumplaatsen voor Frankrijk en Zwitserland die elk in hun eigen landstaal zongen, komt er opnieuw meer aandacht voor het zingen in de eigen taal op het Songfestival. Vroeger was dat een verplichting, maar sinds 1999 mag je kiezen in welke taal je zingt, wat een dominantie van het Engels met zich meebracht.

De laatste goede score voor een Nederlandstalig liedje dateert van 1998, toen Edsilia Rombley (een van de presentatrices van vorig jaar) een mooie vierde plaats behaalde met het lied "Hemel en aarde". In de jaren 1957, 1959 en 1969 won Nederland het Songfestival telkens met een liedje in het Nederlands.

De laatste keer dat er voor België een liedje in het Nederlands weerklonk op het Songfestival, is alweer van 1996 geleden. Toen zong Lisa del Bo "Liefde is een kaartspel".

Meest gelezen